Det er dyrt, men enkelt og greit å kjøre bilen i et vaskeanlegg. Som regel går det helt fint, men ikke for alle. Hvert år får forsikringsbransjen inn rundt 1000 krav om erstatning fra bileiere som har vært uheldige å få skader på bilen i en vaskemaskin.
Eieren av en VW ID. 4 opplevde at trykket fra side-børsten på maskinen var nok til at ladeluka åpnet seg og ble revet av. Det medførte også lakkskader på siden av bilen.
En annen bileier opplevde at bakluka åpnet seg midt under vasken. Børsten på maskinen vrengte luka helt opp på taket til bilen, viser en video fra elbil24.no.

Saltet spiser opp bilen din
Skader for 180 000
En eier av en ny BMW iX fikk lakken på bilen ødelagt fordi børstene i vaskemaskinen hadde frosset til is i løpet av natta. Forsikringsselskapet beregnet skaden til å koste 180 000 kroner, ifølge NAF-bladet Motor.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, bekrefter at de får inn mange meldinger om skader, spesielt nå på våren:
- Bare i Gjensidige mottar vi om lag 200 meldinger om vaskehall-skader årlig. For bransjen totalt antar vi det kan dreie seg om opp mot 1 000 små og store bilskader i vaskehaller i året, sier Eklo.
Bruk disse anleggene
- De fleste skadene skjer når slitte eller møkkete børster skraper opp lakken eller henger seg opp i antenner, takstativ og takbokser. Men vi har opplevd tilfeller der bilfører har forsøkt å skru av lasteholdere etter at maskinen har startet, eller at bilens sensorer har blitt påvirket så bakluker har åpnet seg under vask, forteller han.

Advarer Toyota-eiere
Han anbefaler bileiere å velge seriøse virksomheter, som for eksempel bensinstasjoner eller bilpleiefirmaer med godkjenning.
- Da er du sikret at de også følger myndighetenes strenge krav om miljø og utslipp, sier Eklo.

Det store spørsmålet er ofte hvem som skal betale regningen etter en skade - eieren av vaskehallen eller du selv. Det kan føre til krangel.
Blir krangel
Bilvask reguleres av håndverkertjenesteloven, ifølge Forbrukerrådet.
Hovedregelen at dersom det er en feil på vaskeanlegget, det inkluderer feil merking eller informasjon, kan eieren av vaskehallen holdes ansvarlig for skaden. Det holder for eksempel ikke bare å sette opp en plakat der det står at «du vasker bilen på eget ansvar».
I andre tilfeller kan du ha deg selv (eller bilen) å skylde. Da må du bruke kaskoforsikringen på bilen. Har du ikke kaskoforsikring, må du betale skaden selv.

- Får null erstatning
Her har du skylda
I de fleste skadesakene løser det seg greit, men i noen saker oppstår det uenighet om hvem som har ansvaret for skaden.
- Det kan være uklart om skaden skjer som følge av feil ved maskinen eller om bilisten har seg selv å takke. Av og til kan det også dreie seg om mangelfull informasjon fra betjeningen eller dårlig skilting, for eksempel om hvordan portene for inn- og utkjøring fungerer, sier Eklo.

- Dersom det står tydelig at takstativ og antenner må tas av før vask og du glemmer det, må du regne med å måtte betale skaden selv dersom boksen eller antenna skades eller rives av.
Skaff bevis
- Kan du bevise at det er feil på maskinen eller dårlig vedlikehold, som at børstene på maskinen som gjør at lakken blir full av riper, kan ansvaret ligge hos stasjonen, forklarer Gjensidiges kommunikasjonssjef.
I saken med bilen som fikk lakkskader for 180 000 kroner, var det liten tvil om at eieren av vaskeanlegget måtte ta ansvaret for det dårlige vedlikeholdet. I de to andre sakene var det bileierens forsikringsselskap som måtte ta kostnaden.