Gratis refleks - høyere dødsrisiko

Antall voksne som bruker refleks er halvert siden 1980-tallet. Bankene får mye av skylden. Faren for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent hvis du bruker refleks.

I 1983 brukte 30 prosent av fotgjengerne refleksbrikke i mørket, viste en telling Transportøkonomisk Institutt gjennomførte den gang. Da Trygg Trafikk gjorde en tilsvarende undersøkelse i fjor høst, brukte bare 16 prosent refleks.

– Midt på 80-tallet delte alle bankene ut gratis reflekser. Dette var med på å redusere det eksisterende salgsnettverket. Siden brukerne fikk reklamerefleksene gratis var det ikke lenger noen som ville betale for refleksbrikker i butikkene, sier prosjektleder for refleks, Janne Schumann i Trygg Trafikk.

Bankene har siden den gang flyttet mye av kundebehandlingen over til Internett, og nærmest sluttet å dele ut gratisreflekser.

– Dermed vet ikke alle lenger hvor de skal få tak i refleks. Det kan være en av grunnene til at bruken har gått så mye ned, sier Schumann.

Ikke gratis

– Bruk av refleks er et svært viktig trafikksikkerhetstiltak på norske veier. Vi planlegger derfor en stor reflekskampanje kommende høst, sier avdelingsleder Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund.

I dag selges det reflekser langt færre steder enn før, men mange bokhandlere, apotek og sportsbutikker har refleksbrikker i hyllene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer