Statsbudsjettet 2021

Her blir det bompengekutt

Tilskuddsordning for bompengekutt gir lavere bompenger på enkelte veistrekninger.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å bevilge over 1,4 milliarder kroner til tilskuddsordningen for reduserte bompengetakster utenfor byområdene.

Ordningen skal ifølge regjeringen brukes til å betale ned bompengegjeld.

I 2021 er det to prosjekter som skal prioriteres.

E18 og Rv. 3/25

Regjeringen skriver at det er følgende prosjekter som vil prioriteres i 2021:

  • E18 Tvedestrand – Arendal i Agder
  • Rv. 3/25 Ommangsvollen-Grundset/Basthjørnet i Innlandet

Ifølge Statens vegvesens årsrapport om bompengeinnkreving som kom i januar i år, er det to bomstasjoner på hver av disse strekningene.

Mens veistrekningen på E18 etter planen skal være ferdig nedbetalt i 2034, er dato for nedbetaling av riksveistrekningen 2040.

Regjeringen skriver videre at i tillegg har om lag 40 prosjekter fått tilsagn om tilskudd i 2021. Samferdselsdepartementet vil vurdere muligheter for å betale ned bompengegjeld, redusere bompengetakster og fjerne bom på sidevei i ytterlige prosjekter.

Bedre kollektivtilbud

I tråd med bompengeavtalen fra 2019 er det foreslått om lag 925 millioner kroner i tilskudd til de fire største byområdene, der halvparten øremerkes reduserte bompenger og halvparten øremerkes bedre kollektivtilbud i byene etter lokal prioritering, skriver regjeringen videre.

– Det skal bli enklere å velge grønn transport i hverdagen. Veksten i persontransporten skal skje med kollektivtransport, sykling og gange, og effektiv arealbruk blir enda viktigare, sier samferdselsminister Knut-Arild Hareide i en pressemelding.

Av budsjettforslaget går det fram at regjeringen vil sette av 6 milliarder kroner til å følge opp byvekstavtaler i Osloområdet, Bergensområdet, Trondheimsområdet og Nord-Jæren.

Til store kollektivprosjekter er midlene foreslått brukt slik:

  • 890 millioner kroner til Fornebubanen i Oslo og Viken
  • 890 millioner kroner til Bybanen til Fyllingsdalen i Bergen
  • 140 millioner kroner til Metrobussen i Trondheim
  • 710 millioner kroner til Bussveien på Nord-Jæren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer