Har du forsikret bilnøkkelen?

Du kan kjøpe bilnøkkelforsikring, men trenger du det?

If har egen bilnøkkelforsikring, Codan inkluderer det i en uhellsdekning, og NAF gir deg samme vilkår i veihjelpspakken. Men andre forsikringsselskap synes det er fullstendig unødvendig. Foto: P Widling
If har egen bilnøkkelforsikring, Codan inkluderer det i en uhellsdekning, og NAF gir deg samme vilkår i veihjelpspakken. Men andre forsikringsselskap synes det er fullstendig unødvendig. Foto: P Widling Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan fort koste noen tusenlapper dersom du mister en bilnøkkel og må kjøpe en ny. Ifølge en prisundersøkelse fra Autofil kan du risikere å måtte betale opptil 4.600 kroner for en ny bilnøkkel. De fleste tar likevel mellom 2.500 og 4.000 kroner for ny nøkkel, inkludert eventuell programmering og sliping.

Dette var bakgrunnen for at If for halvannet år siden lanserte en egen bilnøkkelforsikring.

Nå er det flere som tilbyr eller ønsker å tilby bilnøkkelforsikring, men det er også noen forsikringsselskap som synes dette er formålsløst.

Ta vare på nøkkelen

If lanserte bilnøkkelforsikringen med et introduksjonstilbud hvor du fikk gratis forsikring det første året, og deretter betaler 159 kroner per år. Dette tilbudet kan du fremdeles få. Ifølge bilsjef Geir Paulsen i If er de fornøyd med kundenes mottakelse av forsikringen.

– Responsen på Ifs bilnøkkelforsikring har vært veldig bra. Det var mye oppmerksomhet rundt denne spesielle forsikringen. Vi ønsket å sette fokus på at bilnøkkelen er en verdisak som man må ta vare på, og det greide vi. Vi hadde god aktivitet på Facebook, dette var det første produktet som i ganske stor utstrekning ble tegnet nettopp på Facebook, sier Paulsen.

25.000 tegnet bilnøkkelforsikring hos If det første året, noe som var i overkant av hva de hadde forventet.

Ifølge Paulsen er det kunder av begge kjønn, over hele aldersspekteret og med mange forskjellige biler, som har tegnet forsikringen.

– Antall skader har vært som forventet. Kostnaden har i de fleste tilfellene ligget mellom 2.000 og 3.000 kroner, i enkelt tilfeller har det kostet så mye som 7.000. Dette bekrefter at det er viktig å passe på bilnøkkelen, sier Paulsen.

Inngår i veihjelpen

Selv om de aller fleste av de øvrige forsikringsselskapene DinSide har snakket med verken tilbyr eller ønsker å tilby en egen bilnøkkelforsikring, er det noen flere som gir deg, eller ønsker å gi deg dette. Men kanskje i en litt annen innpakning.

Dessuten: Dersom du er NAF-medlem med veihjelp har du automatisk en nøkkelforsikring, og det koster ikke noe ekstra. Dette er en del av NAF Veihjelp, og har altså ingenting med forsikringen å gjøre.

– Det som er viktig å merke seg er at du trenger ikke å kjøre din egen bil for at denne forsikringen gjelder, den gjelder den privatbilen du disponerer i øyeblikket skaden inntreffer. Dette er med grunnlag i at NAF-medlemskapet er personlig, ikke slik som i forsikring hvor du må spesifikt forholde deg til et registreringsnummer. Du kan låne naboens bil, miste nøklene og fortsatt være dekket, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil-Forbund (NAF) til DinSide.

Nøkkelforsikringen gjelder i hele Europa, og utgifter som dekkes er å gjenskaffe nøkler, ny lås og eventuell omprogrammering av nøklene. Egenandelen er på 500 kroner, men den faller bort dersom forholdet skyldes tyveri. Isåfall må skaden politianmeldes.

Din mening

Hva mener du om en egen bilnøkkelforsikring? Er det noe poeng? (Avsluttet)
Det er jo flott!(51%) 507
Det er fullstendig meningsløst(38%) 375
Vet ikke(12%) 118
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Din erfaring

Har du mistet en bilnøkkel noen gang? (Avsluttet)
Nei, aldri(60%) 623
Ja, én gang(26%) 263
Ja, flere ganger(7%) 77
Ikke jeg, men noen jeg deler bil med(4%) 43
(2%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Hva mener du? Gi din stemme i avstemmingsboksen til høyre, eller skriv din mening i debatten nedenfor.

Maks uflaks?

Ett av forsikringsselskapene som har planer om å tilby bilnøkkelforsikring er Codan Forsikring.

– Ja, dette er helt klart noe vi ønsker å tilby kundene våre, og vi tilbyr det faktisk allerede i dag til enkelte partnere, som en del av kaskodekningen. Vi har også hatt det som kampanjetilbud, men fra i sommer vil det inngå som en del av kaskodekningen til alle våre bilkunder, sammen med flere andre uflaksdekninger, sier informasjonssjef Mari Bræin Faaberg til DinSide.no.

De kommer ikke til å tilby bilnøkkelforsikring som et enkeltstående produkt, men som en del av en større uflaksdekning for de som velger kasko. Forsikringssummen totalt blir på inntil 25.000 kroner og egenandelen blir på 1.500 - uansett hva det er du vil ha dekket.

I tillegg til å dekke tap av nøkler og det som følger av kostnader for ny nøkkel, programmering og omkoding, vil denne uflaksdekningen også dekke uforutsette hendelser som følge av feilfylling av drivstoff, uforutsett søl og endel annet.

Les også: 50 om dagen fyller feil

Dekket ved tyveri

– Det er en økende tendens til at ved innbrudd i hus stjeles bilnøklene, og da forsvinner ofte bilen etterpå, har Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, sagt til DinSide tidligere.

Mer: Tyvene stjeler stadig oftere bilnøkkelen ved boliginnbrudd

Dersom du ikke er av den distré typen som er sannsynlig å rote vekk bilnøkkelen, er det selvsagt tyveri av nøkkelen som måtte være risikoen man ønsket å demme opp om med en egen bilnøkkelforsikring.

Mange er dekket selv om nøkkelen "bare" er mistet. Blir den stjålet, kan de fleste regne med å få dekning gjennom vanlige forsikringer. Foto: Colourbox.com/Kristin Sørdal
Mange er dekket selv om nøkkelen "bare" er mistet. Blir den stjålet, kan de fleste regne med å få dekning gjennom vanlige forsikringer. Foto: Colourbox.com/Kristin Sørdal Vis mer


Men både SpareBank 1, Gjensidige og Tryg påpeker at tyveri av bilnøkkel er dekket i den ordinære bilforsikringen - dersom tyveriet blir politianmeldt. Hos alle selskapene anses erstatning av nøkkel og omkoding av startsperre som et tiltak for å forhindre tyveri av bilen - og disse kostnadene dekkes av forsikringsselskapet, uten egenandel.

- Dobbeldekning

– Vi mener at en egen nøkkelforsikring er unødvendig og i praksis vil være en dobbeltdekning utover ordinær forsikring. Gjensidiges ordinære bilforsikring inkluderer samme dekning som Ifs nøkkelforsikring og vår forsikring er uten egenandel, uten beløpsbegrensning og har ingen begrensning på antall ganger i året, sier Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring.

Hos Gjensidige er det ingen egenandel under forutsetning av at det er sannsynlig at tapt eller mistet nøkkel kan bli funnet av andre - som igjen gir risiko for at bilen stjeles. Ifølge Rysstad skjer dette i cirka 99 prosent av sakene. Dersom du mister eller ødelegger nøkkelen på en måte som gjør det usannsynlig at den vil bli funnet eller kan brukes, er egenandelen 4.000 kroner.

– På denne bakgrunn ser ikke Gjensidige behov for å tilby en egen nøkkelforsikring, sier Rysstad til DinSide.

Tryg Forsikring baserer seg stort sett på samme syn som Gjensidige.

– Vi har ikke noen egen nøkkelforsikring på bilforsikringen. Vi har heller ikke noen spesifikke planer om å tilby det. I de tilfeller hvor bilnøklene er stjålet, og det er overhengende fare for at også bilen kan bli stjålet, erstatter vi ny nøkkel som såkalte redningskostnader, sier Arne Einar Brun, kommunikasjonsrådgiver hos Tryg, til DinSide.

Heller ikke SpareBank 1 har sett behovet for en egen bilnøkkelforsikring.

– Vi tilbyr ikke bilnøkkelforsikring i dag. Vi har vurdert dette flere ganger tidligere, men det er omtrent ingen kunder som etterspør denne forsikringen. Så derfor har vi heller ikke foreløpig noen planer om å lansere dette. Det svært få saker som meldes inn til oss om tap eller tyveri av bilnøkkel i løpet av et år, sier Christian Brosstad, informasjonsdirektør i SpareBank 1 Bruppen, til DinSide.

Bilforsikringen hos Storebrand dekker ikke tap eller tyveri av bilnøkkel, men du kan være dekket gjennom innbo- eller reiseforsikringen.

– Nei, tap/tyveri av bilnøkkel dekkes ikke i bilforsikringen, men tyveri av bilnøkkel kan være dekket i reiseforsikringen. Mister du bilnøkkelen, dekker vi ikke dette, sier Kristina Picard, informasjonssjef i Storebrand.

Behovet er ikke veldig stort

Ifølge If, var det 25.000 som takket ja til deres bilnøkkelforsikring første året. Vi minner om at de tilbyr denne forsikringen gratis det første året.

Ifølge Engebretsen i NAF, var det 595 stykker som benyttet seg av foreningens bilnøkkeldekning i 2012. Faaberg i Codan Forsikring sier at de får noen henvendelser om tapte nøkler i løpet av året, men at det ikke er veldig mange - som er det samme svaret vi får hos Storebrand. Gjensidige har ingen egen nøkkelstatistikk.

Hva mener du? Gi din stemme i avstemmingsboksen til ovenfor, eller skriv din mening i debatten nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer