Katalysator-tyveri

Har du denne, er du utsatt

Få vet at eksosanlegget på bilen inneholder metall som er mye dyrere enn gull. Det vet tyvene, og Toyota Prius er ofte målet.

STJÅLET PÅ HANDLETUR: En dag i september parkerte en kunde bilen sin i parkeringshuset til Ski storsenter. Under handleturen ble katalysatorene stjålet. Skaden kostet 21 000 kroner, ifølge Gjensidige. Foto: Politiet i Nottinghamshire
STJÅLET PÅ HANDLETUR: En dag i september parkerte en kunde bilen sin i parkeringshuset til Ski storsenter. Under handleturen ble katalysatorene stjålet. Skaden kostet 21 000 kroner, ifølge Gjensidige. Foto: Politiet i Nottinghamshire Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsikringsbransjen opplever nå en kraftig økning i tyveri av katalysatorer fra biler i Norge. Så langt har dette vært et stort problem i Sverige, men nå er tyvebandene på jakt også i Norge. Det de jakter på er katalysatoren, en liten del av eksosanlegget som blant annet omgjør giftig kullos (CO) til CO₂ og renser eksosen for uforbrente hydrokarboner (HC).

Katalysatoren inneholder edelmetaller som Platina, Rhodium og Palladium og mye av dette kommer fra Russland. Prisen på disse edle metallene har skutt i været den siste tiden. I dag koster for eksempel Rhodium rett under 5 000 kroner per gram. Palladium og Platina koster omtrent som gull.

Store skader

Selv om det er lite av disse metallene i hver katalysator, er det altså nok til å være en god butikk for tyvene.

- Den siste tiden har Gjensidige mottatt flere skademeldinger fra bileiere som har fått fjernet katalysatoren. Samtidig er det gjort store skader på resten av eksosanlegget, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige og fortsetter:

- Tidligere har vi registrert flest skader på Østlandet, spesielt rundt Oslo, men de siste ukene kan det se ut til at tyvene har beveget seg oppover langs hele kysten. Stavanger, Bergen og Trondheim har vært ekstra utsatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.