"Glemt" å betale årsavgift?

Nå kan avgiftssynderne avsløres ved svenskegrensa.

SJEKKER REGISTRE: Ved hjelp av kamera som fanger opp registreringsnumemret på bilen, kan Tollvesenet sjekke om du har papirene i orden, og at bilen ikke er stjålet. Foto: Knut Moberg
SJEKKER REGISTRE: Ved hjelp av kamera som fanger opp registreringsnumemret på bilen, kan Tollvesenet sjekke om du har papirene i orden, og at bilen ikke er stjålet. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Syns du betaling av årsavgift og bilforsikring er for feiginger, er det nettopp deg Tollvesenet er på jakt etter. I mars installerte de skiltgjenkjenningskamera på både betjente og ubetjente grenseoverganger mellom Norge og Sverige, for å fange opp synderne.

Se også de virkelige storsmuglernes triks

Sjekker registrene

Ved hjelp av de nye kameraene kan Tollvesenet sjekke opp bilenes registreringsnummer i forskjellige registre.

- Ved hjelp av registreringsnummeret får vi sjekket opp informasjon rundt bilen og bileieren, forteller kontorsjef Wenche Fredriksen til DinSide.

Dermed finner Tollvesenet ut om bilen er stjålet, om det er betalt forsikring eller årsavgift for bilen, eller om dette er en kjenning av Tollvesenet i forbindelse med tidligere smuglersaker.

De som måtte tro at ingen oppdager manglende årsavgift, siden fristen for å sette på de nye oblatene ikke går ut før 14. august, tar feil.

- Nettopp de som ikke har betalt årsavgift og likevel bruker bilen etter 1. juli, vil kunne bli tatt ved hjelp av disse kameraene, påpeker Fredriksen.

Les også: Spar penger på bilen du ikke bruker før 1. juli

Vurderer bruk av flere slike kamera

I første omgang skal de nye kameraene for skiltgjenkjenning testes ut frem til høsten 2011. Så langt er Tollvesenets erfaringer positive.

- Disse kameraene er et ekstra hjelpemiddel for oss, som allerede har gitt resultater, sier Wenche Fredriksen.

Asle Farberg, som er sjef for grensekontrollen i Tollregion Øst-Norge, påpeker at det kan bli aktuelt med bruk av flere slike kameraer når testperioden er over.

– Blir pilotprosjektet vellykket kan det åpne for elektronisk tilstedeværelse på en rekke steder langs den 2 562 kilometer lange riksgrensa, sier Farberg på Tollvesenets nettsider.

Les også: Her bør du lese vilkårene ekstra nøye

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer