Fartsgrense

Greit å bryte fartsgrensen

60 prosent av de spurte mener det er greit å kjøre for fort.

KJØRE FORT: Ifølge en undersøkelse gjort av Norstat, synes over halvparten av de spurte at det er greit å kjøre for fort. Foto: Annika Byrde/NTB
KJØRE FORT: Ifølge en undersøkelse gjort av Norstat, synes over halvparten av de spurte at det er greit å kjøre for fort. Foto: Annika Byrde/NTB Vis mer
Publisert

Det er Norstat på vegne av Frende Forsikring som nå har foretatt en undersøkelse om fartsgrenser.

Der går det fram at 60 prosent av de spurte, mener det er greit å kjøre for fort.

Av de spurte, mener 22 prosent at fartsgrensene her til lands er for lave, mens 5 prosent mener de er for høye.

Vis mer

Flere faktorer

- Det er bedre å komme litt seinere fram enn å risikere å ikke komme fram i det hele tatt. Sikkerheten må komme først, hver gang, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge i en pressemelding.

Han påpeker at selv om du kjører på det du mener er en tørr og oversiktlig vei, så kan det være andre ting som gjør at fartsgrensen er som den er. For eksempel fare for vilt, skolevei, eller avkjørsler.

Kan bli lavere

EU-kommisjonen foreslår nå å kutte kraftig i fartsgrensene. Dette er en del av en større pakke for å gjøre seg mindre avhengig av russisk olje.

Også her til lands kan det bli lavere fartsgrenser.

I en rapport Statens vegvesen har fått fra Transportøkonomisk institutt (TØI), beskrives hvilke tiltak som må settes i verk for å kunne oppfylle den såkalte Nullvisjonen for drepte og skadde i trafikken i Norge. Her konkluderes det med at et av de viktigste tiltakene er at fartsgrensen på veier med 50 km/t settes ned til 40, at dagens veier med 60 km/t får 50 km/t og at fartsgrensen på 80 km/t senkes til 70.

Det foreligger per i dag ingen konkrete planer for å sette ned fartsgrensen, men tiltakene fra rapporten vurderes nå av Statens vegvesen.

Mange trafikkdrepte

Ifølge Statens vegvesen ulykkesstatistikk, hadde 46 personer mistet livet i trafikken per 1. juni i år. Mai var verste trafikkmåned på seks år.

- Det er en forferdelig utvikling vi ser nå i mai. Før det var også april en måned med mange alvorlige ulykker og 13 omkomne. Det er urovekkende tall, og det gjør at vi er nødt til å diskutere om det er noe vi kan gjøre på kort sikt for å hindre en videre negativ utvikling, sa Guro Ranes, avdelingsdirektør for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen til NTB da tallene for mai forelå.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer