Her er dagene du bør fylle tanken

Bensinstasjonene har nå to dager i uka der prisene er spesielt høye.

STORE VARIASJONER: Nå er det to tidspunkter i uka du ikke bør fylle på.  Foto: PantherMedia / Alexander Podshivalov
STORE VARIASJONER: Nå er det to tidspunkter i uka du ikke bør fylle på. Foto: PantherMedia / Alexander Podshivalov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til nå har norske forbrukere blitt vant med at det lønner seg å fylle drivstoff på søndager. I løpet av mandag formiddag har det nemlig vist seg at alle bensinstasjon-aktørene justerer prisene opp.

Men i en rapport Konkurransetilsynet nå har offentliggjort, kommer det frem at en ny pristopp også dukker opp på torsdager.

Økt inntjening

Rapporten viser dessuten at bruttomarginen i det norske drivstoffmarkedet viser seg å være betydelig høyere enn hva tilfellet er for bransjen i Sverige.

Konkurransetilsynets rapport tar nemlig også for seg de respektive selskapenes inntjening på drivstoffet. Det er ikke bare pølser og brus de tjener godt med penger på. Visste du forresten at du ikke bør parkere med nesten tom tank i kulda?

FØLG MED: Direktør Christine Meyer i Konkurransetilsynet ber forbrukerne bli mer bevisst på når de fyller drivstoff. Foto: Marit Hommedal
FØLG MED: Direktør Christine Meyer i Konkurransetilsynet ber forbrukerne bli mer bevisst på når de fyller drivstoff. Foto: Marit Hommedal Vis mer


– Resultatet fra undersøkelsen viser at bruttomarginen i det norske drivstoffmarkedet har økt betydelig fra årene 2005 til 2011. Bruttomarginen er nå på et høyere nivå enn i Sverige. Med utgangspunkt i salgsvolumet for bensin i 2011 var forskjellen mellom Norge og Sverige på 660 millioner norske kroner, forteller konkurransedirektør Christine Meyer.

I 2011 var den norske bruttomarginen 1,47 kroner mens den svenske lå på 1,03 kroner. Ifølge tilsynet skyldes den økte marginen i hovedsak den nye pristoppen på torsdager.

Selskapene følger hverandre

Alle selskapene ser ut til å følge trenden med to pristopper. Prisøkningen har skjedd uten at bilistene lar være å fylle drivstoff på torsdag eller fredag, ifølge undersøkelsen.

Konkurransetilsynet understreker viktigheten av at forbrukerne skaffer seg kunnskap, og at de er bevisste på drivstoffprisene. Det bidrar til å sikre god konkurranse i markedet.

Tilsynet har likevel ikke hold for å si at det foregår noe prissamarbeid, som er i strid med Konkurranseloven, men de vil følge utviklingen nøye fremover.

Søndag og mandag morgen er best

Søndag og mandag morgen blir fortsatt trukket fram som dagene det lønner seg mest å fylle drivstoff. Det vil si så lenge du passer på å fylle før prisene stiger rundt lunsjtider mandag.

Nå viser det seg altså at det samme gjelder for torsdag, hvor også prisene stiger midt på dagen.

Tallene i undersøkelsen viser samtidig at de fleste av oss fyller opp tanken på mandager.

Her finner du hele rapporten

Tallenes tale

  • I 2012 ble det solgt omtrent 1,4 milliarder liter bensin og 2,7 milliarder liter diesel i Norge. Det tilsvarer en omsetning på 55 milliarder kroner.
  • Det norske bensinstasjonsmarkedet er i hovedsak representert ved syv kjeder: Statoil, Shell, Uno-X, Esso, Best, ST1 og Bunker Oil.
  • Statoil og Shell er størst med en markedsandel på henholdsvis 37 % og 25,3%. Esso har 20,4% markedsandel og Uno-X har en andel på 14%. De andre aktørene, hvor Best og ST1 inngår, har samlet markedsandel på 3,3%.
  • I 1997 var det 2305 bensinstasjoner i Norge. 132 av disse var ubetjente.
  • De siste 15 år har antallet stasjoner totalt blitt redusert med 29 prosent, mens andelen ubetjente stasjoner har økt fra 6 til 26 prosent.
  • Ved utgangen av 2012 var det 1630 bensinstasjoner i Norge, hvorav 422 stasjoner var ubetjente. Sverige har til sammenligning en andel på 59 prosent ubetjente drivstoffstasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer