Hemmelighetene i førerkortet

Visste du at førerkortet har hemmelige beskjeder i mikroskrift, bilde av ei bru i Sogndal og et vindu hvor du kan se deg selv?

HEMMELIGHETER: - Det nye førerkortet inneholder spennende ting du ikke kan se med det blotte øyet. Det gjør den nye førerkortet svært vanskelig å forfalske, forklarer senioringeniør John-Erik Kristiansen i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen
HEMMELIGHETER: - Det nye førerkortet inneholder spennende ting du ikke kan se med det blotte øyet. Det gjør den nye førerkortet svært vanskelig å forfalske, forklarer senioringeniør John-Erik Kristiansen i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er bare noen eksempler på de hemmelighetene som skjuler seg i førerkortet. Da det nye kortet kom for fire år siden, ble det oppdatert med noen viktige forandringer. Det er laget i et nytt materiale, er mer slitesterkt, men først og fremst med flere elementer som gjør det betydelig vanskeligere å forfalske for kriminelle aktører.

Førerkortet inneholder svært mye informasjon, også ting du ikke kan se før du forstørrer det ti ganger. Hva betyr alt sammen? Og hva betyr alle klassene som er listet opp på baksiden? Vi har fått overingeniør John-Erik Kristiansen i Statens vegvesen til å avsløre alle hemmelighetene i førerkortet:

Vanskelig å forfalske

- Det som kanskje skiller seg mest ut sammenliknet med det gamle førerkortet, er N-merket opp i venstre hjørnet og det gjennomsiktige vinduet på høyre side. EU-landene har EU-flagget oppe i venstre hjørnet, vi har nasjonalitets merket vårt siden vi ikke er medlem. Når du beveger på kortet, vil merkets skifte farge mellom grønt og blått.

- Det gjennomsiktige vinduet inneholder et lite bilde av deg, samt nummeret på førerkortet. Når du vrir på kortet, vil det skifte mellom disse to bildene. Alt dette er sikkerhetselementer som gjør det vanskelig å forfalske førerkortet, sier Kristiansen, som avslører flere hemmeligheter vi ikke umiddelbart kan se.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer