Google kjører førerløst

Og nå er prosjektet godkjent for gatebruk.

Google kjører førerløst
Publisert
Sist oppdatert

Ikke bli overrasket om du en vakker dag møter en bil uten fører langs veien. Nå blir de nemlig en realitet, og de første bilene er allerede godkjent. Det måtte en lovendring til for å få det til, så det formelle er nå på plass.

Endelig i Norge

Gambling

Det hele må kanskje ses som en smule gambling, men så er det da også delstaten Nevada i USA hvor dette er godkjent. Nevada huser som kjent blant annet gamblerbyene Las Vegas og Reno, og nå også de førerløse bilene.
Det er Google som har automatisert biler. Testene har pågått i månedsvis, og det er foreløpig noen Toyota Prius og Audi TT som er benyttet i prosjektet. Nå er ikke bare bilene godkjent, men det er altså ikke lenger påbudt at det sitter en fører bak rattet i delstaten. Et naturlig spørsmål som dukker opp er hvem som er juridisk ansvarlig dersom noe går galt?

Kan du ta deg en nap?

For Streetview

Systemet er benyttet i arbeidet med å fotografere for bruk i Google Streetview
Systemet er benyttet i arbeidet med å fotografere for bruk i Google Streetview Vis mer


Hele prosjektet har visstnok krevd enorm lobbyvirksomhet, og kraftig dokumentasjon fra Google sin side. På en lukket testbane har seks biler fra de nevnte merker rullet rundt i lengre tid for å overbevise om at det hele er sikkert og ikke trafikkfarlig. Google innrømmer også at de har benyttet teknologien i noen av bilene som har kjørt rundt og fotografert materiale til bruk på Google Streetview. Det har derimot sittet førere på plass som har kunnet tre inn med en gang noe ureglementert har skjedd.

Penger å spare på navigasjonen

Flere prosjekter

Dette er derimot ikke det eneste førerløse prosjektet som pågår. I Tyskland har et knippe ingeniører fra Autonomos-laboratoriet ved Det Frie Universitetet i Berlin sluppet løs en førerløs VW rundt i byen. Tre kameraer, en radar og flere laserskannere har i samarbeid med en satellittnavigasjon holdt bilen på veien, og unna andre trafikkanter. Ingeniørene stoler faktisk mer på maskiner enn mennesker, for de er helt sikre på at det i fremtiden vil være forbudt for mennesker å føre en bil. Det skal overlates til teknikken.

Se Google-bilen i aksjon:

Taxi og fly

Også andre har gjort tilsvarende forsøk, deriblant Mercedes. I Abu Dhabi testes et nytt førerløst taxisystem. Det er også flust av prosjekter som tester førerløse fly og helikoptere, og senest i våres satte Saab førerløse kampfly i produksjon, med levering en gang i 2012. For oss som fortsatt har beina plantet i bakken er det mer sannsynlig å møte på en av de førerløse bilene fra Google, og sjansen er altså aller størst i Nevada, der det allerede er godkjent å sende bilen i butikken på egenhånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer