Hanskerommets hemmeligheter

Har du noen gang tatt en grundig sjekk av vognkortet ditt? Sannsynligvis ikke. Årsaken er kanskje at mange oppfatter vognkortet som temmelig kryptisk. Nå har du sjansen til å bli fortrolig med dette dokumentet, som forteller svært mye om bilen din.

Hanskerommets hemmeligheter
Publisert

Det er ikke gjort i en håndvending å bli kjent med det norske vognkortet. Derfor tok vi snarveien og besøkte senioringeniør i Statens vegvesen, Ivar Fjeldberg. Og takket være Fjeldberg får du nå en loset tur gjennom vanskelig tilgjengelige koder og forkortelser.

Det norske vognkortet består egentlig av to hoveddeler; meldingsdelen og selve vognkortet. Meldingsdelen brukes i sammenheng med eierskifte, og er relativt ukomplisert. Husk imidlertid å aldri overlevere meldingsdelen til kjøper når du selger bilen din. Det er svært viktig at du selv leverer inn denne. Hvis ikke risikerer du at den aldri blir innlevert, og at du blant annet begynner å motta parkeringsgebyrer den nye eieren har pådratt seg.

Obligatoriske felter

Det mest spennende er imidlertid selve vognkortdelen, som innleder med eiers navn og adresse. Den oppmerksomme leser vil legge merke til at teksten i disse feltene etterfølges av en C i parentes. Dette betyr at feltet er obligatorisk, og at vognkortet ikke er gyldig hvis ikke feltet er utfylt. Det samme gjelder alle felter som inneholder ulike bokstaver i parentes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer