Her ble det bråstopp

Du møter livsfarlige biler på veien. Av 229 biler som ble stoppet i kontroll nylig, fikk 47 bruksforbud og 135 mangellapp.

LØS LAST: Denne bilen ble stoppet med en gravemaskin og skuffe løs på tilhengeren. Det ble kjøreforbud. Foto: Statens vegvesen
LØS LAST: Denne bilen ble stoppet med en gravemaskin og skuffe løs på tilhengeren. Det ble kjøreforbud. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert

Det var på Øvre Romerike at Statens vegvesen nylig gjennomførte kontrollen som avslørte store mangler ved svært mange biler. Kontrollene ble holdt på E16 ved Nybakk i Nes, Skibakk ved Kløfta og E6 ved Jessheim trafikkstasjon.

Til sammen ble 142 tunge kjøretøy og 87 lette kjøretøyer kontrollert. Av disse hadde 33 tunge og 14 lette kjøretøyer bruksforbud. 77 tunge og 58 lett biler fikk skriftlige mangler.

Det ble gitt mangler og gebyr for alt fra dårlig sikring av last, til manglende førerkort og ødelagt dekk.

Fikk tre anmeldelser

Blant annet manglet føreren av en lastebil førerkort. Han hadde heller ikke yrkessjåfør-kompetanse og brukt en annen manns sjåførkort. Dette fikk han tre anmeldelser for. Flere kjøretøyer ble avskiltet på grunn av manglende forsikring eller ubetalt trafikkforsikringsavgift.

LIVSFARLIG: En av bilene som ble stoppet hadde slike dekk. De kunne eksplodert når som helst. Foto: Statens vegvesen
LIVSFARLIG: En av bilene som ble stoppet hadde slike dekk. De kunne eksplodert når som helst. Foto: Statens vegvesen Vis mer

En polsk MC-fører hadde tidligere fått inndratt førerretten i Norge og kjørte nå en sykkel registrert i utlandet. Dette ble rapportert inn til skatteetaten og han må forvente seg en skikkelig avgiftssmell.

Stoppet med løst hjul

På Jessheim stoppet kontrollørene et norsk vogntog som hadde et løst hjul på semitraileren. Her kjørte dessuten tre sjåfører forbi kontrollen uten å stoppe, men ble hentet tilbake.

Ellers stoppet de to biler som transporterte biler som skulle til Ukraina. Bilene hadde en lovlig totalvekt på 3 500 kilo, men veide 4 000 kilo.

Kontrollørene fra Statens vegvesen er blitt svært treffsikre når det gjelder å plukke ut biler som har mangler og sjåfører som bryter lover og regler. Det betyr at de aller fleste som blir stoppet, har ett eller annet de må stå til rette for:

FARLIG LAST: Dårlig sikring av last er noe kontrollørene fra Statens vegvesen ofte kommer over. Da er det ofte snakk om kjøreforbud før ting er rettet opp i. Foto: Statens vegvesen
FARLIG LAST: Dårlig sikring av last er noe kontrollørene fra Statens vegvesen ofte kommer over. Da er det ofte snakk om kjøreforbud før ting er rettet opp i. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Plukker ut de farlige

- Når de fleste av de vi stopper får en reaksjon, viser det hvor målrettet kontrollene våre er. Å luke ut flest mulig av de kjøretøyene som ikke bør være på veien er målet vårt. Vi konsentrerer oss om de som har feil eller mangler, sier avdelingsdirektør Kjetil Wigdel i Statens vegvesen.

Han forteller at de feilene som oftest går igjen er at bilen eller tilhengeren er lastet med for mye vekt, at lasten ikke er forsvarlig sikret eller at bilen har feil på lysene. Også dekk som er slitt mer enn tillatt, er noe kontrollørene ofte finner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer