Tradisjon tro - for nittende gang - så skal det igjen kåres en Årets Bil. Og tradisjon tro er det trioen Elbil24, DinSide og Dagbladet som står for kåringen, der finaledagen også i år finner sted på Rudskogen Motorsenter.
Det ligger i kortene at det nå bare er elbiler blant finalistene, i all den tid salget av fossilt drevne biler snart ikke finnes. Flere bilprodusenter har nå sagt at de legger ned salget av denne type biler fra nyttår, og bare fokuserer på nullutslippsbiler. Innen 2025 vil enda flere følge etter, ettersom målet er å bare selge nullutslippsbiler fra og med 2025.
Bilmarkedet er for tida i en liten hengemyr, der det omsettes langt færre nye biler enn det gjøres på et normalår. I Norge er det flere grunner til dette, men bølgedalen gjelder stort sett i de fleste markeder, også langt utenfor Norges grenser. Dette gjør at flere produsenter har utsatt modeller som strengt tatt skulle ha vært lansert, noe som gjør at finaleheatet i år går uten modeller vi var sikre på skulle vært her.
Vi har tidligere skrevet om de 18 nominerte modellene som konkurrerer om en plass i finalen. Nå er denne konkurransen over, og listen med de sju særdeles spennende finalistene er klar.
Her er finalistene, der vinneren blir kåret 6. desember:
BMW i5
BMW gjorde storeslem med BMW i4, som vant Årets Bil for to år siden. Her triller de ut den neste elbilen fra Bayern, BMW i5, som med sine rundt fem meter er en større bil enn i4. Også denne gangen har BMW laget en bil som skal leveres med alternative drivlinjer, med både bensinmotorer og hybrider. Det interessante er også at i5 vil komme som stasjonsvogn utpå våren. Det gjør i5 til en svært interessant bil for mange flere, og med tanke på plass er det ventet at den overgår mange av bilene som per i dag kalles SUV.

Oppgitt rekkevidde topper seg med 582 kilometer på den tohjulsdrevne utgaven eDrive 40, mens den firehjulsdrevne og mer sportslig pregede M60 er en mer hissig sak med 601 hestekrefter på det meste. Prisene starter på 685 900 kroner, og strekker seg opp mot det doble for de heftigste utgavene. Kan BMW igjen trekke det lengste strået?
BYD Seal
Med Seal har BYD laget en sedan som faller rett inn i det samme segmentet som Tesla Model 3, og når de kommer, så kommer de også godt. BYD gjør som de fleste kinesiske merker, og kjører en saftig god premium kvalitetsfølelse, både i form av mye utstyr, og god opplevd kvalitetsfølelse. Sedanen Seal er bygget som elbil fra bunnen av, noe SUV-utgaven som de kommer med utpå vårparten ikke er.

Formen på bilen gjør den svært effektiv, så både forbruk og rekkevidde skal være på den gode siden. Når det også er lagt stor vekt på kjøreegenskapene, så er mange av de riktige tingene på plass for en totalpakke som er god. Med 530 hestekrefter i den firehjulsdrevne versjonen, og en akselerasjon til 100-merket på 3,8 sekunder, er det åpenbart at alle får mer enn nok krefter. Det kommer også en tohjulsdreven utgave på 313 hester som er mer enn rask nok, og som byr på masse kjøreglede. BYD Seal er derfor verdig en plass blant finalistene i Årets Bil 2024.
Jeep Avenger
I februar ble Avenger noe overraskende kåret til Car of the Year i Europa. Overraskelsen går som regel over til stor forståelse av de som har fått prøve bilen. Den trillet inn over norske landegrenser for ikke lenge siden, og er derfor med i Årets Bil først nå, og sklir rett inn i finaleheatet. Den lille tassen byr på et stort indre, og er funksjonelt svært godt bearbeidet til å være en såpass liten bil. At den er en Jeep, og har arvet mange mye av det visuelle fra sine større slektninger er bare med å styrke sjarmen.

Bilen byr på en riktig dimensjonert pakke med tanke på motorisering og batteri. Dermed havner den også inn et prissegment (338.900 kroner) der mange potensielle kunder befinner seg. Kan den også bli Årets Bil 2024 i Norge?
Kia EV9
Dersom du ønsker en bil med stor plass, seter som kan snurres rundt til en lounge og med plass til et halvt fotballag, så kan Kia EV9 være noe for deg. Bilen måler en centimeter over 5-meteren, så du bør ha plass i garasjen. Den er først og fremst laget med tanke på det amerikanske markedet, men det er store forventninger til den her hjemme også. Vi har allerede prøvekjørt bilen, og det er mye godt å si om dens egenskaper på veien. Mer om det seinere, men har du rundt 900 000 kroner å brenne av på bil, så får du her mye bil for pengene. Både i volum og det øvrige.

Lotus Eletre
Her har du en SUV som bærer Lotus-navnet, og som dermed har noen forpliktelser å fylle, og det gjør den virkelig. Lotus har utfordret premium-begrepet med denne luksuriøse sports-SUV’en, eller som de selv velger å kalle den: Hyper-SUV. Her har de skapt ytelser og kjøreegenskaper som vil overraske mange, men de overrasker også med en særdeles god pris for en pakke som dette.

Lotus valgte nettopp Norge som åsted for den internasjonale presselanseringen, selv om vi da hadde kjørt bilen i dens hjemland, Kina, for flere måneder siden. Og den skuffet ikke ved noen av anledningene. Innstegsmodellen av Eletre får du for rett under en million kroner, mens verstingen Eletre R lopper deg for nær 1,7 millioner.
Nio EL6
Den første elbilen Nio lanserte var SUV’en ES8. Her kommer SUV’en EL6, som antakelig er en langt riktigere pakke for flere enn det ES8 er. Også her er det snakk om to alternative batteripakker og to alternative eierformer: Leie eller eie batteripakken.

Med en lengde på 4,85 meter har den nær identisk størrelse som Xpeng G9, som også stiller i årets kåring. Likheten til de andre Nio-modellene er slående når det gjelder interiør og brukergrensesnitt. Det bærer preg av at Nio har laget en innmat som de bare veksler innpakning på, og denne er slettes ikke av det dumme slaget. Prisen for en EL6 er 595 000 med det minste batteriet på 75 kWh, eller 682.766 for en Long Range med 100 kWh batteri.
Xpeng G9
Her har Xpeng virkelig laget en bil som passer det norske markedet godt. Foruten god plass og enormt mye luksuriøst utstyr, byr bilen også på god rekkevidde og enormt god ladehastighet.

Når bilen samtidig sjekker inn i den viktigste størrelsen bil, så er mye på plass. Det gjør ikke saken noe dårligere at bilen er godt priset, og Xpeng G9 seiler dermed opp som en het kandidat.