Har førerkortet gått ut på dato? Dette må du passe på!

Ikke glem å fornye førerkortet ditt. Du kan risikere å måtte kjøre opp på nytt.

FØRERPRØVE: Alle husker vi dagen med sensoren ved vår side. Det kan fort bli virkeligheten igjen om du har glemt å sjekke utløpsdatoen på førerkortet ditt. Foto: NTB SCANPIX
FØRERPRØVE: Alle husker vi dagen med sensoren ved vår side. Det kan fort bli virkeligheten igjen om du har glemt å sjekke utløpsdatoen på førerkortet ditt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En tilfeldig sjekk bakpå førerkortet mitt gjorde at jeg fikk litt ekstra hjertebank. Det var gått ut på dato! For har du litt mer enn bokstaven B på den nederste linja, skal du være ekstra påpasselig.

Nå hadde jeg fortsatt kjørerett for bil og motorsykkel fram til jeg ble 100 år, og jeg trodde alt var i skjønneste orden. Men en liten linje midt på avslørte at jeg ikke kunne kjøre lett lastebil lenger. Klasse C1 hadde gått ut - i november.

Siden jeg tok førerkortet på 80-tallet, er det blitt store endringer rundt førerkortreglene.

Normal gyldighet den gang var livet ut. Men nå må førerkortet for de såkalte lette førerkortklassene Moped (AM/M), Personbil (B, B96, BE), Motorsykkel (A, A2, A1), Snøscooter (S) og Traktor (T) fornyes hvert 15. år.

Nytt regelverk

Ifølge denne forskriften skal alle førerkort som er utstedt før 19. januar 2015 fornyes:

  • Førerkort utstedt før 1. april 1979, må byttes til nytt førerkort før 1. januar 2020.
  • Førerkort utstedt i perioden 1. april 1979 til og med 31. desember 1997 må byttes til nytt førerkort før 1. januar 2023.
  • Førerkort utstedt i perioden 1. januar 1998 til og med 18. januar 2013 må byttes til nytt førerkort før 1. januar 2033.

Førerkort som ikke skiftes ut innen fastsatt frist, mister sin gyldighet.

Fra og med 19. januar 2033 må EU-førerkort som benyttes for kjøring i Norge være i overensstemmelse med den nyeste EU-modellen for førerkort for å være gyldig.

Samtidig:
Tok du førerkort eller fornyet førerkortet på de tunge klassene - Lastebil (C, CE, C1, C1E), Buss (D, DE) og Minibuss (D1, D1E) før 10. september 2008, fikk du 10 års gyldighet.

Denne gyldighetstiden ble fra samme dato forandret til å gjelde i bare 5 år.

Men det er mer:
For å få fem nye år bak rattet, må du kunne framlegge en helseattest. Det betyr at du må bestille en time hos fastlegen din, som gjør de nødvendige undersøkelsene for å sjekke at du er skikket til å kjøre. Helseattesten må du legge fram få trafikkstasjonen når du skal søke om å fornyelse.

Prisen du må ut med er: 330 kroner for utstedelse av nytt førerkort på trafikkstasjonen + 400-500 kroner for helseattest hos fastlege.

Her er regelverket:

VÆR OBS: Sjekk nøye på utløpsdatoene, som står på baksiden av førerkortet. Foto: Illustrasjon
VÆR OBS: Sjekk nøye på utløpsdatoene, som står på baksiden av førerkortet. Foto: Illustrasjon Vis mer


Førerkortklassene må fornyes innen utløpsdato dersom du vil unngå en periode uten førerrett. Utløpsdato for hver førerkortklasse finner du i kolonne 11 på baksiden av førerkortet. For alle fornyelser må du møte ved en trafikkstasjon.

Lette førerkortklasser:

Moped (AM/M), Personbil (B, B96, BE), Motorsykkel (A, A2, A1), Snøscooter (S) og Traktor (T):

Førerkort har en gyldighet på 15 år. For å få fornyet førerkortet må du ta nytt bilde ved en trafikkstasjon.

Fornyelse med helseattest:

Dersom det er helsemessige årsaker til at førerkortet ditt går ut, må du ha med deg gyldig helseattest (skjema NA-0202) og eventuelle tilleggsattester (spør din lege om det er nødvendig). Helseattesten(e) kan ikke være eldre enn 3 måneder. Denne endringen trådte i kraft 1. oktober i fjor.

Fornyelse på grunn av manglende kurs i mørkekjøring:

Du kan fornye førerkortet når kurset er gjennomført og din trafikkskole har meldt inn kurset til oss.

Fornyelse fra fylte 75 år:

Ønsker du fortsatt å kjøre fra fylte 75 år, må du til legen for å få en helseattest. Den vil få en gyldighet på inntil 3 år, alt etter din helsetilstand. Nytt førerkort utstedes med gyldighet ut ifra helseattesten.

Har du fyllt 75, så er det mer å tenke på enn tidligere.

Andre fornyelser:

Dersom førerkortet ditt utløp før 2. april 1982, må du bestå oppkjøring for å få fornyet det.

Dersom du tok førerkort i klasse B med 2 års gyldighet før 1. mars 1995 og ikke har fornyet det, må du kunne dokumentere gjennomført mørkekjøring og bestå oppkjøring for å få «ny lapp».

Tunge førerkortklasser:

Lastebil (C, CE, C1, C1E), Buss (D, DE) og Minibuss (D1, D1E):

Ved fornyelse må du møte på en trafikkstasjon og ha med deg gyldig helseattest (skjema NA-0202) og eventuelle tilleggsdokumenter (spør din lege om det er nødvendig). Helseattesten kan ikke være eldre enn 3 måneder.

Tunge førerkortklasser har vanligvis 5 års gyldighetsperiode når klassen er tatt eller fornyet etter 10. september 2008.

Klasser utstedt før nevnte dato, har normalt 10 års gyldighet.

Har du fylt 70 år, er gyldighetstiden 1 år om gangen.

Førerkortet kan også ha begrenset gyldighetstid på grunn av helse - eller fordi du ikke har gjennomført all obligatorisk opplæring før utstedelse av førerkortet.

Fornyelse mer enn ett år etter utløpsdato:

Ønsker du å fornye tunge førerkortklasser senere enn 1 år etter utløpsdato, må du bestå ny oppkjøring i tillegg til å legge fram ny helseattest.

Oppkjøring avlegges i den mest omfattende klassen dersom du ønsker å fornye flere tunge førerkortklasser. Som mest omfattende førerkortklasse regnes i stigende rekkefølge C1/D1, C1E/D1E, C, D, DE og CE.

Fornyelse på grunn av manglende sikkerhetskurs på bane klasse C/D og /eller CE:

Du kan fornye førerkortet når kurset er gjennomført og din trafikkskole har meldt inn kurset til Statens vegvesen.

Men:
Fra og med 1. januar 2016 må du kjøre opp på nytt hvis klassen er utløpt med mer enn ett år.

(Kilde: Statens Vegvesen)

Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere.

LES OGSÅ: Slik er det nye førerkortet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer