Hemmelighetene i førerkortet

Visste du at førerkortet har hemmelige beskjeder i mikroskrift, bilde av ei bru i Sogndal og et vindu hvor du kan se deg selv?

HEMMELIGHETER: - Det nye førerkortet inneholder spennende ting du ikke kan se med det blotte øyet. Det gjør den nye førerkortet svært vanskelig å forfalske, forklarer senioringeniør John-Erik Kristiansen i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen
HEMMELIGHETER: - Det nye førerkortet inneholder spennende ting du ikke kan se med det blotte øyet. Det gjør den nye førerkortet svært vanskelig å forfalske, forklarer senioringeniør John-Erik Kristiansen i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er bare noen eksempler på de hemmelighetene som skjuler seg i førerkortet. Da det nye kortet kom for fire år siden, ble det oppdatert med noen viktige forandringer. Det er laget i et nytt materiale, er mer slitesterkt, men først og fremst med flere elementer som gjør det betydelig vanskeligere å forfalske for kriminelle aktører.

Førerkortet inneholder svært mye informasjon, også ting du ikke kan se før du forstørrer det ti ganger. Hva betyr alt sammen? Og hva betyr alle klassene som er listet opp på baksiden? Vi har fått overingeniør John-Erik Kristiansen i Statens vegvesen til å avsløre alle hemmelighetene i førerkortet:

Vanskelig å forfalske

- Det som kanskje skiller seg mest ut sammenliknet med det gamle førerkortet, er N-merket opp i venstre hjørnet og det gjennomsiktige vinduet på høyre side. EU-landene har EU-flagget oppe i venstre hjørnet, vi har nasjonalitets merket vårt siden vi ikke er medlem. Når du beveger på kortet, vil merkets skifte farge mellom grønt og blått.

KAN DU SE BRUA?: På forsiden er det blant annet et hologram med bilde av ei bru i Sogndal. Kan du se hvor?: Foto Statens vegvesen
KAN DU SE BRUA?: På forsiden er det blant annet et hologram med bilde av ei bru i Sogndal. Kan du se hvor?: Foto Statens vegvesen Vis mer

- Det gjennomsiktige vinduet inneholder et lite bilde av deg, samt nummeret på førerkortet. Når du vrir på kortet, vil det skifte mellom disse to bildene. Alt dette er sikkerhetselementer som gjør det vanskelig å forfalske førerkortet, sier Kristiansen, som avslører flere hemmeligheter vi ikke umiddelbart kan se.

Flere hemmeligheter

Nede i høyre hjørne av det store bildet av deg, er det et lite hologram med bilde av Loftesnesbrui i Sogndal.

Deler av forsiden på førerkortet har et sikkerhetsmønster i overflaten som gjør det vanskelig å forfalske.

På forsiden er det en mikroskrift med deler av teksten til «Vi være en nasjon vi med», som må forstørres ti ganger for å kunne leses.

Under det store bildet står det navnet til innehaveren og førerkortnummeret i mikroskrift.

I punkt 9, er det en oppsummering av klassene du har førerrett til, med en strek etter, slik at det ikke er mulig å føre på flere klasser selv.

USYNLIG SKRIFT: På baksiden er det flere detaljer som gjør at førerkortet skal være vanskelig å forfalske. Blant annet mikroskrift som må forstørres ti ganger for å bli lesbar. Klarer du å se den, finner du et vers fra norrøne Håvamål. Foto: Statens vegvesen
USYNLIG SKRIFT: På baksiden er det flere detaljer som gjør at førerkortet skal være vanskelig å forfalske. Blant annet mikroskrift som må forstørres ti ganger for å bli lesbar. Klarer du å se den, finner du et vers fra norrøne Håvamål. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Usynlig skrift

- Snur vi på førerkortet vil vi se at baksiden domineres av de forskjellige klassene hvor du har førerrett, sier Kristiansen.

- QR-koden nede i venstre hjørnet viser bare førerkortnummeret. I bølgemønsteret ligger det også her en usynlig mikroskrift som gjengir et vers fra norrøne Håvamål. Oppe i høyre hjørnet gjengir mikroskriften det kvenske diktet «Hyvän illan». Og på samme måte som på forsiden av førerkortet, er det et halvveis gjennomsiktig område med et lite bilde av innehaveren, forklarer Kristiansen.

Selv om designet på dette førerkortet altså er nytt, trenger du ikke å bytte inn sitt gamle førerkort. Men dersom du har lyste på den nyeste utgaven, er det bare å bestille nytt på en av veivesenets trafikkstasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer