Ifølge Vegdirektoratet er det i år ikke store forandringene blant de mange hundre fotoboksene - eller automatiske trafikkontroller (ATK), som det også kalles - rundt omkring i landet.

Nå kan du få over 10.000 kroner i bot for å kjøre for fort
Se også hvor viktig fotoboksene er for å hindre råkjøring, ifølge tidligere analyser fra Vegvesenet.
Fem nye strekningsmålere
Noen forandringer er det likevel: Allerede har det åpnet fire strekningsmålinger på E6 mellom Trondheim og Stjørdal i Sør- og Nord-Trøndelag.
Samtidig arbeides det med en ny streknings-ATK på Riksvei 3 i Østerdalen i Hedmark, nærmere bestemt nord for Tynset.
Nye fotobokser
Strekningsmåling:
- E6 Trondheim-Stjørdal (4 stk)
- Riksvei 3 Tynset i Hedmark
- Riksvei 658 Ålesund-Vigra (2018)
Punktmåling:
- Riksvei 120 Østfold
- Fylkesvei 402 Birkeland-Lillesand i Aust-Agder
Fjernes:
- Strekning - Riksvei 120 i Østfold
- Punkt - E6 i Biri (Oppland)
- Punkt - E6 i Kolomoen i Hedmark
Det arbeides også med å etablere en ny strekningsmåling i tunellene ut til Vigra, i Ålesund i Møre og Romsdal. Disse blir imidlertid neppe ferdige i løpet av kalenderåret 2017.
Streknings-fotoboksene på Riksvei 120, øst for Moss i Østfold vil dessuten forsvinne. På grunn av større endringer i det trafikale bildet (ny næringspark, gang- og sykkelvei mm.) blir disse omgjort til «vanlige» fotobokser, punkt-ATK.
Punkt-ATK
Foruten Østfold er det kun varslet nye «tradisjonelle» fotobokser på strekningen mellom Birkeland og Lillesand i Aust-Agder.

Vi ble med Vegvesenet på leting etter snusk hos verkstedene
Fotoboksene på E6, Biri i Oppland og Kolomoen ved Stange i Hedmark, legges ned. Sistnevnte først når arbeidet med ny E6 til Hamar starter, trolig i 2018.
Helt nøyaktig plassering for alle boksene er foreløpig ikke klart.
Bjørn Brændshøi, som er ansvarlig for automatisk trafikkontroll i Vegdirektoratet, sier til Dinside at det vil komme flere nye fotobokser. Når og hvor er imidlertid ikke klart ennå.
– Det er for tidlig å vite. Vi kjenner ikke til mer enn disse forandringene i dag, men det blir sikkert andre anlegg som både blir anlagt og tatt bort i løpet av året, bekrefter han.
Fornøyd med fotoboksene
Ifølge Brændshøi er det sjelden store forandringer i fotoboks-logistikken.
ATK og streknings-ATK
Fotobokser (ATK) ble første gang introdusert i Norge i 1988, og montert på spesielt ulykkesutsatte strekninger.
I 2009 ble streknings-ATK, som måler farten mellom to fotobokser, tatt i bruk for første gang.
I dag finnes det om lag 370 fotobokser langs norske veier. Streknings-ATK blir brukt på 16 strekninger, og åtte av disse er tunneler.
Kilde: Statens vegvesen
– Nei. Dette er ganske normalt. Det er som regel få nye anlegg og få som bli tatt ned hvert år. Vi bor i et land md få ATK-anlegg, forklarer han.
Samtidig er Vegdirektoratet godt fornøyd med virkningen av fotoboksene. Brandshøi mener det er et av de definitivt beste verktøyene de har for å verne om trafikksikkerheten på veiene våre.
– Ja, i Statens vegvesen er vi veldig fornøyd med hvordan ATK fungerer i dag. Sammenhengen mellom fart og ulykker er grundig dokumentert og ettersom ATK fungerer ved at farten blir redusert, er det veldig effektivt.
LES OGSÅ:
Nå har Elon Musk fått en ny ellevill idé
Vi ble med Vegvesenet på jakt etter juks med EU-kontroll
Dette skjer om du skrur av tenningen på bilen