Nye fotobokser

Her er de nye fotoboksene

Hittil i år kommer det ikke veldig mange nye fotobokser. Men det kan komme flere.

NYE FOTOBOKSER: Det er varslet noen forandringer, men totalt blir det mindre enn ti nye fotobokser dette året. Saken er illustrert med en fotoboks i Oslofjordtunnelen mellom Frogn og Hurum.
Foto Knut Falch / SCANPIX
NYE FOTOBOKSER: Det er varslet noen forandringer, men totalt blir det mindre enn ti nye fotobokser dette året. Saken er illustrert med en fotoboks i Oslofjordtunnelen mellom Frogn og Hurum. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Publisert

Ifølge Vegdirektoratet er det i år ikke store forandringene blant de mange hundre fotoboksene - eller automatiske trafikkontroller (ATK), som det også kalles - rundt omkring i landet.

Se også hvor viktig fotoboksene er for å hindre råkjøring, ifølge tidligere analyser fra Vegvesenet.

Fem nye strekningsmålere

Noen forandringer er det likevel: Allerede har det åpnet fire strekningsmålinger på E6 mellom Trondheim og Stjørdal i Sør- og Nord-Trøndelag.

Samtidig arbeides det med en ny streknings-ATK på Riksvei 3 i Østerdalen i Hedmark, nærmere bestemt nord for Tynset.

Nye fotobokser

Strekningsmåling:

  • E6 Trondheim-Stjørdal (4 stk)
  • Riksvei 3 Tynset i Hedmark
  • Riksvei 658 Ålesund-Vigra (2018)

Punktmåling:

  • Riksvei 120 Østfold
  • Fylkesvei 402 Birkeland-Lillesand i Aust-Agder

Fjernes:

  • Strekning - Riksvei 120 i Østfold
  • Punkt - E6 i Biri (Oppland)
  • Punkt - E6 i Kolomoen i Hedmark

Det arbeides også med å etablere en ny strekningsmåling i tunellene ut til Vigra, i Ålesund i Møre og Romsdal. Disse blir imidlertid neppe ferdige i løpet av kalenderåret 2017.

Streknings-fotoboksene på Riksvei 120, øst for Moss i Østfold vil dessuten forsvinne. På grunn av større endringer i det trafikale bildet (ny næringspark, gang- og sykkelvei mm.) blir disse omgjort til «vanlige» fotobokser, punkt-ATK.

Punkt-ATK

Foruten Østfold er det kun varslet nye «tradisjonelle» fotobokser på strekningen mellom Birkeland og Lillesand i Aust-Agder.

Fotoboksene på E6, Biri i Oppland og Kolomoen ved Stange i Hedmark, legges ned. Sistnevnte først når arbeidet med ny E6 til Hamar starter, trolig i 2018.

Helt nøyaktig plassering for alle boksene er foreløpig ikke klart.

Bjørn Brændshøi, som er ansvarlig for automatisk trafikkontroll i Vegdirektoratet, sier til Dinside at det vil komme flere nye fotobokser. Når og hvor er imidlertid ikke klart ennå.

– Det er for tidlig å vite. Vi kjenner ikke til mer enn disse forandringene i dag, men det blir sikkert andre anlegg som både blir anlagt og tatt bort i løpet av året, bekrefter han.

Fornøyd med fotoboksene

Ifølge Brændshøi er det sjelden store forandringer i fotoboks-logistikken.

ATK og streknings-ATK

Fotobokser (ATK) ble første gang introdusert i Norge i 1988, og montert på spesielt ulykkesutsatte strekninger.

I 2009 ble streknings-ATK, som måler farten mellom to fotobokser, tatt i bruk for første gang.

I dag finnes det om lag 370 fotobokser langs norske veier. Streknings-ATK blir brukt på 16 strekninger, og åtte av disse er tunneler.

Kilde: Statens vegvesen

– Nei. Dette er ganske normalt. Det er som regel få nye anlegg og få som bli tatt ned hvert år. Vi bor i et land md få ATK-anlegg, forklarer han.

Samtidig er Vegdirektoratet godt fornøyd med virkningen av fotoboksene. Brandshøi mener det er et av de definitivt beste verktøyene de har for å verne om trafikksikkerheten på veiene våre.

– Ja, i Statens vegvesen er vi veldig fornøyd med hvordan ATK fungerer i dag. Sammenhengen mellom fart og ulykker er grundig dokumentert og ettersom ATK fungerer ved at farten blir redusert, er det veldig effektivt.

LES OGSÅ:
Nå har Elon Musk fått en ny ellevill idé
Vi ble med Vegvesenet på jakt etter juks med EU-kontroll
Dette skjer om du skrur av tenningen på bilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer