Bilen totalvrak

Glemte håndbrekket med barnet i bilen

Bilføreren parkerte med motoren i gang og glemte håndbrekket. I baksetet satt barnet. Bilen begynte å rulle og stoppet ikke før den var totalskadet.

TOTALVRAK: Føreren glemte håndbrekket og satte ikke bilen i gir da han skulle en rask tur inn i butikken. Bilen begynte å rulle og ble totalvrak. Foto: Gjensidige
TOTALVRAK: Føreren glemte håndbrekket og satte ikke bilen i gir da han skulle en rask tur inn i butikken. Bilen begynte å rulle og ble totalvrak. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert

Dette er bare ett av tilfellene som skadebehandlerne i Gjensidige forsikring har fått i det siste der bilføreren har glemt å sette på håndbrekket på bilen.

Resultatet er at bilen starter en vill ferd uten føreren. I tilfellet over gikk det heldigvis bra med barnet i baksetet, men skadene på bilen ble taksert til 250 000 kroner. Den ble kondemnert.

Dette er ikke et enkeltstående tilfelle. Årlig ruller tusenvis av parkerte biler av gårde på egen hånd og skaper farlige situasjoner for andre trafikanter. I tillegg oppstår det materielle skader for mange millioner kroner.

«Jeg skulle bare ...»

Beregninger Gjensidige har gjort, viser at forsikringsbransjen mottar nærmere 2000 skademeldinger i året der bilfører har glemt håndbrekket eller glemt å sette bilen i gir ved parkering.

Har du lurt på hva som skjer når du trekker i det elektriske håndbrekket? Sjekk filmen og les saken. Vis mer

Bare Gjensidige mottar rundt ti skademeldinger i uka etter slike uhell. I tillegg kommer alle «nesten-tilfellene», der bilen blir stoppet før det gikk galt.

SLÅ AV MOTOREN: - Når du parkerer er det viktig at du alltid trekker på håndbrekket, skrur av motoren og setter bilen i gir. Når du går fra bilen bør du selvfølgelig også låse den, sier kommunikasjonssjef Bjarne Arni Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige
SLÅ AV MOTOREN: - Når du parkerer er det viktig at du alltid trekker på håndbrekket, skrur av motoren og setter bilen i gir. Når du går fra bilen bør du selvfølgelig også låse den, sier kommunikasjonssjef Bjarne Arni Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

Typiske unnskyldninger i skademeldingene er «jeg skulle bare en liten tur inn på butikken», eller «parkerte bilen for å løpe inn å hente i barnehagen før den stengte», eller «jeg traff noen kjente mens jeg parkerte utenfor kjøpesenteret og glemte å dra på håndbrekket og sette bilen i gir».

Skrekk-historier

- Jeg tror mange kjenner seg igjen i å komme tilbake til der bilen sto parkert, bare for å oppdage at den er borte. Første tanke er kanskje at den er stjålet. Så innser man at den har trillet av gårde på egen hånd, sier kommunikasjonssjef Bjarne Arni Rysstad i Gjensidige.

Han mener det bare er tilfeldigheter som gjør at ikke flere blir skadet eller i verste fall omkommer i slike hendelser. Forsikringsselskapet hører ofte skrekkhistorier som kunne gått skikkelig galt.

Skader for 50 millioner

- En rullende bil, som har kommet opp i fart, er nesten umulig å stoppe hvis du ikke sitter inne i den. Vi har flere eksempler der barn har sittet i baksetet eller vært nære på å bli truffet av en løpsk bil. Når du parkerer så er det viktig at du alltid trekker på håndbrekket, skrur av motoren og setter bilen i gir. Når du går fra bilen bør du selvfølgelig også låse den, sier Rysstad.

FØRJULSSTRESS: I førjulsstresset er de typisk at man glemmer å sette bilen i gir eller trekke til håndbrekket når man parkerer for å gjøre de siste jule-innkjøpene. Bilen stopper først når den treffer en annen bil. Foto: Colourbox
FØRJULSSTRESS: I førjulsstresset er de typisk at man glemmer å sette bilen i gir eller trekke til håndbrekket når man parkerer for å gjøre de siste jule-innkjøpene. Bilen stopper først når den treffer en annen bil. Foto: Colourbox Vis mer

Med rundt 2000 slike hendelser i året, betyr det materielle skader for rundt 50 millioner kroner. Slike skader dekkes av bilforsikringen i de aller fleste tilfellene, men ved uforsiktighet kan man risikere å få redusert erstatningen.

Har det travelt

- Hver enkelt sak blir vurdert for seg, men har du opptrådt grovt uaktsomt kan erstatningsbeløpet bli redusert, sier Rysstad, som tror de fleste slike hendelser oppstår fordi føreren har det travelt, er stresset eller blir distrahert av andre hendelser når han eller hun parkerer.

Her er et par andre typiske tilfeller fra bunken med skademeldinger hos Gjensidige:

Skader for 100.000

«Bilfører parkerer på et relativt flatt underlag utenfor huset sitt. Likevel begynner bilen å trille rolig i 150 meter før den når en bratt bakke. Farten øker og bilen raser gjennom en hage og treffer en redskapsbod. Det blir skader for 100 000 kroner på boden, og store materielle skader på bilen. Bare tilfeldigheter gjør at bilen ikke trillet utenfor et stup og ned på taket til et rekkehus.»

«Mens bilfører er inne og henter barna i barnehagen, begynner bilen å trille utenfor der mange store og små vanligvis ferdes. Bilen stopper til slutt i en grøft. Heldigvis kommer ingen til skade.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer