Her er den nye M5en

Normalt er det mye spenning knyttet til hva BMW vil plassere under panseret på sine nye M-modeller. Det samme gjelder kommende M5 som har vært utsatt for enormt med spekulasjoner.

Publisert
Sist oppdatert

M5-navnet strekker seg 20 år tilbake i tid. Da kom den første modellen som hadde som mål å kombinere brukervennligheten til en hverdagsbil med ytelsene til en renspikka baneracer. Den første M5 modellen hadde ikke ytelser som imponerer i dag, men i 1984 vakte den oppsikt med sine 286 hestekrefter fra en 3,5 liters rekkesekser. Dette var den såkalte E28 serien. Neste generasjon var E34 som kom i 1989. Den ble først produsert med en 3,6-liters motor med 315 hestekrefter. Senere vokste motoren til 3,8 liter og 340 hestekrefter. Dagens M5 har en 5-liters V8 med 400 hestekrefter. BMW forlot dermed en lang tradisjon med rekkeseksere. Frem til i dag er det solgt over 20.000 M5er.

V10

Konkurransen fra Audi RS6 og Mercedes-Benz E55 AMG har jaget BMW et skritt videre ganske raskt. Audi ”jukser” med turbo og Mercedes ”jukser” med kompressor. BMW har som svar på det kastet seg på enda en 5-liter, men denne gang en V10er. Motoren har femliters slagvolum og yter 507 hestekrefter ved 7.750 omdreininger i minuttet. Turtallssperren slår derimot ikke inn før ved 8.250! Maksimalt dreiemomentet vil ligge på 520 newtonmeter ved 6.100 omdreininger. Selv om dette tydeligvis er en motor som blir svært sprek på høyt turtall er hele 450 newtonmeter tilgjengelig fra 3.500 omdreininger. I tillegg er 80 prosent av maksimalt dreiemoment tilgjengelig over et spekter på 5.500 omdreininger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer