Bilvaskeanlegg

Her blir det krangel

Hvert år skades mange biler i vaskeanlegg. Slik unngår du skader - og krangel med stasjonen.

GÅR GALT: Forsikringsselskapene får rundt 1 000 meldinger hvert år om skader på biler i vaskeanlegg. Følger du våre tips, slipper du unna de vanligste skadene. Foto: Colourbox
GÅR GALT: Forsikringsselskapene får rundt 1 000 meldinger hvert år om skader på biler i vaskeanlegg. Følger du våre tips, slipper du unna de vanligste skadene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er dyrt, men enkelt og greit å kjøre bilen i et vaskeanlegg. Som regel går det helt fint, men ikke for alle. Hvert år får forsikringsbransjen inn rundt 1000 krav om erstatning fra bileiere som har vært uheldige å få skader på bilen i en vaskemaskin.

Eieren av en VW ID. 4 opplevde at trykket fra side-børsten på maskinen var nok til at ladeluka åpnet seg og ble revet av. Det medførte også lakkskader på siden av bilen.

En annen bileier opplevde at bakluka åpnet seg midt under vasken. Børsten på maskinen vrengte luka helt opp på taket til bilen, viser en video fra elbil24.no.

Skader for 180 000

En eier av en ny BMW iX fikk lakken på bilen ødelagt fordi børstene i vaskemaskinen hadde frosset til is i løpet av natta. Forsikringsselskapet beregnet skaden til å koste 180 000 kroner, ifølge NAF-bladet Motor.

HVEM BETALER SKADEN?: For at eieren av vaskeanlegget skal betale skaden, må du kunne bevise at det er feil på maskinen, dårlig vedlikehold eller feil på merking og veiledning. Foto: Gjensidige
HVEM BETALER SKADEN?: For at eieren av vaskeanlegget skal betale skaden, må du kunne bevise at det er feil på maskinen, dårlig vedlikehold eller feil på merking og veiledning. Foto: Gjensidige Vis mer

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, bekrefter at de får inn mange meldinger om skader, spesielt nå på våren:

- Bare i Gjensidige mottar vi om lag 200 meldinger om vaskehall-skader årlig. For bransjen totalt antar vi det kan dreie seg om opp mot 1 000 små og store bilskader i vaskehaller i året, sier Eklo.

Bruk disse anleggene

- De fleste skadene skjer når slitte eller møkkete børster skraper opp lakken eller henger seg opp i antenner, takstativ og takbokser. Men vi har opplevd tilfeller der bilfører har forsøkt å skru av lasteholdere etter at maskinen har startet, eller at bilens sensorer har blitt påvirket så bakluker har åpnet seg under vask, forteller han.

Han anbefaler bileiere å velge seriøse virksomheter, som for eksempel bensinstasjoner eller bilpleiefirmaer med godkjenning.

- Da er du sikret at de også følger myndighetenes strenge krav om miljø og utslipp, sier Eklo.

IKKE GLEM DENNE: Ikke alle vaskeanlegg klarer biler med takbokser. Dersom du blir advart om dette, men likevel glemmer å ta den av, kan du ikke skylde på bensinstasjonen dersom noe går galt. Foto: Rune Korsvoll
IKKE GLEM DENNE: Ikke alle vaskeanlegg klarer biler med takbokser. Dersom du blir advart om dette, men likevel glemmer å ta den av, kan du ikke skylde på bensinstasjonen dersom noe går galt. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Det store spørsmålet er ofte hvem som skal betale regningen etter en skade - eieren av vaskehallen eller du selv. Det kan føre til krangel.

Blir krangel

Bilvask reguleres av håndverkertjenesteloven, ifølge Forbrukerrådet.

Hovedregelen at dersom det er en feil på vaskeanlegget, det inkluderer feil merking eller informasjon, kan eieren av vaskehallen holdes ansvarlig for skaden. Det holder for eksempel ikke bare å sette opp en plakat der det står at «du vasker bilen på eget ansvar».

I andre tilfeller kan du ha deg selv (eller bilen) å skylde. Da må du bruke kaskoforsikringen på bilen. Har du ikke kaskoforsikring, må du betale skaden selv.

Her har du skylda

I de fleste skadesakene løser det seg greit, men i noen saker oppstår det uenighet om hvem som har ansvaret for skaden.

- Det kan være uklart om skaden skjer som følge av feil ved maskinen eller om bilisten har seg selv å takke. Av og til kan det også dreie seg om mangelfull informasjon fra betjeningen eller dårlig skilting, for eksempel om hvordan portene for inn- og utkjøring fungerer, sier Eklo.

NYTT PROBLEM: Bakluker som åpner seg automatisk og ladeluker som åpner seg ved berøring av børstene til maskinen , kan skape problemer for nyere biler. Foto: Colourbox
NYTT PROBLEM: Bakluker som åpner seg automatisk og ladeluker som åpner seg ved berøring av børstene til maskinen , kan skape problemer for nyere biler. Foto: Colourbox Vis mer

- Dersom det står tydelig at takstativ og antenner må tas av før vask og du glemmer det, må du regne med å måtte betale skaden selv dersom boksen eller antenna skades eller rives av.

Skaff bevis

- Kan du bevise at det er feil på maskinen eller dårlig vedlikehold, som at børstene på maskinen som gjør at lakken blir full av riper, kan ansvaret ligge hos stasjonen, forklarer Gjensidiges kommunikasjonssjef.

I saken med bilen som fikk lakkskader for 180 000 kroner, var det liten tvil om at eieren av vaskeanlegget måtte ta ansvaret for det dårlige vedlikeholdet. I de to andre sakene var det bileierens forsikringsselskap som måtte ta kostnaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer