Dobbel gratisparkering ved bruk av app og lapp

Gratis parkering-hack

Er det lov, om ingen kan hindre deg å utvide parkeringsperioden som er gratis?

Det er mulig å lure til seg mer gratistid på slike parkeringsplasser, som i parkeringshuset tilhørende Hasle Torg i Oslo - men hvor lovlig er det egentlig? Foto: Øystein B. Fossum
Det er mulig å lure til seg mer gratistid på slike parkeringsplasser, som i parkeringshuset tilhørende Hasle Torg i Oslo - men hvor lovlig er det egentlig? Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvem har ikke gjort det - hentet ny gratis parkeringslapp, etter at den første «gratisperioden» er over?

I moderne tider er det også mulig å trekke lapp først, for så logge seg inn i parkeringsappen, til for eksempel Easypark, og fylle på med en ny gratisperiode.

Når denne perioden er over, kan man logge seg inn på en annen telefon, for å få en ny gratisperiode der. Så kan man eventuelt hente seg en ny lapp innimellom. Og slik kan du sikre deg gratis parkering i mange timer ... men ...

... det er ikke lov

Mange tenker at dette er helt lovlig - eller i gråsonen av hva som er lov. Om man rekker tilbake til automaten i tide, og kanskje til og med flytter litt på bilen, så må det da være greit?

Men det er det altså ikke. Ikke om du vil følge loven.

AUTOFIL #4: Tidligere skistjerner Marte Kristoffersen og Martine Ek Hagen utfordres i hvem som kan lukeparkere raskest. Programleder Rune Nesheim viser deg hvordan du raskt og effektivt får satt fra deg bilen i luka. Regi, foto, klipp: Endre Vellene Foto, drone: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

– Personer som aldri ville funnet på å stjele eller unngå å betale for andre tjenester kan finne på å gjøre nettopp det med parkering, sier faglig ansvarlig og daglig leder Lars Monsen i Norges Parkeringsforening (Norpark) til Dinside.

– Det er mulig å gjennomføre, men likevel en sjanse å ta. Det kan gå bra én gang eller to, så får du plutselig en sur bot. Før eller siden blir du tatt, fastslår han.

Må reguleres

Norpark er bransjeforening for kommuner, samt offentlige og private foretak som driver med parkeringsrelatert virksomhet i Norge. Monsen sammenligner nevnte parkering-hack med et abonnement på piller som er gratis den første måneden.

– IKKE LOV: Lars Monsen, daglig leder i Norpark, forteller at parkeringsselskapene opplever en del kreative forsøk på å omgå reglene. Foto: NTB Scanpix
– IKKE LOV: Lars Monsen, daglig leder i Norpark, forteller at parkeringsselskapene opplever en del kreative forsøk på å omgå reglene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Den neste måneden er alrdi gratis. Er parkeringen gratis i eksempelvis én time er det tenkt som en regulerings-mekanisme, hvor man ønsker sirkulasjon og at parkeringsplassen må reguleres, forklarer han.

– Det er en takststruktur. Du kan nesten parkere så lenge du vil. Den første tida er gratis, så begynner det å koste penger. Det er ikke uvanlig.

600 kroner i bot

Om du omgår parkeringsvilkårene, som det heter, kan parkeringsbetjentene gi deg en såkalt kontrollsanksjon - på godt norsk kalt bot.

Å utvide gratisperioden er en form for overtredelse av parkerings-vilkårene på stedet. Det kvalifiserer til en bot i størrelsesorden 600 kroner.

– Kontrollørene fører tilsyn med hvilke biler som til enhver tid står parkert. Derfor kan de oppdage de som forsøker seg. Risikoen relativt stor for å bli tatt.

– Ser de at bilen står på samme sted, og ikke er flyttet, får du en bot på 600 kroner.

Parkeringsforskriften kapittel 8

§ 36.Kontrollsanksjon
Ved overtredelse av vilkårene for parkering kan det ilegges en kontrollsanksjon på kr 600.

Kilde: Lovdata.no

Heller ikke lov om man flytter bilen

Noen kan forsøke seg med å flytte bilen, i tillegg til å trekke ny billett. Men det er heller ikke lov, skal vi tro parkeringssjefen.

– I jussen er dette en omgåelse av regelverket, forklarer han.

Selv om du skulle kjøre bilen ut av parkeringshuset, snu og kjøre inn igjen, har du ikke rett på en ny gratisperiode, mener han.

PARKERINGSTRØBBEL: Da et par var på vei for å parkere inne i dette parkeringshuset, var den allerede tatt - men ikke av en annen bil. Video: ViralHog Vis mer

– Det er en konkret vurdering om når det er en ny parkering. Vilkårene blir satt av grunneier, som kan bestemme selv. Som hovedregel er det grunnlag for bot om du omgår disse reglene.

– Så da er dette eksempelet litt i gråsonen?

– Det kan man på en måte si. Men ting har en pris. Prisen for én time er gratis. Men to timer koster 10 til 15 kroner. Vi anbefaler alle å følge vilkårene, slår Lars Monsen fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer