Grusomt, men nyttig

Julen er ikke bare høytid og kos. Det er også høysesong for ulykker.

Foto: TAC - Victoria
Foto: TAC - Victoria Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år forventes det at den største utfartstrafikken i forbindelse med juleferien vil finne sted den 22. og den 23. desember. I den forbindelse kommer de årvisse og alltid betimelige formaninger og advarsler til de som skal legge ut på veien.

Norge ingen versting

Norge er, i likhet med Sverige, et av de tryggeste landene å ferdes på veien i, tross kjøreforhold som ofte er vanskelige både på grunn av vær og føre, og også til tross for en veistandard som ofte er langt dårligere enn det som er vanlig i Europa. Norske bilførere er forsiktigere enn de fleste andre jevnt over, men dessverre er de rundt 250 trafikkdrepte i året 250 for mange.

Her er Norges dødeligste veier (2008)

Forbedringspotensial

I toppåret 1970 var antallet dødsfall som skyldtes trafikkulykker 560. Siden dengang har veitrafikken økt kraftig. Det har altså vært en betydelig forbedring av trafikksikkerheten. Men det kan fortsatt gjøres mye for å få ned ulykkestallene, og dermed antall drepte, også her til lands. Det gjenstår fortsatt svært mye å gjøre når det kommer til å få et tryggere veinett, og her dreier det seg i stor grad om å beskytte de som blir uskyldige ofre for andres hensynsløse kjøring.

Scener fra TACs kampanjefilmer (se video nederst) Foto: TAC - Victoria
Scener fra TACs kampanjefilmer (se video nederst) Foto: TAC - Victoria Vis mer


Risikogrupper

Og her kommer vi til det neste punktet: De som gjennom hensynsløs og rett og slett idiotisk adferd forårsaker dramatiske ulykker som fortsatt er årsak til så mange tragedier. De mest risikobefengte gruppene er kjent, og blant dem finner man rusmisbrukere, påvirkede sjåfører og den overrepresenterte gruppen unge menn (cirka 18-25 år) med stor selvsikkerhet, men manglende modenhet både når det gjelder evnen til å bedømme egne ferdigheter og når det gjelder tendensen til å ha en risikofylt adferd i trafikken. En annen risikogruppe, statistisk sett, er eldre over 70-75 år. Her er risikoårsakene omtrent de motsatte.

Eksemplet Victoria

Delstaten Victoria i Australia (hovedstad: Melbourne), har et befolkningstall som ikke er så langt fra Norges - 5,4 millioner innbyggere. I 1989 var det 776 drepte i trafikken i delstaten.

Der bestemte myndighetene (representert ved TAC - Transport Accident Commission) seg det året for å iverksette en kampanje basert på realistiske fjernsynsinnslag i god sendetid, for å nå frem til risikogruppene. De satte spesielt fokus på farene forbundet med rus og bilkjøring, men også generelt uvøren adferd i trafikken. TAC velger i sin kamp mot trafikkdøden å sette en del tabuer til side. Således arbeider de også bevisst mot risikogruppen eldre bilførere. Denne kampanjen henvender seg imidlertid i mindre grad til dem - her foretrekkes andre virkemidler som medisinsk kontroll.

Les også: Bilnøkkelen blir barnevakt

Sterke bilder virker

Den valgte metoden var å sjokkere ved bruk av svært realistiske og voldsomme bilder hentet fra et trafikkbilde enhver kan identifisere seg med. Seeren - og da spesielt den i risikogruppene - vil kunne gjenkjenne sin egen adferd i filmene. Og her blir de fleste av oss presset til ettertanke på en brutal måte.

Kraftig forbedring - raskt

Det kan se ut som om tiltaket hadde sin effekt. I 1990 var antallet døde allerede nede i 548. I 2008 var tallet 303 og i 2009 290. TAC mener dette er takket være en kombinasjon av de sterke kampanjene, økt bruk av politikontroller med en tydelig publisert nulltoleranse, og andre faktorer som sikrere kjøretøyer. Det kan imidlertid se ut som luften begynner å gå ut av ballongen, for dødstallene fra 16.desember 2009 til 16. desember 2010 viser en svak oppgang på to prosent sammenlignet med samme periode året før.

Norsk ekspert bekrefter

I 2009, i forkant av juleutfarten, satte TAC sammen en ny film som inneholdt det de mener er "minneverdige" scener fra reklamefilmene som er blitt vist på TV-skjermene i Victoria.

Før vi bestemte oss for å legge den ut snakket vi med en av Norges mest fremtredende kapasiteter på området trafikkulykker og deres konsekvenser, Professor Dr. Med. Inggard Lereim. Han bekrefter at det er all grunn til å fokusere på risikogruppene, og da især de unge mellom 18 og 25 år. Lereim understreker videre at rus er en medvirkende faktor i langt flere av ulykkene med dødelig utgang enn man tror, også i Norge og Skandinavia generelt.

Lerheim har sett gjennom videoen fra Australia, og anser den for å være bra selv om mange av klippene er gamle i forhold til situasjonen i dag. Han mener at denne typen kampanje er nyttig, men at den må gjentas og ikke være bare et kortvarig "stunt".

Videoen kan du se nedenfor.

NB: Vi advarer mot tildels svært sterke scener!


  • Her er Youtube-spillelisten med filmene det vises glimt fra i kompilasjonen.
  • Mer fra og om TAC finner du her.

    (Saker er tidligere publisert på DinSide, men oppdatert, 17/12/2010)

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer