Vinterferie i bil:

Håndsprit-trikset redder ferien

Derfor skal du ikke sette igjen flaska med håndsprit hjemme.

FROST OG TRØBBEL: Ta frem håndspriten og bruk den for å tine opp frosne bildørlåser. Foto: Odd Roar Lange
FROST OG TRØBBEL: Ta frem håndspriten og bruk den for å tine opp frosne bildørlåser. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er den her, vinterferien som mange har lengtet etter, med coronalettelser og muligheter til gode og fine utedager.

Og det ser ut til å bli godt besøk i det norske vinterfjellet.

– De store destinasjonene til fjells melder om gode bookingtall og stor pågang i vinterferieukene, fra inn- og utland. Folk vil ut på ski og kose seg, og i år strømmer også utlendingene tilbake på vinterferie i Norge, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i «Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner».

FROSSET FAST: Når været går fra varmegrader til kuldegrader, eller når du har vasket bilen i vinter, er sjansen for at dørene fryser fast stor. Vi har trikset som forebygger. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Advarer

Alpinanleggene har fått ekstra snøfall de siste dagene og det øker risikoen for skred, dersom man ferdes utenfor de oppkjørte bakkene.

– Vær forsiktig om du skal ferdes utenfor merkede og preparerte løyper, heisbasert off-piste. Det har kommet store snøfall flere steder, tung snø, skiftende vær og varierende skredfare kan by på utfordringer og skumle situasjoner. Sett deg alltid inn i de lokale skredforholdene og forutsetningene for å ferdes i bratt terreng. Kjør alltid med skredutstyr og lær deg å bruke det. Så er det bare å kose seg og nyte fine skidager, avslutter Camilla Sylling Clausen.

Håndsprit

Selv om coronarestriksjonene på det nærmeste er fjernet så er det likevel smart å ikke sette igjen de små flaskene med håndsprit hjemme.

For selv om du ikke kommer til å bruke det til å vaske hendene like ofte som før, kan håndspriten være redningen etter kalde frostnetter.

Mildvær i lavlandet og frost på fjellet er en dårlig kombinasjon når det kommer til frosne billåser. Og dersom låsen fryser, kan det bli en uønsket kald start på dagen.

Her kommer håndspriten til anvendelse. Smør inn håndsprit på begge sider av nøkkelen. På mange moderne låser er nøkkelen elektronisk, men en «manuell nøkkel» ligger ofte gjemt inne i plastdekselet som utgjør el-nøkkelen.

Det høye alkoholinnholdet i håndspriten gjør at isen smelter på bare noen få sekunder og dermed er det klart for en kjøretur. Ifølge NAF vil ikke denne bruken skade bilen eller nøkkelen.

– Det er ingenting i veien for å bruke håndspriten på denne måten, for å åpne døra, men jeg anbefaler at man tørker bort overflødig sprit når jobben er gjort, sier Nils Sødal - senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer