Her blir det gjennomsnittsmålinger

Det kommer gjennomsnittsmålinger på mange nye strekninger i 2013.

Det er planlagt i alt 11 nye strekninger med streknings-ATK, eller automatiske gjennomsnittsmålinger, i løpet av 2013. Foto: PER ERVLAND
Det er planlagt i alt 11 nye strekninger med streknings-ATK, eller automatiske gjennomsnittsmålinger, i løpet av 2013. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De første norske strekningene med automatiske gjennomsnittsmålinger - eller streknings-ATK som det også kalles - kom i 2009. Det startet forsøksvis med E18 i Bamle i Telemark og E6 ved Dovreskogen, og siden den gang har mange flere strekninger kommet til.

Du har vel fått med deg det nye skiltet som skal varsle strekningsmålinger?

Per i dag er det 15 strekninger som har automatiske gjennomsnittsmålinger, og flere kommer til. Nedenfor kan du se listen over hvilke nye veiområder som får gjennomsnittsmålinger i år.

Strekningsmålinger av gjennomsnittsfart var omstridt fra start, og Datatilsynet ville stoppe Vegvesenets fotopraksis i disse målingene. Personvernnemnda behandlet saken i 2011, og ga Statens vegvesen medhold. De kunne altså fortsette med praksisen å fotografere alle bilene i første målingspunkt, for deretter å slette alle bilder av biler som holder seg innenfor gjeldende fartsgrense. Se mer om hvordan systemet virker, nederst i artikkelen.

Mange tar utgangspunkt i at speedometerer viser ti prosent for mye. Det bør de ikke!

Krav til strekningene

Det stilles en rekke krav til strekningene for at de skal være aktuelle for denne typen fartsmålinger: det stilles blant annet krav til ulykkesstatistikken på stedet, samt til fartsgrensen. Det må også være hensiktsmessig å få til fartsmålinger over en lengre strekning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer