Bompenger

Her er det dyrest

Bom og ferge kan gjøre et solid innhogg i feriebudsjettet, men det er mulig å spare inn.

BOMPENGER: Det koster å dra på bilferie, men det er penger å spare. Foto: Heiko Junge / NTB
BOMPENGER: Det koster å dra på bilferie, men det er penger å spare. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Mange er reiselystne nå som verden stort sett har åpnet opp etter coronapandemien. Likevel velger mange å feriere innenlands i år.

I en undersøkelse Den Norske Turistforening har gjennomført, svarer tre av fire at de tar sommerferien i Norge, ifølge NTB.

- Etter to år med pandemi ser vi at stadig flere grupper har oppdaget Norge som ferieland, og vi har ikke gått lei av Norge, snarere tvert imot. Vi ser etterspørsel og interesse for unike naturopplevelser og spennende aktiviteter, sa generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Den Norske Turistforening til NTB i juni.

PUNKTERING: Før du begir deg ut på bilferien er det et par ting du bør sørge for at du har i bagasjerommet. Video: Rune Korsvoll. Vis mer

Kostbart

Men med rekordhøye drivstoffpriser, bompenger og ferger, er det ikke gratis å legge ut på rundtur i Norge.

Det er imidlertid penger å spare, dersom man kjører litt utenfor allfarvei, i følge NAF.

Eksempelvis koster turen mellom Oslo og Trondheim en drøy hundrelapp mindre tur-retur med en dieselbil om du velger Østerdalen fremfor Gudbrandsdalen. Og velger du riksvei 9 fremfor E39 tur-retur Bergen - Kristiansand, slipper du med drøye 600 kroner mindre i bompengeutgifter.

Planlegging

Også for elbilister er det penger å spare, selv om bommene er rimeligere for disse.

- Uavhengig av om bilen du kjører går på strøm eller flytende drivstoff, er det enda mer å spare om du velger å kjøre mer utenfor allfarvei. Med god planlegging og litt bedre tid til selve reisen, kan bom- og fergekostnadene dine bli betydelig lavere, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal i en pressemelding.

Den dyreste ruta er vestlandskysten fra Stavanger til Trondheim.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer