Katalysator-tyveri

Har du denne, er du utsatt

Få vet at eksosanlegget på bilen inneholder metall som er mye dyrere enn gull. Det vet tyvene, og Toyota Prius er ofte målet.

STJÅLET PÅ HANDLETUR: En dag i september parkerte en kunde bilen sin i parkeringshuset til Ski storsenter. Under handleturen ble katalysatorene stjålet. Skaden kostet 21 000 kroner, ifølge Gjensidige. Foto: Politiet i Nottinghamshire
STJÅLET PÅ HANDLETUR: En dag i september parkerte en kunde bilen sin i parkeringshuset til Ski storsenter. Under handleturen ble katalysatorene stjålet. Skaden kostet 21 000 kroner, ifølge Gjensidige. Foto: Politiet i Nottinghamshire Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsikringsbransjen opplever nå en kraftig økning i tyveri av katalysatorer fra biler i Norge. Så langt har dette vært et stort problem i Sverige, men nå er tyvebandene på jakt også i Norge. Det de jakter på er katalysatoren, en liten del av eksosanlegget som blant annet omgjør giftig kullos (CO) til CO₂ og renser eksosen for uforbrente hydrokarboner (HC).

Katalysatoren inneholder edelmetaller som Platina, Rhodium og Palladium og mye av dette kommer fra Russland. Prisen på disse edle metallene har skutt i været den siste tiden. I dag koster for eksempel Rhodium rett under 5 000 kroner per gram. Palladium og Platina koster omtrent som gull.

Store skader

Selv om det er lite av disse metallene i hver katalysator, er det altså nok til å være en god butikk for tyvene.

- Den siste tiden har Gjensidige mottatt flere skademeldinger fra bileiere som har fått fjernet katalysatoren. Samtidig er det gjort store skader på resten av eksosanlegget, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige og fortsetter:

60 SEKUNDER: Katalysator-bandene går nå direkte på privatbiler som står parkert i gata eller oppkjørselen. Det tar tyvene bare 60 sekunder å heise opp bilen og stjele katalysatoren. Toyota Prius er bilen som er mest utsatt. Foto: Toyota
60 SEKUNDER: Katalysator-bandene går nå direkte på privatbiler som står parkert i gata eller oppkjørselen. Det tar tyvene bare 60 sekunder å heise opp bilen og stjele katalysatoren. Toyota Prius er bilen som er mest utsatt. Foto: Toyota Vis mer

- Tidligere har vi registrert flest skader på Østlandet, spesielt rundt Oslo, men de siste ukene kan det se ut til at tyvene har beveget seg oppover langs hele kysten. Stavanger, Bergen og Trondheim har vært ekstra utsatt.

Toyota Prius utsatt

Voll forteller at samtlige av de siste sakene som forsikringsselskapet har fått inn dreier seg om tyveri fra hybridbilen Toyota Prius.

Han mener årsaken til at akkurat Toyota Prius er utsatt, kan være at dette er en populær bil som bare finnes i hybrid. Å kjøpe ny katalysator er svært dyrt og veien til bruktmarkeder – i både inn- og utland – blir dermed kortere.

Det kan også være at hybrider ofte har en litt større katalysator, noe som gjør at mengden edle metaller kan være noe større enn på vanlige fossile biler.

Tar bare 60 sekunder

DYRERE ENN GULL: Her er katalysatoren stjålet. Med en pris på nesten 5000 kroner per gram for Rhodium, sier det seg selv at dette er attraktivt for tyveribander. Foto: Gjensidige
DYRERE ENN GULL: Her er katalysatoren stjålet. Med en pris på nesten 5000 kroner per gram for Rhodium, sier det seg selv at dette er attraktivt for tyveribander. Foto: Gjensidige Vis mer

- Tyvene bruker ofte rørkutter eller sag og ødelegger for millioner av kroner hvert år. De sitter igjen med katalysatorer som i enkelte tilfeller bare har en verdi på rundt 1 000 kroner. Eieren derimot sitter igjen med regningen, ofte på over 40 000 kroner, sier Voll.

Tyverier av katalysatoren skjer som regel nattetid av bander som har spesialisert seg på dette. I løpet av 60 sekunder har de heist opp den parkerte bilen, fjernet katalysatoren og stukket av. Parker gjerne i garasje, opplyste gater eller andre områder hvor det er en del trafikk, råder Voll.

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If bekrefter overfor Dinside at tyvebandene nå er i Norge:

Stjeler på åpen gate

- De siste ukene har det vært flere titalls katalysator-tyverier i Oslo, Viken og Innlandet. Vi har mistanke om at det er en liga med mobile vinningskriminelle som opererer akkurat nå. Det siste året har det skjedd en oppblomstring av tyverier av katalysatorer, forteller han.

Her hjemme har tyvene ofte gått etter biler hos bilopphoggere eller biler parkert på områder tilhørende bilforhandlere. Nå har dette endret seg:

- Nå går tyvene rett på privatbiler som står parkert i oppkjørselen, på gata eller på en parkeringsplass. Hvorfor denne endringen til stadig frekkere tyverier har skjedd, vet vi ikke helt. Siden i fjor sommer har katalysator-tyvene spesielt gått løs på Toyota Hiace og Toyota Prius, forteller Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer