Digitalt skadeskjema

Glem denne

Nå kan du sende skademeldingen på nettet - der og da.

DIGITAL: Glemt skjemaet eller mangler penn? Send det digitalt og send gjerne med bilder der og da. Foto: BOS
DIGITAL: Glemt skjemaet eller mangler penn? Send det digitalt og send gjerne med bilder der og da. Foto: BOS Vis mer
Publisert

Når du krasjer eller skader bilen din, skal du sende inn et skademeldings-skjema. Dette bør du alltid ha i bilen, men har du husket pennen?

Skjemaet er av den gode gamle typen med flere lag som skal sendes hit og dit.

Der det flere involvert i ulykken, skal også de skrive på det samme skjemaet, tegne inn ulykken og begge parter skal signere før skaden sendes inn.

Fyll ut på nett

NAF har laget en web-basert skademelding, altså ikke en app, som gjør det mulig å skrive skademelding selv om du mot formodning ikke skulle ha hverken skademelding eller penn i bilen.

Det eneste du trenger er nett-dekning, og en enhet du kan bruke til utfyllingen, selvsagt.

PÅ NETT: Vi elsker å gjøre ting på mobilen. Nå kan begge parter skrive sin del av skademeldingen på sin mobil. Den største fordelen er at man får gjort det der og da og at man kan legge inn bilder og dokumenter ved innsendelse. Foto. NAF
PÅ NETT: Vi elsker å gjøre ting på mobilen. Nå kan begge parter skrive sin del av skademeldingen på sin mobil. Den største fordelen er at man får gjort det der og da og at man kan legge inn bilder og dokumenter ved innsendelse. Foto. NAF Vis mer

Vi har testet løsningen og den funker ok, selv om men kunne håpet ennå mer hadde vært automatisert.

Motparten får melding

Man begynner med telefonnummer, og dersom det er to involverte, får den andre parten en melding med det samme du er i gang med å fylle ut skjemaet.

Da kan dere fylle ut hver for dere.

Systemet er koblet opp mot registeret til Statens vegvesen og henter ut bildata fra registreringsnummeret. Men fortsatt må førerkortnummer, førerkortklasse og en masse data fortsatt fylles inn.

Den obligatoriske tegningen kan også lage litt problemer for mange. Det er et felt der man skal tegne inn kjøretøyene, og det finnes en eksempeltegning, men å tegne med fingeren er ikke helt optimalt.

Man får imidlertid også eget snitt av kjøretøyet der man kan krysse inn første skadested.

En fordel med det nye systemet er at man kan ta bilder av ulykkesstedet og legge disse og andre filer med i skademeldingen.

Tips til utfylling av skademeldingsskjema

  • Fyll alltid ut skademelding, selv om det ikke er noe rettslig ansvar å fordele, og også om det ikke er noen synlige skader på bilen. Skadene kan komme til syne senere.
  • Skriv tydelig! Det er ikke nødvendig med polisenummer så lenge kjennemerker på bilen kommer godt fram.
  • Kontroller at kjennemerke på skademeldingen stemmer med de involverte biler.
  • Noter navn og telefonnummer til vitner som så hva som skjedde.
  • Kamera på mobilen kan brukes for å dokumentere situasjonen.
  • Legg merke til trafikkskilt eller annen merking i området, noter dette ned i skjemaet.
  • I feltet "Bemerkninger eller forbehold" kan begge parter skrive ned sin mening om saken - ikke minst om dere er uenige om saken.
  • Tegn en skisse på skademeldingen om hvordan sammenstøtet skjedde. Dette kan også gjøres på eget ark, som tillegges samme betydning som selve meldingen.
  • Skademeldingen er dobbel, og hver part sender til sitt forsikringsselskap.

Naf har også en hjelpetelefon som du kan kontakte om du har problemer underveis.

- NAF har lenge sett behovet for å digitalisere dagens penn- og papirløsning. Vårt ønske er å bidra til å redusere stress og ubehag, i en situasjon mange opplever som krevende, sier produkteier Espen Andreassen.

Skriv skademelding umiddelbart

NAF Advokat mottar mange henvendelser fra medlemmer som har utfordringer med utfylling av skademelding i forbindelse med trafikkuhell. Bakgrunnen for dette kan være svært ulike.

- Mange er usikre på hvordan skjemaet skal brukes og fylles ut. Andre er usikre på hva de skal gjøre når partene er uenige om hendelsesforløpet forutfor trafikkuhellet. I noen tilfeller glemmer man helt at det er noe som heter skademeldingsskjema, eller man har det travelt og tar papirarbeidet i etterkant. Mange bileiere har heller ikke skademeldingsskjemaet liggende i hanskerommet i bilen, eller de mangler kulepenn, forteller Audun de Flon i NAF Advokat.

Resultatet kan da bli at man ikke signerer skademelding på stedet, som er uheldig med tanke på å dokumentere at et uhell har skjedd og hvem de involverte parter var.

Dette vil kunne skape store utfordringer med tanke på skadeoppgjøret i etterkant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer