Hastighetssperre på "personlastebiler"

Fra nyttår blir det fartsbegrensning på minibusser og lastebiler med en totalvekt mellom 3.500 og 12.000 kilo.

Hastighetssperre på "personlastebiler"
Publisert
Sist oppdatert

"Personlastebilene", som mange kaller dem, har vært poplulære her hjemme både som yrkesbiler og som avgiftsfrie og prisgunstige familiebiler. Fra 1. januar 2005 kommer det fartsbegrensning.

Diesel og bensin

For minibusser er det enkelt. På biler registrert fra 1. januar 2005 vil det være fartssperre som begrenser hastigheten til maksimalt 100 kilometer i timen. Her blir det ingen forskjell på biler med diesel- og bensinmotor.

På lastebiler skal det skilles på biler med diesel- og bensin motor. Fra 1. januar skal i utgangspunktet alle lastebiler mellom 3.500 og 12.000 kilo totalvekt ha montert fartssperre som begrenser toppfarten til 90 kilometer timen. For dieselbiler har regelen også tilbakevirkende kraft for alle biler registrert etter 1. oktober 2001. Kjører du i Norge har du to år på deg til å få montert utstyret, mens de som kjører i EU må montere sperre innen ett år. Prisen for en ferdig montert fartssperre vil antagelig ligge på cirka 15.000 kroner. På nye lastebiler vil sperren være med i nyprisen. Hvordan dette blir til slutt bestemmes i løpet av høsten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.