Halvert ulykkesrisiko med ESP

Det er ikke tvil om at biler med ESP er tryggere, i Sverige mener Vägverket at 80 til 100 menneskeliv kunne vært spart hvert år i Sverige hvis alle biler hadde ESP.

Halvert ulykkesrisiko med ESP
Publisert
Sist oppdatert

Det er oppsiktsvekkende høye tall, for Norges del vil dette bety 40 til 50 færre trafikkdrepte i året. ESP, eller elektronisk stabilitetsprogram, er dermed den aller enkleste veien til bedre trafikksikkerhet på nye biler.

Halvert risiko på vinterføre

Funnene fra undersøkelsen svenske Vägverket og forsikringsselskapet Folksam har gjennomført i samarbeid med det svenske motorbladet Auto Motor och Sport er svært klare. Blant annet har de funnet at risikoen for død eller alvorlig personskade reduseres med 25 prosent for biler med ESP.

Enda mer oppsiktsvekkende er at på våt eller isete vei reduseres faren for alvorlige utforkjørings- og møteulykker med 50 prosent for biler med ESP. Det er oppsiktsvekkende, og spesielt for Norge der denne type kjøreforhold og denne type ulykker er ganske vanlig.

Undersøkelsen sammenlikner biler med og uten ESP i 10.000 personskadeulykker. Denne undersøkelsen er den nyeste og mest sammenliknbare for norske forhold. Studier gjennomført i andre land viser liknende resultater; ifølge ekspert på kjøretøysikkerhet ved svenske Vägverket, Anders Lie, er det studier i USA som viser 30 prosents reduksjon i alvorlige ulykker for biler med ESP.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer