Fotoboksen 30 år:

Har kontrollert 12 millarder kjøretøy

De første fotoboksene dukket opp langs norske veier i 1988. Bare siden 2005 har de ”tatt” 1,5 millioner bilister for fortkjøring og delt ut bøter for 3,7 milliarder kroner.

SOVENDE POLITIMANN: Klengenavnet står ikke i stil til effektiviteten. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
SOVENDE POLITIMANN: Klengenavnet står ikke i stil til effektiviteten. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag finnes det 257 såkalt punkt-ATK (Automatisk trafikkontroll) fotobokser og 26 strekning-ATK langs norske veier. Med sistnevnte måles farten over en strekning fra to til 20 kilometer. Siden de første fotoboksene ble satt opp i 1988, har de kontrollert 12 milliarder kjøretøy.

Resultatet er ikke bare en betydelig inntekt til statskassa, men også en stor nedgang i antall ulykker og drepte på de aktuelle strekningene.

En undersøkelse Transportøkonomisk institutt (TØI) gjorde i 2014, på 14 strekninger før og etter at fotobokser ble plassert ut, viser en reduksjon i antall drepte og hardt skadde på opptil 50 prosent.

Den største nedgangen skjedde med streknings-ATK, som hadde 38 ulykker med 16 drepte før boksene ble satt opp på de aktuelle strekningene og 22 ulykker med tre drepte etter.

Sagd ned og sprengt

– Det var mye rabalder da vi begynte å plassere ut fotobokser langs veiene, minnes Arve Nyborg, som sammen med Per Engeseth hadde ansvaret for å utvikle fotoboksene for Norge.

– Mange protesterte og mente at de slett ikke hadde kjørt for fort. Vi hadde nok nærmere 70 rettssaker i året fra bilister som mente at de var feilmålt, men de fleste av disse endte opp med å måtte betale saksomkostninger i tillegg til boten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer