Glemt den i år også?

Her er påminnelsen du kanskje trenger.

GJELDER DEG OGSÅ: Elbileiere må også betale årsavgift, men den er kun på 400 kroner. Betaler du for sent, koster det 50 kroner i tilleggsavgift. Foto: Karoline Brubæk
GJELDER DEG OGSÅ: Elbileiere må også betale årsavgift, men den er kun på 400 kroner. Betaler du for sent, koster det 50 kroner i tilleggsavgift. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siste frist for betaling av årsavgiften er i dag. I 2010 betalte 68.687 kjøretøyeiere for sent, og ble ilagt et tilleggsgebyr.

Finn ut mer om bilen din

Forrige uke fortalte Dag H. Ramsjø, kontorsjef ved Tollregion Oslo og Akershus, at det vanligste spørsmålet Tollvesenet får når fristen for å betale årsavgiften nærmer seg, er om det finnes mulighet for betalingsutsettelse.

Her er svaret nei. Og ikke nok med det - betaler du for sent, må du betale en tilleggsavgift som utgjør en relativt stor sum satt opp mot hva årsavgiften koster; Eier du personbil koster det hele 250 kroner å være for sen. Eier du eksempelvis moped, elbil eller traktor er tilleggsavgiften langt mindre - 50 kroner.

Her er papirene du ikke må oppbevare i bilen

Slipper ikke unna

Så lenge du har stått som eier av bil etter nyttår, slipper du ikke unna årsavgiften - med få unntak:

  • Vraket du bilen innen betalingsfristen, på godkjent bilopphuggeri, slipper du å betale.
  • Rekker du ikke denne fristen, kan du slippe med halv avgift om bilen vrakes innen 30. juni. Men da får du refusjon, og må altså likevel betale hele avgiften nå.

GJELDER DEG OGSÅ: Elbileiere må også betale årsavgift, men den er kun på 400 kroner. Betaler du for sent, koster det 50 kroner i tilleggsavgift. Foto: Karoline Brubæk
GJELDER DEG OGSÅ: Elbileiere må også betale årsavgift, men den er kun på 400 kroner. Betaler du for sent, koster det 50 kroner i tilleggsavgift. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Har du solgt kjøretøyet etter 1. januar, men før betalingsfristen, må du likevel betale. Det er eier per 1. januar som står som ansvarlig. Du bør derfor ved salg avtaleregulere fordeling av årsavgiften mellom deg og kjøper.

Heller ikke om kjøretøyet er stjålet, slipper du unna. Du kan riktignok få refundert avgiften for det antall måneder kjøretøyet har vært stjålet, dersom dette overstiger 30 dager. Men du må altså fortsatt betale innen fristen.

Heller ikke om du av en eller annen grunn har mistet eller ikke mottatt giroen, slipper du unna. Heldigvis finnes det råd her:

  • Sjekk regningen ligger i nettbanken din - det kan være du har inngått avtale om eFaktura eller AvtaleGiro, og så har glemt det.
  • Har du ikke inngått denne typen avtale, kan du likevel få betalt innen fristen. Gå inn på Tollvesenets nettsider for å generere riktig KID-nummer. Mer om hvordan du går frem, finner du her.
Endelig kan du betale avgiftene i kassen

Har du fortsatt spørsmål om årsavgiften, holder Tollvesenet årsavgiftskontorets telefonlinjer åpne frem til klokken 20 i kveld - og i morgen kveld. Dag H. Ramsjø forklarer at årsavgiftskontoret har hatt problemer med å svare på alle henvendelsene.

- Vi har dermed bestemt å utvide åpningstiden til klokken 20 også i dag mandag 21. mars og i morgen tirsdag 22. mars, sier Ramsjø i en pressemelding fra Tollvesenet.

Dersom du fremdeles har spørsmål om årsavgiften, er telefonnummeret dit 22 86 02 00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer