Har førerkortet gått ut på dato? Dette må du passe på!

Ikke glem å fornye førerkortet ditt. Du kan risikere å måtte kjøre opp på nytt.

FØRERPRØVE: Alle husker vi dagen med sensoren ved vår side. Det kan fort bli virkeligheten igjen om du har glemt å sjekke utløpsdatoen på førerkortet ditt. Foto: NTB SCANPIX
FØRERPRØVE: Alle husker vi dagen med sensoren ved vår side. Det kan fort bli virkeligheten igjen om du har glemt å sjekke utløpsdatoen på førerkortet ditt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En tilfeldig sjekk bakpå førerkortet mitt gjorde at jeg fikk litt ekstra hjertebank. Det var gått ut på dato! For har du litt mer enn bokstaven B på den nederste linja, skal du være ekstra påpasselig.

Nå hadde jeg fortsatt kjørerett for bil og motorsykkel fram til jeg ble 100 år, og jeg trodde alt var i skjønneste orden. Men en liten linje midt på avslørte at jeg ikke kunne kjøre lett lastebil lenger. Klasse C1 hadde gått ut - i november.

Siden jeg tok førerkortet på 80-tallet, er det blitt store endringer rundt førerkortreglene.

Normal gyldighet den gang var livet ut. Men nå må førerkortet for de såkalte lette førerkortklassene Moped (AM/M), Personbil (B, B96, BE), Motorsykkel (A, A2, A1), Snøscooter (S) og Traktor (T) fornyes hvert 15. år.

Nytt regelverk

Ifølge denne forskriften skal alle førerkort som er utstedt før 19. januar 2015 fornyes:

  • Førerkort utstedt før 1. april 1979, må byttes til nytt førerkort før 1. januar 2020.
  • Førerkort utstedt i perioden 1. april 1979 til og med 31. desember 1997 må byttes til nytt førerkort før 1. januar 2023.
  • Førerkort utstedt i perioden 1. januar 1998 til og med 18. januar 2013 må byttes til nytt førerkort før 1. januar 2033.

Førerkort som ikke skiftes ut innen fastsatt frist, mister sin gyldighet.Fra og med 19. januar 2033 må EU-førerkort som benyttes for kjøring i Norge være i overensstemmelse med den nyeste EU-modellen for førerkort for å være gyldig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer