Hele prøvekjøringen

En ekte Saab skal være utstyrt med turbo. Saab 9-3 SE 2.0 T har det - en lavtrykksturbo. Det skal du ikke bli skremt av, for denne motoren er den beste fra Saab på lange tider.

Publisert

Eldre Saaber med turbo satte krav til føreren, skulle man utnytte kreftene som fantes under panseret krevdes det en stor innsats fra høyrefoten. Vel gikk det fort med de gamle Turbo-Saabene - og følelsen av akselerasjon var det få andre som kunne varte opp med - men å sitte å jage hele tiden var ikke idellt. Spesielt ikke med hensyn til at dette tross alt var familiebiler.

Vår Saab har også turbo, men til forskjell fra andre Saaber trenger man ikke å la motoren snurre opp mot rødfeltet på turtelleren for at turboen skal levere varene. Neida, her er den med fra tomgang, og sørger for at man til enhver tid har mer enn nok krefter å rutte med. Uansett turtall.

Lavmælt?

Saab 9-3 SE 2.0 T er med andre ord en mer lavmælt Turbo-Saab, derfor har heller ikke designerne i Trollhättan latt seg friste til å klistre på masse merker som henviser til at bilen som ligger bak deg er utstyrt med en frenetisk roterende turbin. Kun eksosrøret, med sitt større diameter, sladrer om at denne bilen er noe mer enn en Saab med vanlig pustemotor.

Turbomotoren ble lansert sammen med at Saab 900 endret navn til 9-3, og erstatter den gamle 2,3 literen. Noen dårlig erstatter er den ikke, både hestekrefter og dreiemoment har nemlig økt sammenliknet med forgjengeren. Det betyr at 9-3 2.0 T er en frisk krabat. Akselerasjon fra 0 - 100 kilometer i timen går unna på meget respektable 8,8 sekunder, mens toppfarten er oppgitt til 215 kilometer. I tillegg krever tolitersturboen mindre drivstoff, og har lavere utslipp – og pris – enn det 2,3-literen kunne by på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.