Heftig straff for kort avstand

Er du flink til å holde god avstand til forankjørende - også når du er stresset? Hvis svaret er nei, bør du snarest legge om kjørestilen.

Er du blant dem som ofte ligger litt for tett oppi hekken på bilene foran deg? Da tar du store sjanser - i dobbel forstand. Foto: Per Ervland
Er du blant dem som ofte ligger litt for tett oppi hekken på bilene foran deg? Da tar du store sjanser - i dobbel forstand. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vet forhåpentligvis at det er farlig å ligge for nært bilen foran deg. Du har sikkert også fått med deg at politiet har anledning til å straffe den som holder for kort avstand til forankjørende. Men er du klar over hvor strenge reglene faktisk er? Og hvor heftige straffer du egentlig kan pådra deg hvis du ligger oppi hekken til bilen foran deg?

Denne saken er fra 2010: Her kan du lese en nyere artikkel om avstand til bilen foran

Hvis svaret er nei, bør du lese resten av denne artikkelen. Det å holde for kort avstand i trafikken er nemlig noe av det skumleste du kan finne på å gjøre i trafikken: For ikke bare øker du risikoen for å ende opp i en kollisjon, du risikerer også bot, førerkortbeslag, anmeldelse og et besudlet rulleblad.

1,0 sekund

Hvis du for eksempel blir tatt for å holde 1,0 sekund avstand til forankjørende (drøye 22 meter i 80 km/t) vil du bli anmeldt og i ettertid motta et forelegg pålydende 5.200 kroner. Vi snakker altså ikke om et forenklet forelegg, men et forelegg av den typen som ender opp i strafferegisteret.

Enda strengere for lastebiler

Du som kjører US-SUV eller andre typer lette lastebiler, bør være klar over at det gjelder enda strengere grenser for biler med tillatt totalvekt over 3.500 kilo. Denne gruppen førere vil møtes med den samme reaksjonen som beskrevet over hvis de holder en avstand på 1,5 sekunder (rundt 33 meter i 80 km/t). Begrunnelsen for de tøffere lastebil-reglene er sannsynligvis lengre bremsestrekning og potensielt mer dramatiske konsekvenser ved kollisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer