Gode råd for trygg kjøring i tunneler

Det er opp til myndighetene å gjøre tunnelene mest mulig sikre i tilfelle ulykker, og å utforme tunnelene slik at en liten punktering ikke nødvendigvis må bety sikkerhetsrisiko for alle trafikantene i nærheten. Men hver enkelt trafikant kan også gjøre mye for å øke sin egen og andres sikkerhet i tunnelen.

Publisert

Først og fremst vil vi minne om at du selvfølgelig må overholde de vanlige trafikkreglene, fartsgrensene og hold god avstand til forankjørende slik at ikke en kraftig nedbremsing ender i en ulykke. I en tunnel er det også svært lett å feilkalkulere både fart og avstand til forankjørende, med den ulykkesrisikoen som det innebærer.

Tunnelene kan være lange. Tank i tide, slik at du ikke risikerer å gå tom for bensin og bli stående uten drivstoff midt inne i en tunnel.

Hvis du blir stående bakerst i en kø, stopp med god avstand til bilen foran deg og skru på nødblinklysene. Med god avstand til bilen foran har du litt å gå på hvis du ser at en bil kommer opp bak deg og har problemer med å få stoppet i tide. Lydhornet skal kun benyttes i nødstilfeller: å være irritert over å ha havnet i en kø er ikke grunn god nok.

Her til lands bruker vi kjørelys hele døgnet, og vi slipper dermed å tenke på at vi må skru på lys når vi kjører inn i en tunnel. Denne regelen gjelder imidlertid ikke i alle land, slik at man for eksempel i Tyskland må huske å skru på lysene når man skal inn i en tunnel. Du bør dessuten gjøre dette et stykke før du kjører inn i selve tunnelen, slik at ikke bilisten bak deg forveksler baklyktene med bremselyktene dine, og panikkbremser --og dermed skaper en svært trafikkfarlig situasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.