Trafikklys

Gult lys? Dette gjør du

Gasser du på for å rekke det, kan det fort bli kostbart.

DELTE MENINGER: Mange vet ikke hva man skal gjøre når lyset blir gult. Foto: Martin Gramnæs
DELTE MENINGER: Mange vet ikke hva man skal gjøre når lyset blir gult. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange kjenner seg sikkert igjen: Du er ute og kjører bil og nærmer deg et lyskryss. Idet du skal kjøre gjennom blir det gult lys, men du rekker det akkurat.

Det store spørsmålet er da: Har du brutt trafikkreglene?

Usikre

Meningene blant folk er delte.

En undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige viser at det er stor forvirring om hva en skal gjøre når grønt blir til gult i et lyskryss. Hele 38 prosent svarer at det er lov å kjøre på gult så lenge en rekker inn i krysset eller over krysset før det blir rødt. 20 prosent av de spurte svarte at det aldri er lov å kjøre på gult lys.

– Dette er faktisk ikke helt korrekt. Når grønt skifter til gult betyr det at kjørende skal stanse. Men hvis du har nådd så langt frem at stans ikke kan skje uten fare, har du lov til å kjøre videre, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressmelding.

I undersøkelsen svarer 29 prosent at de har opplevd farlige situasjoner i trafikken fordi de selv eller andre har kjørt på gult lys.

LASERMÅLING: Er du redd for at du er litt over fartsgrensa når du kjører forbi en fotoboks? Dette kommer du unna med. Bilder: NTB. Manus: Øystein Bergrud Fossum. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Stoppe er hovedregelen

Politioverbetjent i UP, Kjetil Midtkandal, skriver i en epost til DinSide at hovedregelen er at man skal stoppe ved gult lys.

– Gult lys er en varslingsfase og et forvarsel på at det straks blir rødt. Det er ikke ansett som grønt lys, men som et forvarsel om at du skal stanse, slår han fast.

– Hvis man bevisst akselerer frem mot krysset i stor fart etter at det er skiftet til gult, og passerer krysset i den sene fase av gult lys eller mens dette skifter til rødt, og kunne hatt tid til å stanse, kan man bli straffet for det. Dette gjelder også hvis det skaper en farlig situasjon eller hindrer trafikkavviklingen.

Om politiet kniper deg for dette, venter et forenklet forelegg på 7450 kroner. Altså det samme som om man kjører mot rødt lys.

Tall fra UP viser at 712 bilister ble bøtelagt for kjøring i strid med lyssignal i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer