GPS-er fra Garmin og TomTom lagrer hvor du er, var og skal

Og de kan gi fra seg informasjonen om de får lyst.

ADVARER: TomTom advarer på sine GPS-er om at de vil innhente informasjon fra deg. Trykker du ja gir du dem retten til å lagre det de vil, anonymt. Foto: TomTom
ADVARER: TomTom advarer på sine GPS-er om at de vil innhente informasjon fra deg. Trykker du ja gir du dem retten til å lagre det de vil, anonymt. Foto: TomTom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har gått gjennom milevis av personvernerklæringer, regler og vilkår. Blant annet har vi fortalt at iPhone vet hva du snakker med Siri om, HTC ikke lar deg banne, Facebook vet mer enn du tror og Android har oversikt over telefonsamtalene dine.

Men det er ikke bare mobiltelefoner som kan utgjøre en personvern-trussel. Også GPS-er har naturlig nok oversikt over hva du driver med. Spørsmålet er bare hvor stor oversikt, og hvordan den behandles.

Vi har gått gjennom personvernreglene til TomTom og Garmin for å finne det ut for deg.

Vil du lese dem selv, finner du dem her:
TomTom: "Personvernpolicy - Juridisk informasjon"
Garmin: "Personvernerklæring for Garmins produkter og programmer"

Hva hentes inn?

Både Garmin og TomTom skiller mellom anonyme og personlige opplysninger. Anonyme opplysninger betyr informasjon som ikke kan knyttes direkte til ditt navn, mens det motsatte gjelder for personlige opplysninger. Personlige opplysninger vil i praksis være det du gir aktørene ved registrering på diverse tjenester, som myGarmin.com og TomTom HOME, eventuelt koblet sammen med informasjon du gir fra deg gjennom bruk.

VET HVOR DU ER: At GPS-en vet hvor du befinner deg er naturlig nok. Ikke like opplagt er det at den også lagrer og deler bevegelsene dine. Foto: Garmin
VET HVOR DU ER: At GPS-en vet hvor du befinner deg er naturlig nok. Ikke like opplagt er det at den også lagrer og deler bevegelsene dine. Foto: Garmin Vis mer


Informasjon om posisjonen din kan hentes ut av GPS-ene på to forskjellige måter: Enten der og da, om GPS-en er koblet på nettet, eller fra en logg lagret i selve GPS-en, om du kobler den på PC-en ved en senere anledning. Posisjonen din loggføres altså uansett, med mindre du aldri kobler den mot hverken nett eller PC.

Begge aktørene kan blant annet:

 • Samle inn informasjon om hvor du befinner deg der og da, hvor du har vært, farten din, trafikkmønstre og hvor lang tid du bruker på ruter.
 • TomTom presiserer at slik posisjonsdata alltid er anonym; altså umulig å knytte til deg.
 • Garmin er derimot langt friere, og understreker at personlige opplysninger også kan inneholde "posisjonsdata", uten å presisere hva det innebærer. Om enheten ikke er registrert på myGarmin.com vil dog all brukerdata alltid være anonym; det samme gjelder hos TomTom.
 • Garmin forbeholder seg også retten til å kombinere anonyme opplysninger med personlige, og dermed gjøre anonyme opplysninger personlige.
 • TomTom lover derimot å spørre deg om lov før de knytter sammen anonyme og personlige opplysninger.
Mobiltelefon er allerede ulovlig i bil – burde GPS bli ulovlig også?

Hva brukes det til?

For å hjelpe folk med å finne veien, må produktene nødvendigvis vite hvor du er. Og skal de forbedre tjenestene, må i tillegg systemene vite hvor alle er og har vært. Om de vet hvor bilister befinner seg, og hvor fort de kjører, kan de for eksempel oppdage køer og varsle deg om dem. Og viser det seg at en rute alltid er raskere enn en annen, kan man begynne å anbefale den i stedet.

I videoen under ser du TomTom selv forklare hvorfor de samler inn og lagrer GPS-data fra brukerne sine:


Her er hva vilkårene sier at de kan bruke dine opplysninger til:

 • TomTom forbeholder seg retten til å bruke, og eventuelt gi/selge til andre, anonyme opplysninger "etter eget skjønn". Dette inkluderer anonyme logger av din kjøring.
 • Garmin vil også bruke slik anonym informasjon til "hvilket som helst formål".
 • TomTom gir kun ut personlig informasjon om det kreves for å "oppfylle lovpålagte krav eller rettstvister". Det kan blant annet dreie seg om forespørsler fra politiet, og TomTom vil gi fra seg "informasjon som er relevant for etterforskningen". De nevner blant annet navn, kontaktinformasjon og "brukerkontohistorikk", uten å presisere om det også kan dreie seg om hvor du har vært. Men på nettsidene sine lover de at posisjonsdata alltid er anonym, og umulig å koble mot enkeltbrukere i ettertid.
 • Igjen er Garmin langt mer løssluppen: De kan dele all personlig informasjon med "tredjeparter som befinner seg rundt omkring i verden", for eksempel til markedsføring. Og som sagt: Personlige opplysninger kan hos Garmin inneholde posisjonsdata. Garmin understreker at de ikke er ansvarlige for hvordan slike tredjeparter bruker informasjonen. I tillegg gir de info til myndigheter, slik som TomTom.
Se hvordan de nye Apple-kartene bommer så det synger etter i Norge!

LOVER Å HOLDE ORD: Administrerende direktør Harold Goddijn i TomTom sier at all GPS-data er anonym, og at det er umulig for dem å vite hvem som har kjørt hvor. Foto: TomTom
LOVER Å HOLDE ORD: Administrerende direktør Harold Goddijn i TomTom sier at all GPS-data er anonym, og at det er umulig for dem å vite hvem som har kjørt hvor. Foto: TomTom Vis mer


Hvordan beskytte seg?

På nye TomTom-enheter skal man kunne slå av informasjonsinnhenting via innstillingene på selve GPS-en. De forteller på sine nettsider at man må gjøre dette via TomTom HOME-programmet om du bruker eldre modeller. Dessuten: I noen tilfeller advarer de deg før innhentingen starter, slik at du kan ta et valg.

Hos Garmin sliter vi dessverre med å finne god informasjon om hvordan man eventuelt kan hindre at de samler posisjonsdata fra deg. Men du kan slå av "Trip Logs" i innstillingene til selve enheten. Likevel snakkes det på nettet om at loggene blir liggende i enheten uansett, skjult for brukeren.

Både hos TomTom og Garmin er alle slike opplysninger naturlig nok anonyme om du ikke har registrert deg på noen av deres tjenester. Har du ikke gitt dem navnet ditt, kan de heller ikke vite hvem du er. Ulempen er at det kan bli vanskeligere å bruke produktene, for eksempel med tanke på kundestøtte, oppdateringer og enkelte personlige funksjoner.

VET MYE: TomTom er helt åpne om at de overvåker bilistene. Men de lover at de kun er interessert i hvor de er, ikke hvem de er. Foto: TomTom
VET MYE: TomTom er helt åpne om at de overvåker bilistene. Men de lover at de kun er interessert i hvor de er, ikke hvem de er. Foto: TomTom Vis mer


Og vil du ikke gi selskapene noe som helst, kan du passe på å aldri koble enhetene mot nettet eller PC-en. Har ikke GPS-loggene noen vei ut av enheten, kan de heller ikke deles.

Har du noe å frykte?

Én ting er hva selskaper i prinsippet kan gjøre, en annen ting er hva de faktisk gjør. Men at de gjør noe, er klart.

For eksempel havnet TomTom i medias søkelys da det ble kjent at de solgte GPS-data fra brukerne sine til nederlandske myndigheter. Der hadde blant annet politiet brukt opplysningene for å vite hvor de skal sette opp fartsboksene sine. Slik anonyme data inneholder nemlig blant annet hvor fort bilistene kjører på bestemte strekninger.

– Det liker vi ikke, fordi kundene våre ikke liker det, sa administrerende direktør Harold Goddijn i TomTom etter hendelsen.

De har nå laget en egen nettside hvor de forklarer hvordan de samler og bruker data. Og de lover å stanse politiet fra å bruke slik anonym data.

Vil gi deg billigere forsikring om de får lov til å GPS-overvåke bilen din

Hva synes du om at GPS-en din sladrer om dine bevegelser? Stoler du på TomTom og Garmin? Si din mening under artikkelen!

Under ser du APs reportasje om TomTom-bråket, og hva TomTom selv sier om politiets bruk av kundenes bevegelser:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer