Trafikk i vinterferien 2021

Her blir det kø!

Dette er hva veitrafikksentralene forventer av dagens vinterferie-trafikk.

SLIK KAN DET BLI: Noen steder av landet forventes det dårlige kjøreforhold og potensielt mye kø i forbindelse med vinterferieutfarten. Foto: Magnar Larsen / Scanpix
SLIK KAN DET BLI: Noen steder av landet forventes det dårlige kjøreforhold og potensielt mye kø i forbindelse med vinterferieutfarten. Foto: Magnar Larsen / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går gikk både Statens vegvesen, forsikringsselskaper og andre aktører ut og oppfordret folk om å utsette vinterferien i én dag, på grunn av herlige vinterforhold og fare for mye trafikk.

Ny og felles problemstilling hos vegtrafikksentralene i landet er imidlertid corona-pandemien, som gjør det ekstra vanskelig å spå hvor mye trafikk det faktisk kommer til å bli.

– Vinterferietrafikken er vanskelig å forutsi i år, fordi pandemien påvirker folks reisemønster. Men som vanlig er det nok lurt å velge andre reisetidspunkter enn fredag ettermiddag, sa avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Vegvesenet i går.

Saken i egne hender

Før du reiser på tur bør du sjekke de siste trafikkmeldingene på Vegvesenets sider (ekstern lenke). Du kan også sjekke trafikk- og føreforhold i sanntid via etatens veikameraer (ekstern lenke).

Fredag formiddag har Dinside tatt saken i egne hender og forhørt oss med Vegtrafikksentralen i de fylkene som har vinterferie den kommende uka. Slik spår de utfartstrafikken på veiene i sine distrikt:

Oslo-området

Ikke overraskende er det utfartstrafikken fra Oslo som vil by på de største utfordringene, men også hovedstadskontoret til Vegtrafikksentralen synes det er vanskelig å spå i corona-tider.

– Det er mange som sitter på hjemmekontor, så vi er spent på hvor mye trafikk det blir, får Dinside til svar.

SNART RUSHTID: E18 Sandvika klokka 11.42 fredag formiddag. Skjermdump: Vegvesen.no
SNART RUSHTID: E18 Sandvika klokka 11.42 fredag formiddag. Skjermdump: Vegvesen.no Vis mer

Likevel forventes det tett trafikk ut fra byen i rushtida, fra klokka 13-14, på E6 og oppover mot Djupdalstoppen og opp til Frogner. I tillegg må du forvente at det blir trått på E6 fra Oslo og fram til Skedsmovollen. Dessuten pågår det fortsatt arbeid i Vålerengtunnelen, med redusert kapasitet, og dermed oppstår det veldig raskt kø gjennom Operatunnelen også.

– Køen her kan strekke seg utover ettermiddag og kveld, spår Veitrafikksentralen i Oslo.

Kø til hyttene

Og typisk nok vil det være travelt på veien mot hytteområdene rundt Moelv og Øyer, opp mot skidestinasjoner som Hafjell og Kvitfjell, får Dinside opplyst.

– Der smaler veien inn fra to til ett felt, og med vinterlige forhold kan det både være snø og glatt. Trafikken vil forhåpentligvis gå noe tregere.

Enkelte steder må du være forberedt på både snø og is på veien.

E6 Storhove ved Fåberg. Skjermdump: Vegvesen.no
E6 Storhove ved Fåberg. Skjermdump: Vegvesen.no Vis mer

– Varselet spår imidlertid litt bedre vær og oppholdsvær på Østlandet etter hvert, og da tror vi det blir ganske greie kjøreforhold. Det gjelder uansett å kjøre etter forholdene og redusere farten der det er nødvendig, ifølge Veitrafikksentralen.

Det forventes som vanlig også kø ut fra Sandvika og nordover mot Hønefoss, da mange skal mot Valdres og Hallingdalen (Hemsedal).

– Etter Hønefoss vil trafikken trolig bedre seg, får vi opplyst.

HER BLIR DET KØ: Mellom Sandvika og Hønefoss blir det ofte mye kø i vintersesongen. Vinderferie-utfarten i år vil ikke skille seg ut. Skjermdump: Gulesider.no
HER BLIR DET KØ: Mellom Sandvika og Hønefoss blir det ofte mye kø i vintersesongen. Vinderferie-utfarten i år vil ikke skille seg ut. Skjermdump: Gulesider.no Vis mer

Reis en annen dag!

De som skal kjøre i disse områdene må med andre ord smøre seg med tålmodighet, for med dagens kjøreforhold vet man ikke hva som plutselig kan skje.

Skjer det uhell og bilstans på E6, E16 eller E18 oppstår det raskt kø, får Dinside opplyst.

– Hvor mye lengre tid må man forvente å bruke på turen i dag?

– Det kommer an på hvor mange biler det blir på veien, kapasiteten, føret og eventuelle ulykker. Man må beregne tid, roe ned og bruke den tida det tar. Ikke foreta noen farlige forbikjøringer og ha hastverk. Da skjer det raskt et uhell!

– Er det lurt å reise en annen dag?

– Ja. I morgen er det mindre trafikk.

Agder

På Sørlandet forventes det imidlertid lite kø. Vegtrafikksentralen der ber imidlertid trafikantene om å ta hensyn til vær og føre.

– Nei, vi er ikke spesielt bekymret for det. Vi opplever ikke veldig ofte feriekø, men det vil jo bli litt mer trafikk som i helgene, får Dinside opplyst.

– Vi tenker mer på vei og føre, som har vært de siste dagene. Slik skal det kanskje fortsette gjennom helga, så pakk bilen riktig, bruk ekstra tid og kjør etter forholdene, oppfordrer Vegtrafikksentralen i Agder.

Vestfold og Telemark

Litt lenger nord forventes det litt mer trafikk mot fjellet fredag ettermiddag.

– Det er mest utfart oppover riksvei 36 og E134. Og i Seljord er Sjøormporten stengt. Omkjøring har både smalere og mer svingete vei og da vil det gå saktere enn på RV76.

– Ta det med ro, ta god tid på et utfordrende føre. Pass på at dekkene er gode og at bilen riktig lastet, så blir forutsetninger bedre for å kommer trygt fram.

Vestland

Rogaland og gamle Hordaland har ikke vinterferie før om ei uke, men i Sogn og Fjordane, Ullensvang og Voss tar de ei uke fri. Ifølge Vegtrafikksentralen er det imidlertid lite fare for opphopning i trafikken i disse områdene.

– Det er lite å bekymre seg for i Sogn og Fjordane. Det handler egentlig om det samme gamle - på utfartsdager må man ta ekstra hensyn og beregne god tid, sier Vegtrafikksentralen i Vestland.

Møre og Romsdal og Trøndelag

Nord for Sogn og Fjordane forventer Vegtrafikksentralen at værforholdene skal være bra. Dermed skal ikke de påvirke kjøreforholdene.

I Møre og Romsdal forventer de at trafikken vil gå relativt effektivt for seg, mens det i Trøndelag er i området rundt «hovedstaden» som får trykket.

– Det handler primært om Trondheim, rundt Klepp og Sandmoen mot Melhus og Orkanger og nordover mot Stjørdal.

– Det er vanskelig å spå antall biler på veiene i dag, men trafikken vil nok tette seg til mest fra rundt klokka 13-14 og utover. Vi forventer at hovedmengden har kjørt unna innen 19-20 tida, får Dinside oppylst.

FORELØPIG STILLE: E6 Malvik, på vei nordover ut fra Trondheim, klokka 11.57 fredag. Her kan det tette seg til i rushtida. Skjermdump: Vegvesenet.no
FORELØPIG STILLE: E6 Malvik, på vei nordover ut fra Trondheim, klokka 11.57 fredag. Her kan det tette seg til i rushtida. Skjermdump: Vegvesenet.no Vis mer

Vegtrafikksentralen forteller at de har mange entreprenører ute på veiene, som er klare for å gjøre tiltak om noe skulle oppstå.

– Kjør etter forholda, avpass farta og ikke stress, oppfordrer pressevakta.

– Er det noen grunn til å anbefale folk om å vente til i morgen?

– Det er vanskelig å spå hvordan det blir i kveld, siden det generelt har vært mindre trafikk på grunn av coronaen. Det er ikke helt som tidligere år. Det er i alle fall værmessig ei veldig fin helg.

Troms og Finnmark

For den nordliste delen av landet får vi et kjapt og enkelt svar:

– Dette merker vi ikke noe av, slik dere gjør i Sør Norge.

Oppsummert

Dermed kan man si at det vil være mest trafikk ut fra de store byene (hovedsaklig Oslo og Trondheim - Bergen og Stavanger har ferie uka etter). I tillegg forventes det mye trafikk og potensielle køer på vei mot fjell, store hytteområder og vintersportssteder.

Flere steder kan man også forvente både mye snø og glatte veier. Uansett, vis hensyn til trafikk og føreforhold og ta deg god tid. God ferie!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer