Kollisjonsskader og ulykker

Glemmer trafikkreglene

Eksperter mener blant annet «manglende» blinklys og glemt telleregel er årsak til mange av ulykkene i Norge.

PÅKJØRSEL: Skade på front og bakre støtfanger topp kollisjonsstatistikken i Norge. Foto: Shutterstock/NTB
PÅKJØRSEL: Skade på front og bakre støtfanger topp kollisjonsstatistikken i Norge. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Daglig er det både små og større kollisjoner på norske veier, hvor det i de fleste tilfellene kun er snakk om materielle skader på bilene. En analyse utført av If gir god oversikt over hvordan nordmenn krasjer.

Forsikringsselskapet har nemlig undersøkt alle kollisjonsskadene meldt til dem i løpet av året, og tallene gir et inntrykk av hvilke trafikkregler nordmenn kanskje ikke er så flinke til å overholde.

«1001, 1002, 1003»

Øverst på lista over vanligste kollisjonsskader troner støtfanger foran, som etterfølges av bakre støtfanger. Tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge viser at det i 2020 ble meldt inn 24 763 skadetilfeller der årsaken var «påkjørt bakfra», som indikerer at ikke alle er like flinke til å holde avstand i trafikken.

– Husk å holde god nok avstand til bilen foran! På kjøreskolen lærer vi å telle sakte inni oss – «1001-1002-1003» – for å ha tid til å reagere og bremse. Dessverre kan det se ut som dette rådet blir litt glemt etter hvert, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Clementz påpeker at de fleste påkjørsler bakfra skjer i kø og ved lav hastighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.