Amazons elektriske robot-taxi Zoox

Her er den endelig: Robottaxien

I sju år har de jobbet - nå er den selvkjørende drosjen til Zoox farlig nær lansering.

ROBOTTAXI: Denne uka ble endelig den selvkjørende drosjen til Amazon og Zoox vist fram. Foto: Zoox
ROBOTTAXI: Denne uka ble endelig den selvkjørende drosjen til Amazon og Zoox vist fram. Foto: Zoox Vis mer
Publisert

Det høres kanskje ut som science-fiction. Både navnene bak og selve produktet, men Amazon-eide Zoox nærmer seg endelig å få robot-taxien sin på veien.

Denne uka lettet nemlig Zoox Inc. på sløret av det ferdige produktet, som de mener er «et funksjonelt, elektrisk, autonomt kjøretøy, designet for tette og urbane miljø».

Bak ligger en tanke om å benytte bærekraftig energi for å gjenoppfinne personlig transport, samtidig som framtida skal bli «tryggere, renere og hyggeligere for alle». I tillegg til det relativt nye samarbeidet (fra i sommer) med giganten Amazon har selskapet hentet ingeniører fra selveste Apple.

Knuser Tesla

Toppfarten på den spesialbygde el-robottaxien skal begrenses til 121 km/t (75 mph), og den skal kunne operere uavbrutt i hele 16 timer, uten ladestopp, ifølge utviklerne. Rekkevidden er imidlertid ikke opplyst.

Den utradisjonelle fasongen ligner mer på en boks enn en bil. Den er 3,63 meter lang og 1,93 meter høy.

Dessuten er det ingen ratt å spore noe sted. All plass inni den elektriske «taxi-boksen» er fullt dedikert til fire passasjerer, med unntak av at det gjemmer seg en batteripakke på hele 133 kWt i gulvet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer