Her blir det forbudt

Finnene vil forby røyking i bil, om det er mindreårige passasjerer med.

Finnene vil kutte røyken i bil der barn er med. Foto: Colourbox.com
Finnene vil kutte røyken i bil der barn er med. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir dette det neste røykeforbudet som brer seg i verden? Finnene foreslår nå, som første land i Europa, å forby røyking i bil. Vel og merke i bil som har mindreårige passasjerer med.

Men ikke straff ...

Lovforslaget skal behandles i det finske parlamentet om to uker, og er forventet å få flertall, skriver den finske avisen ess.fi. Men selv om røykingen blir forbudt, blir det i første omgang ikke innført straff for brudd på loven. Myndighetene i Finland håper loven vil virke til en moralendring blant sjåfører i landet.

Men selv om europeere har vært trege på dette, finnes det land og områder der røyking i biler med mindreårige ikke er lov. Dette er innført både i Sør-Afrika, Puerto Rico, deler av USA, Canada og Australia, skriver den finske avisen.

Ikke bare helsefarlig

Det er ikke bare helsehensyn som tilsier forsiktighet med røyking i bil. I 2007 gikk tyske politikere ut i media og advarte om sikkerhetsaspektene ved røyking i bil.

Til det tyske bilmagasinet Auto Bild uttalte SPD-politiker Peter Danckert: "Røyking mens man kjører øker ulykkesrisikoen drastisk", og Katarina Reiche (CDU), sa til bladet: "Sigaretter mens man kjører distraherer like mye som å snakke i mobiltelefon".

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer