Best i test: Barneseter i vektklassen 15-36 kilo

Her er de beste barnesetene

Stor variasjon i NAFs siste barnesete-test. «Cybex» er suveren vinner.

BRUKERVENNLIGHET TESTES: Lillian Korsar fra NTF undersøker hvordan Johan Sand har festet sin datter Alma i en av stolene. Foto: Anna Sigge
BRUKERVENNLIGHET TESTES: Lillian Korsar fra NTF undersøker hvordan Johan Sand har festet sin datter Alma i en av stolene. Foto: Anna Sigge Vis mer
Publisert

Det er imidlertid bilstolen til «Britax Römer» som kommer best ut i kollisjonstestene foretatt av norske NAF og det svenske testlaboratoriet Testfakta.

De har testet åtte godkjente bilseter til barn i vektklassen 15 til 36 kilo.

Blant annet gir de den tysk-britiske sikkerhetsutstyrs-produsenten best score for beskyttelse av nakke ved kollisjon. Likevel kåres ikke «Britax Römer» til vinner i årets barnesete-test.

Samtlige plasseringer kan du se lenger nede i artikkelen.

Vanskelig å feste

Ifølge denne pressemeldingen fra NAF får «Britax Römer» kraftig trekk fordi en komplisert belteløsning gjør det vanskelig å feste barnet riktig i deres stol.

Alle stoler ble montert i henhold til produsentenes instruksjoner. Sammen med tre familier har den svenske trafikksikkerhetsforeningen Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) vurdert hvor lett det er å montere og bruke stolene, og hvor lett det er å feste og plassere barna riktig.

– At beltet er riktig montert, kan være avgjørende hvis man kommer ut for en ulykke, sier forsikringsdirektør og professor i veibeskyttelse i Folksam, Anders Kullgren, ifølge pressemeldingen.

Hva angår «Britax Römer», som kom best ut i de to kollisjonstestene, var det ingen av foreldrene i testen som klarte å montere den korrekt.

– I alle våre forbruksprøver og andre tilbakemeldinger fra kunder har vår «SecureGuard» vist seg å være en veldig intuitiv og brukervennlig sikkerhets-funksjon. Den er spesielt designet for å gjøre det enkelt å komme inn og ut av livet. Som alltid, når du bruker et nytt bilsete, må man lese instruksjons-veiledningen – etikettene (på siden av våre barneseter), brukerhåndboka eller informasjonen på vår nettside, kommenterer «Britax Römer».

– Mange faktorer påvirker resultatet

Testen viser også at det er vanskelig å stramme beltet riktig og at barnet kan «komme ut av stillingen når det lener seg framover» i Britax Römer KidFix II SICT. Slik kommenterer den tysk-britiske produsenten problemet.

KRITISERES: «Britax Römer KidFix II SICT var klart best i kollisjonstestene, men ingen av testfamiliene greide å montere setet riktig.
KRITISERES: «Britax Römer KidFix II SICT var klart best i kollisjonstestene, men ingen av testfamiliene greide å montere setet riktig. Vis mer

– At beltet ikke strammes ordentlig er et vanlig problem for sikkerhetsbelter, uavhengig av hvilket merke som brukes og om vi ikke bruker vår XP-Pad. Det er mange faktorer som påvirker resultatet, blant annet temperatur. Vår XP-pute er designet for å la barnet bevege seg fritt. Men vi er klar over at puta kan trekkes tilbake i store bevegelser, noe som ikke skal skje under en bilreise.

– Vi tester regelmessig beltespenningen og legger stor vekt på den innvirkningen våre bilseter kan ha på bilens belte. Vi skriver også tydelig i stolens brukerhåndbok at hvis beltet ikke strammes ordentlig, så fjern XP-banen (ekstrabeskyttelsen) og ikke bruk den.

NAF og Testfaktas barnestol-test 2018

# Stolmodell Poeng (maks 5)
1Cybex Solution M-Fix4,3
2Britax Römer KidFix II SICT3,9
3MaxiCosi Rodi XP Fix3,9
4Carena Fejan3,8
5BeeMoo BeFix3,8
6Be Safe Izi Up X3 Fix3,7
7Axkid Grow ISOFIX3,6
8Biltema 398033,4
BARNESTOLTEST: Det var varierende kvalitet på barnestoler for større barn, med små, men avgjørende forskjeller på stolene. Foto: NAF
BARNESTOLTEST: Det var varierende kvalitet på barnestoler for større barn, med små, men avgjørende forskjeller på stolene. Foto: NAF Vis mer

Klar vinner

På grunn av feste-utfordringene går «Cybex Solution M-fix» forbi og blir suveren vinner i årets test av barneseter – med jevne og gode karakterer i alle de tre kategoriene stolene har fått poeng.

Der «Britax Römer» får 4,7 (frontkollisjon) og 4,5 poeng (sidekollisjon) får «Cybex» 4,3 og 4,4 poeng.

TESTVINNER: Cybex´Solution M-Fix kommer klart best ut i testen.
TESTVINNER: Cybex´Solution M-Fix kommer klart best ut i testen. Vis mer
SISTEPLASS: Biltemas «39803» endte på åttende-og sisteplass.
SISTEPLASS: Biltemas «39803» endte på åttende-og sisteplass. Vis mer

Men med totalslakt og fattige 2,3 poeng for håndtering, montering og belting, har ikke «Britax Römer» nubbesjanse mot «Cybex» sine 4,3 poeng.

Det gir en seiersmargin på hele 0,4 ned til sistnevnte.

PS:I testene ble det brukt en dukke som tilsvarer et barn på seks år. Som referanse ved frontkollisjon ble både et enkelt sete og ingen beskyttelse testet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer