Fartsgrense

Greit å bryte fartsgrensen

60 prosent av de spurte mener det er greit å kjøre for fort.

KJØRE FORT: Ifølge en undersøkelse gjort av Norstat, synes over halvparten av de spurte at det er greit å kjøre for fort. Foto: Annika Byrde/NTB
KJØRE FORT: Ifølge en undersøkelse gjort av Norstat, synes over halvparten av de spurte at det er greit å kjøre for fort. Foto: Annika Byrde/NTB Vis mer
Publisert

Det er Norstat på vegne av Frende Forsikring som nå har foretatt en undersøkelse om fartsgrenser.

Der går det fram at 60 prosent av de spurte, mener det er greit å kjøre for fort.

Av de spurte, mener 22 prosent at fartsgrensene her til lands er for lave, mens 5 prosent mener de er for høye.

Flere faktorer

- Det er bedre å komme litt seinere fram enn å risikere å ikke komme fram i det hele tatt. Sikkerheten må komme først, hver gang, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge i en pressemelding.

Han påpeker at selv om du kjører på det du mener er en tørr og oversiktlig vei, så kan det være andre ting som gjør at fartsgrensen er som den er. For eksempel fare for vilt, skolevei, eller avkjørsler.

Kan bli lavere

EU-kommisjonen foreslår nå å kutte kraftig i fartsgrensene. Dette er en del av en større pakke for å gjøre seg mindre avhengig av russisk olje.

Også her til lands kan det bli lavere fartsgrenser.

I en rapport Statens vegvesen har fått fra Transportøkonomisk institutt (TØI), beskrives hvilke tiltak som må settes i verk for å kunne oppfylle den såkalte Nullvisjonen for drepte og skadde i trafikken i Norge. Her konkluderes det med at et av de viktigste tiltakene er at fartsgrensen på veier med 50 km/t settes ned til 40, at dagens veier med 60 km/t får 50 km/t og at fartsgrensen på 80 km/t senkes til 70.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.