Her bor norgesmestre i piggfritt

Tall fra 15 norske byer viser en klar tendens: Piggdekkene taper terreng.

Publisert
Sist oppdatert

Bergenserne er Norgesmestre i å kjøre piggfritt vinterstid. Det viser tellinger utført av Statens Vegvesen i 15 norske byer.

Hele 90,1 prosent av bilene i Hansabyen kjører uten pigg. Kanskje ikke så overraskende klimaet tatt i betraktning. Like bak følger imidlertid to mer vinterlige byer. I Oslo kjører 83,8 prosent av bilene piggfritt, mens i trønderhovedstaden er tallet 79,5 for de uten pigg. Piggdekkavgiften er garantert en viktig motivasjonsfaktor i disse tre byene, som er landets foreløpig eneste med avgift på bruk av piggdekk.

I bunnen av lista ligger Ålesund og Tromsø, der henholdsvis 25,4 prosent og 8,7 prosent av bilistene kjører uten pigg.

Avgift i flere byer

Informasjon fra Statens Vegvesen tilsier at piggdekkavgift kan komme til å bli tatt i bruk i flere byer. I Grenlandsområdet (Skien/Porsgrunn) ligger konkrete forslag på bordet, og Statens Vegvesen har også anbefalt innføring av piggdekkavgift i Tromsø, som har behandlet saken men utsatt avgjørelsen foreløpig.

Hvorfor piggfritt?

Årsaken til at mange byer arbeider med å redusere bruken av piggdekk, er først og fremst at pigg på snøfrie veier gir stor produksjon av svevestøv. For ti år siden ble det notert høye overskridelser av grenseverdier for svevestøv i Oslo. I 2007 ble det ikke registrert overskridelser en eneste gang. Tiltakene har altså effekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer