Det er den årlige pålitelighetsstudien fra den amerikanske markedsinstituttet J.D.Power som kommer med denne nedslående konklusjonen etter å ha gjennomført årets testing av biler etter tre års eierskap.
Feil per hundre biler
Indeksen forteller hvor mange feil som konstateres per 100 undersøkte biler (poeng per 100 eller pp 100), og i år er snittindeksen oppe i 156 pp 100, mot 152 året før og 148 i 2015. Men som vanlig er det et stort sprik mellom merkene som rangerer høyest og dem som havner nederst på listen.

Det er ingen bombe at Lexus og Porsche ligger øverst på listen, og nederst på tabellen finnes merker fra Fiat-Chrysler-konsernet, som åpenbart bør gjøre noe for å redusere antall feil på sine modeller. Særlig italienske Fiat peker seg ut helt nederst, med god margin til nest dårligste, Jeep - fra samme konsern.
Denne studien er nå i sitt 28. år og tar for seg problemer første eier av 2014-års modeller har hatt på sine biler. Jo lavere indeks-tallet er, jo bedre anslås driftssikkerheten å være.
Studien dekker 177 typer problem inndelt i åtte hovedkategorier.

«Data»-problemer
22 prosent av alle innrapporterte problemer har å gjøre med områdene lydanlegg/kommunikasjon/underholdningssystem/navigasjon. Det er en økning på 20 prosent fra året før og tyder på at produsentene har en jobb å gjøre på å forbedre kvaliteten på multimedieteknologien de installerer i bilene.
Symptomatisk er det at de oftest nevnte problemene angår bluetooth-tilkobling og smarttelefonparing samt stemmegjenkjenning som misforstår kommandoene.
Nytt av året er at batterisvikt har nådd topp-ti-listen over innraporterte problemer. Åpenbart blir det elektriske systemet stadig mer belastet på grunn av all elektronikken ombord.

Positive signaler
Det J.D. Power kaller oppløftende, er at de ti mestselgende modellene på 2014-års salgsstatistikk har en gjennomsnittlig indeksverdi på 134, altså adskillig bedre en total-snittet på 156 pp 100. Eksempelvis er toppselgerne i sine respektive kategorier, Ford F-150 og Toyota Camry også kvalitetsledere i sine klasser.
Ansvarlig for kjøretøydata og -analyse hos J.D.Power, Jonathan Banks, sier at dette viser at det ikke nødvendigvis bare er dyre biler som har en høy grad av pålitelighet.

Pålitelige biler er verdt mer
Det er åpenbart i produsentenes interesse å få en høy score på disse undersøkelsene, da det forbedrer estimert videresalgsverdi på bilene. Det igjen gjør det mulig for produsentene å være mer konkurransedyktige overfor kunder på pris med bakgrunn i billån og privatleasing.
Toyota er studiens best plasserte merke blant de «folkelige» produsentene (mainstream), og J.D. Power har regnet ut at kvalitetsbonusen merket har på videresalgsverdien beløper seg til 750 dollar per kjøretøy i USA, eller en total merverdi på 1,3 milliarder dollar (over ti milliarder kroner), bare for modellåret 2014.
Selv om ikke disse tallene kan overføres til norske forhold, er grunnprinsippene selvsagt de samme.
Les også:
- Kia til topps på ny kvalitetsundersøkelse
- Skoda blant de mest driftssikre
- Kommentar fra 2009: De villedende kvalitetsundersøkelsene
- Tyske Dekra fant i 2015 at Mercedes E-klasse var mest driftssikker
Den fulle oversikten:

Kilde: J.D. Power 2017 U.S. Vehicle Dependability Study (VDS)