Hektet på modellbiler

Hagbarth Hansen har 8000 biler parkert hjemme. Så langt.

HERBIE: En av hyllene er fylt til randen av Herbie-modeller. Da det ble lansert en Herbie-modell som kjøperen kunne bygge på tre ulike måter, kjøpte Hagbarth Hansen alle tre.             Foto: PAAL KVAMME
HERBIE: En av hyllene er fylt til randen av Herbie-modeller. Da det ble lansert en Herbie-modell som kjøperen kunne bygge på tre ulike måter, kjøpte Hagbarth Hansen alle tre. Foto: PAAL KVAMME Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av: Paal Kvamme

- Det er vanskelig å si nøyaktig, sier Hagbarth Hansen.

Han drar litt på det. Vet ikke helt om han skal våge å si det.

- Men jeg har vel rundt 8000 biler, sier samleren av den noe spesielle bilparken.

59-åringen står i det som en gang må ha vært en romslig, luftig kjellerstue i Bergen. Øynene hans scanner etter et eller annet der inne i glassmonteret, skuer ut over et hav av folkevogner og folkevognsbusser.

Brått lyser han opp, og fisker ut en blikkboble.

- Her! Denne er japansk, fra 60-tallet. Den har batteri. Og gir! To gir forover og ett gir bakover. Kjekt å ha, sier Hagbarth Hansen og smiler.

- Det finnes mange som har flere modellbiler enn jeg. Men kanskje ikke folkevogner, sier modellbil-entusiasten.

LES OGSÅ: Dette er en bilutstilling av de sjeldne

Fyller flere rom

Knapt en kvadratcentimeter veggplass er ledig. Rommet er så fullt av modellbiler at det er knapt plass til luft. Derfor har Hagbarth Hansen tatt ansvar. Han har fylt naborommet også. Pluss boden, der han til og med har festet modellbiler i taket for å få plass.

Det er biler overalt. I skuffer, skap, på vegger, over dørene. Svære. Bittesmå. I alle tenkelige varianter, farger, materialer, kvaliteter.

I slike absurde mengder at det er lett å bli litt overveldet. Særlig siden Hansen gjerne vil fortelle absolutt alt om absolutt alle. Nesten alle de 8000 har noe til felles: VW- eller Porsche-logo på bakluken.

- Min første bil var en folkevogn. Det er vel derfor jeg begynte å samle på dem. Jeg har likt lastebiler og veteranbiler også, men man kan ikke samle på alt, sier han, av alle.

LEGO: Før plastklossene tok over, laget Lego skalamodeller av biler, busser og det meste annet. Foto: PAAL KVAMME
LEGO: Før plastklossene tok over, laget Lego skalamodeller av biler, busser og det meste annet. Foto: PAAL KVAMME Vis mer


Kunne kjøpt fullskala-Porsche

- Hvor kom Porsche-suget fra, da?

- Jeg liker Porsche 356, den hadde jo VW-motor. Så hvis jeg ikke får tak i folkevogner, hender det at jeg kjøper en Porsche, sier Hagbarth Hansen.

Noen ekte, fullskala Porsche har han aldri kjørt. Men kanskje han hadde hatt råd til en, hvis han bare hadde solgt alle de små?

- He-he, det sier kjerringen også. Kunne fått et nytt hus!

- Så du er gift altså? Hva sier kona til alt dette?

- Entusiasmen går nok litt opp og ned. Det går en grense et sted.

- Har du noen planer med samlingen?

- Ingen spesielle. Men Bergen kunne trengt et leketøysmuseum. Og jeg et større hus, sier Hansen.

LES OGSÅ: Her er en Tesla til barna

INGEN ALKOHOLBOBLER: Ingenting å si på utvalget av gamle splitscreen-busser. -Jeg røyker ikke, og drikker gjør jeg sjelden. Men jeg pruter endel, sier Hagbarth Hansen.                       Foto: PAAL KVAMME
INGEN ALKOHOLBOBLER: Ingenting å si på utvalget av gamle splitscreen-busser. -Jeg røyker ikke, og drikker gjør jeg sjelden. Men jeg pruter endel, sier Hagbarth Hansen. Foto: PAAL KVAMME Vis mer


Spilledåse, sprit og dasspapirholder

Samlingen synes endeløs. Transportere der oppe. Gule, tyske postbiler i alle varianter. Herbie-bobler så langt øyet kan se. Noen hundre Porscher her, et skap med Karmann-Ghia der. Men det stopper ikke med modellbiler.

I hyllene står radioer formet som VW-bobler. Sparebøsser. Slips. Parfymeflasker. Skilt. Plakater. Dasspapirholdere formet som VW-hekker. Salt- og pepperbøsser. Sjokolade-bobler. Tråbiler. Termometer. Øredobber. Lightere.

Du kan bli svimmel av det hele - i hvert fall om du benytter deg av spritflasken formet som en VW-boble, der den tørste kan vri av bilens bakpart og drikke seg full.

Skulle det bli for stusselig å drikke uten selskap og musikk, har en av de litt større boblene karaffel, fire glass og en spilledåse gjemt under taket.

BOBLEDILLA: Hagbarth Hansen har flere bobler enn en brusflaske. Han har til og med to i 1/1-skala - en fin 1960-modell og en kanskje ikke like fin fra 1973.             Foto: PAAL KVAMME
BOBLEDILLA: Hagbarth Hansen har flere bobler enn en brusflaske. Han har til og med to i 1/1-skala - en fin 1960-modell og en kanskje ikke like fin fra 1973. Foto: PAAL KVAMME Vis mer


30 års tid

Det nesten uvirkelige batteriet av biler har tatt Hansen 20-30 år å skrape sammen. Men hvorfor bergenseren har en slik dragning mot lekebiler, vet han ikke selv engang.

- Det har bare blitt sånn. Jeg kom inn i en klubb, så ble det litt bytting og handling, så begynte jeg å kjøpe litt på auksjoner, sier den tidligere maskinarbeideren.

Som ikke er altfor glad i at folk kaller hans søte små for lekebiler.

- «Modellbiler» er bedre, mener Hansen.

Gulnete esker bærer navn som Matchbox, Faller og Schuco. Den eldre garde vil kjenne igjen de myke, ensfargete Tomte-bilene fra Stavanger, kanskje også Lamo-bilene fra samme by.

Bak i kroken hviler obskure Lego-modeller i originale pappesker fra 1950-tallet. Og noen Wiking-modeller, der rette slaget med eske selges for opptil 5000 kroner stykket.

- Denne er fra 50- eller 60-tallet, den hadde nok gått for 3000-4000 kroner. Hadde den vært mint, og med eske, måtte du kanskje gitt bortimot 10.000 kroner. Sies det. Du vet jo ikke før du står der med kontanter i neven.

«Mens kompisene mine gikk ut for å spise og drikke, så kjøpte jeg modellbiler»

LES OGSÅ: Du kan miste førerkortet om barna kjører ståhjuling

LEKENT: Å cruise rundt på Monopol-brettet blir langt lettere i en fargerik VW!                Foto: PAAL KVAMME
LEKENT: Å cruise rundt på Monopol-brettet blir langt lettere i en fargerik VW! Foto: PAAL KVAMME Vis mer


Etterkommernes jobb

Om enkelte av Hansens relikvier må ha en temmelig frekk verdi etter hvert, har han ingen planer om å selge samlingen.

- Etterkommerne mine får litt av en jobb med å selge samlingen. Det er en investering.
Mens kompisene mine gikk ut for å spise og drikke, så kjøpte jeg modellbiler, forteller han.

At de aller fleste står trygt låst inn i glassmontere, er ikke på grunn av støv.

- Det er for at folk ikke skal rive ned bilene og ødelegge dem, sier Hansen.

- Dette er leker som ikke er for barn?

- Ja. Det er veldig irriterende hvis en sjelden bil går i golvet. Det er ikke alltid like lett å få tak i en ny, sier samleren.

LES OGSÅ: Denne bobla har vi ventet på lenge

Blir aldri lei

- Noen favoritter i samlingen?

- Nei. For meg er alle like interessante.

- Men 8000 biler … blir du ikke lei?

- Lei modellbiler? Nei. Jeg blir aldri lei modellbiler. Det er fint å se på. Kjekt å ha, sier Hagbarth Hansen og skjenker mer cola.

Det er bobler i den også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer