Trafikkregler

Halvparten gjør feil her

Kan du reglene?

DELTE MENINGER: Det er mange som tar feil her. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DELTE MENINGER: Det er mange som tar feil her. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Søndag 31. juli var siste feriedag for mange, og på veitrafikksentralene ble det ventet mye kø.

I tillegg til at mange ferdes langs veiene, er sommerhalvåret også tiden for veiarbeid, noe som ofte fører til innsnevring og enda mer kø.

Delte meninger

Kommer man opp i en slik situasjon, er det delte meninger om hvordan man skal opptre, skal vi tro en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Naf.

Der svarer mer enn halvparten av bilistene at de legger seg i det feltet med lengst kø. Noen få av disse legger seg i tillegg på midtlinjen for å hindre at andre skal kjøre fram i feltet med færrest biler.

- Begge deler er mot anbefalingene. Å legge seg på midtlinja er i tillegg ulovlig, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i Naf i en pressemelding og fortsetter:

- Rådet er at du skal kjøre så langt frem du kan, slik at man kjører inn i ett felt så nærme innsnevringen som mulig. Dette tjener alle på. Bedre flyt i trafikken gjør at alle kommer raskere og tryggere fram.

Kan misforstås

- Bruken av sort pil og rød pil forteller om hvem som har forkjørsrett og hvem som har vikeplikt når et kjørefelt slutter. Mange forstår dette som at man raskest mulig må komme seg inn i det feltet som har forkjørsrett.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Han mener dette burde vært skiltet bedre.

- Dette kunne åpenbart vært skiltet annerledes. Det kunne vært et underskilt som forklarer at man skal kjøre så langt frem man kan før det ene feltet opphører, for her er det mange som ikke kjenner reglene, sier han.

I trafikkreglene heter det følgende:

«Kjørende som vil skifte kjørefelt, har vikeplikt for kjørende som befinner seg i det felt det skal kjøres inn i eller som først må krysses.

Tilsvarende gjelder den som vil kjøre ut fra vegkant eller på annen måte endre kjøretøyets plass i sideretning.

Bestemmelsen i første ledd gjelder ikke når antallet vanlige kjørefelt i samme retning reduseres. Farten skal gjensidig tilpasses slik at de kjørende vekselvis kan fortsette uten unødig hinder eller forstyrrelse».

Dette svarte folk på spørsmål om hva de gjør når de ser skiltet:

(Kilde: Norstat/Naf)
(Kilde: Norstat/Naf) Vis mer
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer