Slik kan du få bot på sykkel

Her bøtelegges mange

Som syklist kan du på lik linje med bilister bli ilagt bøter. Men vet du hva du kan bli bøtelag for?

BØTER: Det er mange overtredelser man må passe på som syklist i trafikken. Foto: Berit Roald / NTB
BØTER: Det er mange overtredelser man må passe på som syklist i trafikken. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Skal du ut og sykle nå, bør du passe på høstmørket som kommer snikende. Har du ikke lykt på sykkelen din? Da sliter du.

For det ene kan det være farlig. Men du kan også risikere bot, dersom du ikke har lykt på sykkelen. Men visste du at det er flere sykkel-overtredelser som kan resultere i bøter?

Kan risikere fengsel

Kristin Bjelkemyr-Østvang, politiadvokat i Utrykningspolitiet (UP) forteller til Dinside at Vegtrafikkloven paragraf 3 også gjelder for syklister.

– Man kan derfor få ordinært forelegg eller fengsel ved overtredelser av den bestemmelsen, forteller hun og fortsetter.

– Det er også andre straffebestemmelser som kan benyttes for syklister, for eksempel straffelovens bestemmelser om uaktsom forvoldelse av betydelig skade på kropp eller helse i paragraf 280, eller uaktsom forvoldelse av død i paragraf 281.

Forvoldelse innebærer her at det må være årsakssammenheng mellom gjerningspersonens uaktsomhet og en annens skade eller død.

For de bestemmelsene kan fengsel, med en strafferamme på inntil 3-6 år være en reaksjon, forteller Bjelkemyr-Østvang.

Det vanligste

De fleste syklister blir dog bøtelagt for å sykle i strid med lyssignal viser statistikk fra politiet, med oversikt over bøtelegging av syklister fra januar til september i år.

Det er disse trafikklovbruddene som er de vanligste for syklister å bli bøtelagt i.

Antall bøtelagt for sykkelovertredelser 2021

Trafikklovbrudd Antall bøtelagt Bot
Sykler uten å ha foreskrevne lykter montert/tent51300,-
Sykler i strid med lyssignal med fast/blinkede rødt lys2861300,-
Sykler i strid m/ skilt:111300,-
Sykler på motorveg og motortrafikkveg61300,-

Kilde: UP

Det er ikke like vanlig å bli tatt for å sykle uten lykt, som det er å sykle i strid med lyssignalet, men det er vel så viktig å følge påbudet.

Sykler man uten refleks og lykt blir man først synlig 25-30 meter fra bilister med nærlyset på. Ved våt veibane og regn, reduseres sikten ytterligere.

– Svært mange bilister har nok fått hjertet i halsen over at det plutselig er en syklist uten lys i veibanen. På sykkel er i tillegg farten vesentlig høyere enn for gående. Da er det behov for å oppdage syklisten tidligere. Det er små marginer før det skjer en ulykke, sier seniorrådgiver David Tofthagen i Trygg Trafikk til Dinside.

SER DU BILEN?: Foran oss ligger det en bil uten baklys. Umulig å se og veldig skummelt på mørke og våte høstveier. Er bilen din mørklagt kan politiet gi deg kjøreforbud. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Ulovlig

Å sykle uten lys er ulovlig, og man er pålagt å ha hvitt eller gult lys foran på sykkelen, rødt lys bak og reflekser på pedalene.

– Mange er ikke klar over at det er påbudt med lys både foran og bak på sykkelen når det er mørkt. I tillegg selges de fleste sykler uten sykkellykt, forteller Astrid Kristiansen, rådgiver hos Statens vegvesen til Dinside.

Det er viktig å ha en godkjent sykkellykt på sykkelen.

– Det er en del krav for sykkellykt, som blir gjengitt i forskrift. Det skal beskrives på sykkellykten som blir solgt, forklarer Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer