Vinterdekk

Har du gjort dette?

Nå kan det bli dyrt å bli stoppet med disse.

SKIFTE: Nå er vi godt ute i mai. Da kan det bli kostbart å kjøre med disse. Foto: Berit Roald / NTB
SKIFTE: Nå er vi godt ute i mai. Da kan det bli kostbart å kjøre med disse. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 24. april gikk fristen ut for å ta av piggdekkene i de sørlige fylkene, mens 1. mai var fristen for Nordland, Troms og Finnmark.

I en overgangsperiode, er det likevel lite sannsynlig å ryke på et gebyr, dersom man har vært seint ute med skiftet.

Må regne med gebyr

Men nå er denne perioden ute, skal vi tro overingeniør i Statens vegvesen, Cato Andre Bakken.

- Vi har latt det gå en stund, men nå er tiden passert. Etter 17. mai gir vi gebyr hvis man bruker piggdekk, om ikke forholdene skulle tilsi annet. De som blir stoppet i dagene som kommer, kan regne med gebyr for bruk av piggdekk, sa han til avisa Nidaros nylig.

Gebyret for å kjøre med piggdekk er 1000 kroner per kjøretøy.

Seksjonssjef for utekontroll i Statens vegvesen, Roy Holm påpeker overfor DinSide at det alltid er sjåførens ansvar å vurdere om vinterdekk, piggdekk eller kjetting er nødvendig for å gi kjøretøyet godt nok veigrep i forhold til føreforholdene på stedet.

- I overgangsperioder vår og høst vil det alltid være nødvendig å vurdere fristene for bruk av piggdekk opp imot vær og føreforhold på stedet og nødvendigheten av å benytte piggdekk for å sikre kjøretøyet nødvendig veigrep. I slike perioder vil det være viktig å prioritere trafikksikkerhet i tilstrekkelig grad, sier han.

SÅ ENKELT KAN DET GJØRES: Med en garasjejekk, en muttertrekker og en momentnøkkel, bytter du hjul selv på en halv time. Utstyret koster noen kroner, men er nesten evigvarende. Video: Rune Korsvoll Vis mer

- Skremmende

Men det er ikke bare piggdekkene som bør av nå som veiene stort sett er bare. NAF har testet forskjellen på bremselengden mellom sommer og vinterdekk.

- Det er skremmende hvor mye lengre tid man bruker på å stoppe med piggfrie vinterdekk enn med sommerdekk, sier rådgiver i NAF. Jan Harry Svendsen i en pressemelding.

NAF-testen ble gjennomført på bane med to biler av typen Opel Mokka-e, der den ene hadde sommerdekk og den andre hadde vinterdekk. I en hastighet på 80 kilometer i timen, hadde bilen med vinterdekkene sju meter lengre enn tilsvarende bil med sommerdekk.

- Piggfrie vinterdekk fungerer godt om vinteren og når temperaturene er lave, men når gradestokken nærmer seg ti varmegrader mister piggfrie vinterdekk egenskapene sine. Resultatet er dårligere veigrep og ikke minst lengre bremselengde, sier Svendsen som påpeker at sju meter er mye i en kritisk situasjon.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer