Slik kjører nordmenn

Her bor Norges hissigste og mest sindige sjåfører

Hvor du bor og hva du kjører, er avgjørende.

SINDIG I ÅSNES: I Åsnes kommune i Hedmark, der Flisa er sentrum, finner vi landets mest sindige og rolig sjåfører, ifølge tall fra forsikringsselskapet Fremtind som har logget kjørestilen til kundene sine over 200 millioner kjørte kilometer. Foto: Google Street View.
SINDIG I ÅSNES: I Åsnes kommune i Hedmark, der Flisa er sentrum, finner vi landets mest sindige og rolig sjåfører, ifølge tall fra forsikringsselskapet Fremtind som har logget kjørestilen til kundene sine over 200 millioner kjørte kilometer. Foto: Google Street View. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsikringsselskapet Fremtind har logget 200 millioner kjørte kilometer blant sine kunder, gjennom sin smarte bilforsikring. Med en smartplugg, som er frivillig koplet til bilen, registreres kundenes kjørestil.

Herunder kommmer akselerasjon, bremsing, fart og sidekrefter i sving. Dette danner grunnlaget for selskapets kjørescore, som igjen kan gi en rimeligere forsikring.

- Nordmenn kjører gjennomgående pent, og de aller fleste har en god defensiv kjørestil, men det er tydelige forskjeller, forteller Innovasjonslab-leder Svein Skovly i Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB, til Dinside.

Lenger ned i saken kan du se hvilket fylke som stikker seg ut med de mest aggressive sjåførene.

Audi-eierne på topp - eller bunn ...

- De biltypene som kjøres mest defensivt er typiske familiebiler som VW Caravelle, Volvo XC70, Honda CR-V og Toyota RAV4. I denne gruppen finner vi også litt mindre SUV-er, som Suzuki SX4, som ofte har litt eldre eiere, forklarer Skovly.

I den andre enden av skalaen, blant bilene som kjøres mest aggressivt - eller offensivt som Fremtind kaller det - finner vi Audi A3, Mini Cooper og BMW 3-serie. Dette er mindre biler som ofte har litt kraftigere motorer, som igjen frister til å trykke litt hardere på gasspedalen.

Kjører mest offensivt

# Bilmodell
1.Audi A3
2.Mini Cooper
3.BMW 3-serie
4.BMW 1-serie
5.Audi A1
AUDI-EIERE KJØRER FORT: Det er eierne av de mindre Audi-modellene som har den mest aggressive kjørestilen, viser analyser Fremtind har gjort etter å ha logget 200 millioner kjørte kilometer i bilene til sine kunder. Foto: Markus Pentikainen
AUDI-EIERE KJØRER FORT: Det er eierne av de mindre Audi-modellene som har den mest aggressive kjørestilen, viser analyser Fremtind har gjort etter å ha logget 200 millioner kjørte kilometer i bilene til sine kunder. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
STORT SETT PEN KJØRING: Nordmenn kjører stort sett pent, men det er likevel store forskjeller mellom de forskjellige bilmerkene og de forskjellige fylkene, forteller Svein Skovly som er leder for Innovasjonslab i Fremtind. Foto: Fremtind
STORT SETT PEN KJØRING: Nordmenn kjører stort sett pent, men det er likevel store forskjeller mellom de forskjellige bilmerkene og de forskjellige fylkene, forteller Svein Skovly som er leder for Innovasjonslab i Fremtind. Foto: Fremtind Vis mer

Mest aggressivt

Tallene fra Fremtind samsvarer godt med det som kom fram i en spørreundersøkelse Storebrand gjorde blant 5.000 nordmenn i vår. De bilmerkene folk oppfattet som mest aggressive var BMW og Audi.

- De er gjengangere, som vanligvis topper slike undersøkelser. BMW skiller seg også spesielt negativt ut i vår skadestatistikk, sa Motor-fagsjef Petter Berg i Storebrand til Dinside, da den undersøkelsen ble omtalt.

I den undersøkelsen ble imidlertid Toyota-, Volvo- og Skoda-eierne framhevet som de mest forsiktige.

Og det er Hordaland som er fylket der det kjøres mest aggressivt.

Hvorfor er det slik?

Svein Skovly i Fremtind mener det er fristende å tenke at det er lynnet til dem som bor i de ulike delene av landet som påvirker kjøreadferden, men legger til at det også er noen andre gode forklaringer på statistikken.

- Én av dem er at det er mindre vinterføre og dårligere veistandard i Hordaland og Rogaland. Vi ser jo at folk kjører mer forsiktig når vinteren kommer, forklarer Innovasjonslab-lederen.

- En annen forklaring kan være mengden trafikk på veiene. Mange biler gir mer rykk og napp-kjøring med mindre flyt. Det som taler mot dette er at Oslo er helt oppe på fjerdeplass - så da har kanskje lynnet noe å si likevel? forsetter Skovly.

De mest sindige

Det er altså ikke bare bilmodellene som framstår med forskjellig kjørestil. Fremtind ser store forskjeller i kjørestilen alt etter hvor kundene er bosatt i Norge.

Tidligere var det finnmarkingene som hadde den roligste kjørestilen. Nå har trønderne klatret til topps, fulgt av sjåførene fra Hedmark.

De aller mest defensive og sindige sjåførene finner vi i Åsnes kommune i Hedmark, fulgt av Inderøy og Namsos i Trøndelag.

Kjører mest defensivt

#Bilmodell
1.VW Caravelle/Transporter
2.Volvo XC70
3.Suzuki SX4
4.Mazda CX-3
5.Honda CR-V
6.Toyota Rav4
7.Mitsubishi Outlander

Kvinner ikke bedre enn menn

Tidligere har mange hatt en oppfatning om at kvinner kjører saktere og mindre aggressivt enn menn. Slik er det ikke lenger.

Tallene fra Fremtind viser at det nå er små forskjeller mellom kjønnene – bortsett fra i de yngste aldersgruppene. Blant sjåfører mellom 18 og 30 år er det fortsatt guttene som skiller seg ut med en negativ kjørestil.

Kraftige akselerasjoner utgjør den største forskjellen. Forskjellene blir mindre og mindre opp til 30 år, hvor de er utjevnet, viser tallene.

Kjører fortest i juli

Skovly ser også at gjennomsnittshastigheten til bilistene er svært forskjellig gjennom året:

- En annen interessant observasjon er at vi finner den mest offensive kjøreadferden tidlig på høsten, nærmere bestemt i september. Når det blir glatt på veiene legger vi om kjørestilen markant, forteller Innovasjonslab-lederen.

- I perioden fra desember til og med februar har vi en betydelig mer defensiv kjørestil. Tallene våre viser at gjennomsnittshastigheten i juli er 55,7 km/t, mens det er i januar vi kjører aller saktest, med 47,8 km/t i snitt. Forskjellen er stor, men kanskje ikke så overraskende med tanke på de vanskelige kjøreforholdene vi har mange steder vinterstid.

Fylkeskampen – kjører penest

# Fylke
1.Trøndelag
2.Hedmark
3.Finnmark
4.Oslo
5.Troms
6.Nordland
7.Buskerud
8.Oppland
9.Akershus
10.Telemark
11.Sogn og Fjordane
12.Vestfold
13.Vest-Agder
14.Østfold
15.Møre og Romsdal
16.Aust-Agder
17.Rogaland
18.Hordaland

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer