Håndfritt, men til hvilken pris?

Fra 15. mars kan onkel Politi avkreve deg for penger dersom han kniper deg mens du kjører og prater i mobiltelefonen samtidig, uten håndfritt utstyr.

Fra 15. mars er det forbudt å prate i håndholdt mobiltelefon mens du kjører.
Fra 15. mars er det forbudt å prate i håndholdt mobiltelefon mens du kjører. Vis mer
Publisert

Flere land i Europa har lenge hatt restriksjoner mot mobiltelefonbruk i bil, som for eksempel Danmark og Sveits som krever håndfritt utstyr, og Italia som har totalforbud mot å snakke i mobiltelefon mens du kjører -- uansett hvor mye håndfritt utstyr du måtte ha. 17. desember i fjor vedtok Samferdselsdepartementet forbudet mot bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring av trafikksikkerhetshensyn.

Forenklet forelegg: 500 kroner

Forbudet gjelder fra 15. mars, og dersom Onkel kniper deg etter den dato med mobiltelefon i den ene hånda og rattet i den andre, kan du vinke farvel til 500 kroner, som altså blir avkrevd deg i form av et forenklet forelegg. Hva innebærer egentlig dette forbudet -- og hva sier forskriften om hvilket utstyr du må skaffe deg for å unngå å komme i klammeri med Politiet?

Dette sier forskriften

Om bruk av mobiltelefon i bil sier forskriften at det er forbudt for føreren å prate i mobiltelefonen mens kjøretøyet er i bevegelse dersom føreren må holde mobiltelefonen i hånda. Derimot kan man fremdeles prate i mobiltelefonen dersom den står i en fastmontert holder, og du bruker en eller annen form for håndfritt utstyr.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer