Har du leasingbil? Da må du betale moms på årsavgiften

I disse dager dumper årsavgiften ned i postkassa. Alle som har leasingbil, må betale 25 prosent ekstra.

LEASINGSJOKKET:  Privatpersoner som leaser bil må betale 784 kroner i tillegg til den vanlige satsen på 3.135 kroner.  Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
LEASINGSJOKKET: Privatpersoner som leaser bil må betale 784 kroner i tillegg til den vanlige satsen på 3.135 kroner. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge må alle som eier et registrert kjøretøy under 7.500 kilo, betale årsavgift. Og i disse dager dumper fakturaen ned i postkassa til alle som eide et kjøretøy 1. januar.

Og det er snakk om astronomiske summer:

For første gang utgjør avgiften over 10 milliarder kroner i inntekter til statskassen, eller nærmere bestemt 10.004.408.723 kroner, og for første gang blir den ikke sendt ut av Tollvesenet, men fra Skatteetaten.

Summen er fordelt på 3,7 millioner kjøretøy i hele landet - det er 75.000 flere enn i fjor.

LES OGSÅ: Hvem har ansvaret for å betale årsavgiften - kjøper eller selger?

Som kjent er det forskjellige satser for forskjellige typer kjøretøy.

INNTEKSKILDE: 3,7 millioner kjøretøy i Norge betaler tilsammen over 10 milliarder kroner - bare i årsavgift.  Foto: SHUTTERSTOCK/NTB/SCANPIX
INNTEKSKILDE: 3,7 millioner kjøretøy i Norge betaler tilsammen over 10 milliarder kroner - bare i årsavgift. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB/SCANPIX Vis mer


Ifølge Leaseplan er hele 1 av 5 nye biler leaset privat. Men visste du at alle som leaser en bil må betale ekstra? Staten legger nemlig på merverdiavgift som et tillegg til den vanlige årsavgiftsatsen.

Her kan du finne ut hvorfor, og hvor mye det utgjør.

Dette er leasing

Leasing innebærer at du leier en bil for en nærmere tidsbestemt periode, før bilen leveres tilbake.

Leietaker betaler først et startbeløp – en kontaktandel, samt et etableringsgebyr. Deretter betales en månedlig leie. Månedsleiens størrelse avhenger av en rekke faktorer, deriblant nybilpris, kontantandelen, antatt verditap, avtalt kjørelengde, avtalt rente og så videre.

Kilde: Naf.no


Leasing er avgiftspliktig

Merverdiavgiften er en avgift til staten som skal beregnes ved omsetning, uttak og innførsel av varer og tjenester. Det er Stortinget som pålegger merverdiavgift og fastsetter satsene, deriblant den generelle merverdiavgiften på 25 prosent - med unntaksvise fritak, deriblant elbilene.

Når det gjelder privatleasing har Skattedirektoratet lagt til grunn at årsavgiften må antas å være leasingselskapets omkostning ved oppfyllelse av leasingavtalen. Årsavgiften inngår derfor i beregningsgrunnlaget for merverdiavgift.

For en leasingkunde som er privatperson, medfører dette at årsavgiften blir 25 prosent dyrere enn om de selv hadde eid bilen.


- Finansiell leasing anses som en utleietjeneste og er derfor avgiftspliktig, ifølge Skatteetaten.

All utleie av biler er merverdiavgiftspliktig. Det betyr at det ved leasing av bil vil det påløpe 25 prosent merverdiavgift både på startleien (forskuddsleasing) og de ordinære terminbeløpene.

Skatteetaten viser til deres Merverdiavgiftshåndbok som forteller når det skal betales merverdiavgift, og når det er fritak.

LES OGSÅ: Nå har Skatteetaten tatt over Tollvesenets oppgave

Så mye øker årsavgiften i 2016

For 2016 økte årsavgiften på bil med 2,5 prosent - fra 3.060 kroner til 3.135 kroner (for bensinbiler og dieselbiler med fabrikkmontert filter) og fra 3.565 kroner til 3.655 kroner (for dieselbiler uten fabrikkmontert partikkelfilter).

Det betyr at privatpersoner som leaser bil - og har en bensin- eller dieselbil med partikkelfilter - må betale 784 kroner i tillegg til den vanlige satsen på 3.135 kroner. Sluttsummen utgjør med dette 3.919 kroner totalt.

Type kjøretøyÅrsavgift
Bil under 7.500 kg3.135 kroner
Bil under 7.500kg, diesel uten fabrikkmontert partikkelfilter3.655 kroner
Motorsykkel1.920 kroner
Elbil, veteranbil, moped, traktor, taxi (med hovedløyve) med flere445 kroner


Har du en dieselbil uten fabrikkmontert partikkelfilter er standardsatsen enda høyere: 3.655 kroner. For motorsykkel er kravet 1.920 kroner, mens de med elbil, veteranbil, moped, traktor, taxi (med hovedløyve) slipper unna med 445 kroner.

Mange lar være å betale

Totalt var det 43.188 personer som ikke betalte kravet i fjor. Til sammen utgjør de ubetalte regningene 84 millioner kroner.

Hel eller halv årsavgift?

Registrerer du bilen mellom 1. januar og 30. juni, betaler du full årsavgift.
Registrerer du bilen mellom 1. juli og 31. desember, betaler du halv årsavgift.

Hva skjer hvis tidligere eier ikke har betalt årsavgiften?

Faktura for årsavgiften blir første gang sendt ut til den som står som eier 1. januar i det året, med forfall 21. mars.

Skjer eierskiftet i perioden 1. januar til 20. mars, vil ny eier få tilsendt faktura for årsavgiften.

Skjer eierskiftet etter 21. mars, og årsavgiften ikke er betalt, vil ny eier få faktura med en tilleggsavgift på 250 kroner.

LES OGSÅ: EU-kontrollen er blitt strengere - og dyrere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer