Her er de beste bilstolene

Forbrukerrådet har testet over 100 bilstoler. Her kan du se hvilke bilstoler du trygt kan kjøpe, og hvilke du heller bør ligge unna.

BILSTOLER: Se hvilken bilstol du bør velge, og hvilke du bør styre unna. Foto: Kristin Sørdal
BILSTOLER: Se hvilken bilstol du bør velge, og hvilke du bør styre unna. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerådet har nylig frigitt testresultatene av ni nye bilstoler, og i vår fikk vi resultatene av 27 nye bilstoler.

Testene gjøres av den tyske bilistorganisasjonen ADAC, i samarbeid med ICRT. ICRT er en paraplyorganisasjon for testvirksomheten til 40 forbrukerorganisasjoner på verdensbasis, og Forbrukerrådet står altså for det norske bidraget.

Til sammen er dermed over hundre babyseter (0-13 kg), barneseter (9-18 kg) og beltestoler (15-36 kg) vurdert siden 2003.

Vi har samlet testresultatene for de beste og de dårligste bilstolene nedenfor. Informasjonen er hentet fra testresultatene på Forbrukerrådets nettsider.

Dette vektes mest

Vi har gått gjennom og sortert testresultatene som Forbrukerrådet og de øvrige bil- og forbrukerorganisasjonene har offentliggjort. Selve testene av stolene er omfattende, og bilstolene vurderes ut i fra mange aspekter, som montering, fare for feilmontering, sikkerhet ved sidekollisjon og frontkollisjon, bruksanvisning, støtte for hodet, mm.

Sikkerheten teller som 50 prosent av totalvurderingen, mens brukervennlighet og ergonomi teller for 50 prosent. Beste oppnåelige poengsum (totalvurdering) er 100.

Du kan sjekke delresultatene for hver enkelt stol hos Forbrukerrådet, klikk her for å finne detaljene rundt de siste testresultatene fra oktober 2011, og klikk her for testresultatene fra mai 2011.

De beste

Vi har sortert barnestolene i tre tabeller, en for babyseter (0-13 kilo), en for barneseter (9-18 kilo) og en for beltestoler (15-36 kilo). De ferskeste testresultatene, som altså er fra oktober 2011, er merket med gult i tabellen. Som du kan se av tabellene, er det ingen av de stolene som er testet nå nylig, som utpeker seg som best i sin klasse. Men det er absolutt stoler som utmerker seg i positiv forstand, blant annet det norske setet HTS BeSafe iZi Go, som også har fått spesiell hederlig omtale av Forbrukerrådet. Hederlig omtale til tross; dette er ikke det aller beste setet på markedet, som du kan se av oppsumeringen av de beste stolene i hver klasse:

Beste babysete (0-13 kilo): Maxi Cosi Cabriofix med isofix (testet mai 2007), og Römer Britax Baby-Safe plus SHR med isofix-base (testet mai 2011) har fått like mange poeng: 82 poeng av 100 mulige. Römer Britax-stolen er årsbeste i klassen.

Beste barnesete (9-18 kilo): Kiddy Energy Pro, med 79 av 100 mulige poeng. Testet i mai 2010.

Beste beltestol (15-36 kilo): Cybex Solution X-fix med 78 av 100 mulige poeng. Dette er årsbeste, testet i mai 2011.

Vi minner om at DinSide, i likhet med de fleste nordiske eksperter på sikkerhet for barn i bil, anbefaler at barnet sitter bakovervendt så lenge som mulig.

Flere vektklasser?

Det er flere av stolene som er godkjente for bruk over flere vektklasser. De stolene det gjelder, er også merket med stjerne (*) i tabellen. DinSide har tidligere skrevet om stoler som går over flere vektklasser, og rådet som gis av eksperter på sikkerhet for barn i bil, påpeker også at at du inngår et kompromiss dersom du velger en stol som er godkjent for flere vektklasser. Det sikreste for barnet er en stol som er tilpasset de ulike vektklassene, da slipper du å inngå kompromisser på sikkerheten.

Skadelige stoffer

Vi gjør også oppmerksom på at punktet med skadelige stoffer i setene ble innført fra og med testene i 2011. Det er flere av bilstolene i testen som har store mengder skadelige stoffer, og som av den grunn ikke oppnår beste resultater.

Vi kan for eksempel nevne stolen Maxi Cosi FeroFix, som på tross av ganske gode resultater på sikkerhet og brukervennlighet, ender opp med en dårlig totalvurdering på grunn av store mengder diisobutyl-ftalat i stolen, som mistenkes å ha hormonforstyrrende virkning.

Om oversikten

Merk deg at oversikten nedenfor kun inneholder de beste og de dårligste setene. Dette for at du lettere skal kunne styre unna de verste, og heller velge de beste stolene. I øvre del av tabellene (med blå skrift) har vi listet stolene som har oppnådd en totalvurdering på 70 poeng eller bedre. I nedre del av tabellene (rød skrift) er de dårligste stolene, som har fått kun 20 poeng totalt, eller enda mindre.

At det ikke er listet opp stoler med totalpoeng fra 20 til 70 poeng, vil altså ikke si at det ikke finnes stoler i dette poengsjiktet, og det betyr heller ikke at den stolen du kanskje vurderer å kjøpe, men som du ikke umiddelbart finner i vår oversikt, ikke er blitt testet. Før du gjør en kjøpsbeslutning, kan det være lurt å sjekke hvorvidt det finnes tester av den aktuelle stolen også hos Forbrukerrådet, dersom du ikke finner den i vår topp- og bunn-liste.

I øvre del av tabellene finner du babysetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 40 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Oktober 2011)
I øvre del av tabellene finner du babysetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 40 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Oktober 2011) Vis mer


I øvre del av tabellene finner du barnesetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 40 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Oktober 2011)
I øvre del av tabellene finner du barnesetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 40 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Oktober 2011) Vis mer


I øvre del av tabellene finner du beltestolene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 40 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Oktober 2011)
I øvre del av tabellene finner du beltestolene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 40 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Oktober 2011) Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer