93 omkom i 2020:

Halvparten av de drepte brukte ikke dette

Nesten halvparten av de som omkom i trafikkulykker med bil i fjor, brukte ikke bilbelte.

DÅRLIGE SJÅFØRER: Udyktige sjåfører og høy fart er årsaken til de aller fleste dødsulykkene på norske veier. Foto: Volvo
DÅRLIGE SJÅFØRER: Udyktige sjåfører og høy fart er årsaken til de aller fleste dødsulykkene på norske veier. Foto: Volvo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det vært en svært positiv utvikling i antall omkomne på norske veier. Så sent som i 2008, omkom 255 personer i ulykker på norske veier. Deretter har det gått raskt nedover, og i fjor omkom 93 personer i trafikken. Dette er det laveste siden bilen ble vanlig i Norge.

Nå har Statens vegvesen gjort en dybdeanalyse av alle disse alvorlige trafikkulykkene i 2020 og konklusjonene viser at det er mye å gå på for å få antall ulykker ytterligere ned.

Udyktige bilførere

Ulykkesbildet domineres av møteulykker med 39 drepte og utforkjøringsulykker med 28 drepte. Til sammen utgjør disse ulykkes-typene 73 prosent av antall omkomne. På tredjeplass kommer fotgjengerulykker.

Det er tre årsaker, eller medvirkende faktorer som Statens vegvesen kaller det, som peker seg ut og som skaper disse alvorlige ulykkene: Manglende førerdyktighet, for høy fart etter forholdene eller fart godt over fartsgrensen, og kjøring i ruspåvirket tilstand. Det siste gjelder både alkohol og narkotika.

EU-krav om fartssperre

For å komme noen av disse forholdene til livs, iverksetter EU nå nye tiltak. Fra 1, januar blir det påbudt med en «fartssperre» i alle nye biler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer