Forbudte personlige bilskilt

Her er de personlige skiltene Vegvesenet ikke ville godkjenne

De var enten støtende, registrerte varemerker eller ugyldige. Dette er de personlige bilskiltene som Statens vegvesen ikke lot gå gjennom sensuren.

FORBUDTE PERSONLIGE BILSKILT: Disse skiltene gikk ikke gjennom sensuren hos Statens vegvesen. Illustrasjon: Jamieson Pothecary
FORBUDTE PERSONLIGE BILSKILT: Disse skiltene gikk ikke gjennom sensuren hos Statens vegvesen. Illustrasjon: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Den som søker om personlig kjennemerke er ansvarlig for å velge en tegnkombinasjon som etter alminnelig oppfatning ikke er støtende, eller på annen måte medfører ulempe for noen. Ved vurderingen av om en tegnkombinasjon medfører ulempe for noen, skal det blant annet tas hensyn til immaterielle rettigheter som varemerke eller firmanavn.»

Slik lyder paragraf 2a-2 (5) i forskriftsteksten om personlige kjennemerker til bil, om utforming og innhold.

Enda flere skilter ble stoppet etter at denne saken ble laget. Se enda flere skilt som ikke slapp gjennom sensuren her.

Populære skilt

Personlige bilskilt har blitt et populært tema blant nordmenn de siste månedene, etter at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i sommer åpnet for at man kunne lage sine egne kombinasjoner.

Det var også derfor serverne til Vegvesenet krasjet, da det ble åpnet for å søke via nettet, klokka 11, 15 juni i år.

Siden har det poppet opp en rekke med saker i media om temaet.

Nederst i saken kan du se listen over hvilke ord Vegvesenet har ansett som for støtende til å godkjenne.

Flere årsaker

Totalt er det 1.804 søknader som er ugyldige. 74 er avvist på grunn av støtende tegnkombinasjon. 206 er avvist fordi tegnkombinasjonen har blitt regnet som ugyldig. Åtte har ikke gått gjennom sensuren grunnet at ordet er et varemerke.

«Varemerker»

AUTOBOTCIRCLEK
FOXHP
MCMMPOWER
NIKOLATLC

Det kan også være så enkelt som at søknaden er trukket (349) eller betalingsfristen utløpt (1.112).

Dermed er det ikke så mange kombinasjoner som har blitt ansett som støtende. Men det pirrer likevel nysgjerrigheten til mange, hva slags ord dette er.

Saksbehandlerne bruker mye tid

Hele listen finnes som nevnt nedenfor, men man må nok ha både lupe, gode google-egenskaper og ordbok for å forstå mange av ordene.

Vegvesenet gjør stort sett denne jobben manuelt, noe som forklarer en del av hvorfor det koster 9.000 kroner for å ha skiltene i ti år.

- Noen tegnkombinasjoner er helt åpenbart støtende, men vi er kjent med at saksbehandlerne i noen konkrete saker bruker en del tid på å avklare om en gitt kombinasjon er støtende, forklarer Jan Tore Remøy, ved Vegdirektoratets kontor for kjøretøygodkjenning og registrering.

I sympati med Vegvesenets ansatte gjør vi derfor et forsøk på å oversette noen av tegnkombinasjonene for dere.

Mye vulgært

3JOH22A, 3L0H22A og ELOHSSA trenger man bare et bilspeil for å lese. Å ha ASSHOLE (drittsekk) bak seg i trafikken er ikke noe man ønsker - det har Vegvesenet forstått.

KUK7K må man være nordlending for å skjønne. Mer sier vi ikke ...

Ord forbundet med menneskets bakdel har vært veldig populære, ifølge Vegvesenets liste. Verken AHOLE, ANALHØL, ASS eller MYASS har blitt godkjent. Selv om ASSMAN - bilskiltet kjent fra TV-serien Seinfeldt - faktisk har gått gjennom sensuren.

- Dette er en konkret skjønnsmessig vurdering i hvert tilfelle. Det er derfor ikke mulig å trekke opp noen klare grenser, forklarer Remøy.

Støtende og rasistisk

Krasse politiske meningsytringer, som at man hater Sosialistisk venstreparti (I H8 SV) eller Arbeiderpartiet (I H8 AP), eller «Fuck Miljøpartiet de grønne» (FUCKMDG) har Vegvesenet valgt å vrake.

Det kan godt tenkes at denne eieren har en gul bil eller bare er glad i fargen gul; Men budskapet GULING eller GULING1 kan fort oppfattes rasistisk, på lik linje med NIGGA1.

YIDDO - slang for jøde - har heller ikke gått gjennom sensuren. Sannsynligvis er det til stor ergrelse for en anglofil, norsk fotballsupporter. Fans av Premier League-laget Tottenham Hotspur, med jødisk tilknytning, kaller seg nemlig ofte YIDDO eller YIDS.

PS: All saksbehandling blir gjort i regionene, som førsteinstans. Vegdirektoratets kontor for kjøretøygodkjenning og registrering er klageinstans, om noen ikke vil akseptere avslaget.

«Støtende tegnkombinasjoner»

3JOH22A3L0H22A6MASKIN
88911 WTFA2M
AHOLEANALHØLANTVEDT
ASSBAJIHONBLYAT
BUKKØYCIADEAD
DEATHDEVILDIEFREE
DLDOPWRDOPHUEELOHSSA
FECK UFLASNESFP0L1T1
FUCKMDGFUCKOFFFUCKU
FUCKYOUFY FAANFYFAEN
GESTAPOGOLBERGGULING
GULING1HITL3RI H8 AP
I H8 SVIDIOTITILOP
JUTT 1KHALSAKUK7K
KUKKHUELUCIFERMAAZ
MDMAMILF 69MUERTE
MY ASSMY SLUTNIGGA1
ONA9PATELPENIS
PISSOFFPOLIZEIPST
REDRUMRIPRØDFOSS
SEXSEXAVHSEXYASS
SEXYTOYSSTITTIES
TJALLTØSUPYOURS
WEAPONWEEDWTF
XESTTUBYIDDO

Kilde: Statens vegvesen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer