Adblue

Hamstres

Produktet har fått bein å gå på den siste tiden.

HAMSTRING: Det har vært økt pågang på Adblue den siste tiden. Foto: Shutterstock/NTB
HAMSTRING: Det har vært økt pågang på Adblue den siste tiden. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Tidligere i år skrev blant andre DinSide at man frykter at det kan bli tomt for AdBlue. Dette er et renseprodukt, som benyttes av nesten alle dieselbiler som er laget etter 2015-standarden Euro 6.

I AdBlue brukes urea, hvis fremstilling er avhengig av naturgass. Den blander seg med eksosen i bilen og reagerer med skadelige NOx-partikler, slik at de omdannes til vanndamp og nitrogen. Den er dermed sterkt delaktig i at dieselbiler møter utslippskravene fra myndighetene.

Tanken i en bil er typisk på rundt ti liter, der snittbilen bruker rundt 1,5 liter AdBlue per 1000 km. Påfyllet gjør man selv, enten på bensinstasjoner eller via kanner som fås kjøpt i bilrekvisitabutikker og den slags.

Slo alarm

Grunnen til at man frykter mangel på produktet er krigen i Ukraina. EU importerer nemlig 40 prosent av naturgassen fra Russland.

Det var leder for Car Sweden, Mattias Bergman som først slo alarm overfor Aftonbladet.

– Om man ikke får leveranser, risikerer kjøretøyparken som går på diesel å stoppe opp, sa han til avisen. Han sikter til den russiske naturgassen som er nødvendig for å produsere AdBlue.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer